Rukomet

Super Globe: Kiel rastužio domaćina, nije pomoglo niti pola Montpelliera

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 27.08.2012.
Super Globe: Kiel rastužio domaćina, nije pomoglo niti pola Montpelliera
Foto: Davor Sajko

Prvi dan Super Globe turnira odradile su i momčadi skupine B u kojoj nastupa i europski prvak Kiel. Kiel je na početku natjecanja igrao protiv domaćeg Al Sadda, momčadi pojačane članovima i trenerom francuskog prvaka, dok su se u drugom susretu sastali azijski prvak Mudhar i prvak Oceanije Sydney University...

Skupina B odmah je na svom početku obećavala spektakl. Europski prvak Kiel imao je na startu Super Globea zanimljiv test protiv Al Sadda, katarske momčadi pojačane sa sedmoricom igrača Montpelliera, jedine momčadi koja je u protekloj sezoni upisala pobjedu protiv Kiela. U drugom susretu u skupini sastali su se autsajderi Mudhar iz Saudijske Arabije i oceanijski prvak Sydney University.

Kako se i očekivalo, značajno kvalitetniji rukomet viđen je u dvoboju Kiela i Al Sadda i to zahvaljujući borbenim igračima iz francuskog kluba koji su pošteno odrađivali visoku dnevnicu koja im pripada. Ipak, na kraju je slavio Kiel i uspjehom započeo put prema mogućem osvajanju drugog trofeju ove sezone. Preostala dva protivnika u skupini su u okviru svojih mogućnosti odradili svoj susret, Mudhar je tu bio bolji što i nije neočekivano jer su Australci ipak najslabija ekipa u ovom društvu.

Inače, Kiel u Dohi brani naslov osvajača Super Globea kojeg je osvojio prošle godine svladavši u završnom susretu madridski Atletico. Ne bi bilo nimalo neočekivano da se prošla godina reprizira i da se u završnom susretu nađu ovogodišnji finalisti EHF-ove Lige prvaka.

Mudhar - Sydney University 32:27 (15:12)

U prvom susretu skupine B na Super Globeu sastali su se prvak Azije Mudhar i prvak Oceanije Sydney University. Autsajderi skupine odigrali su utakmicu prema očekivanjima, Egipćani su ipak bili bolji protivnik i na kraju su stigli do 32:27 slavlja.

Raspored 2. kola

Super Globe, 2. kolo:

Skupina A
Metodista Sao Bernardo - Atletico Madrid
El-Jaish – Zamalek

Skupina B
Sydney University – THW Kiel
Al-Sadd – Mudhar

Australci su dobro počeli utakmicu i bili 20-ak minuta posve ravnopravan protivnik nakon čega su se igrači Mudhara počeli lagano odvajati. U završnici prvog poluvremena uspjeli su stvoriti komotniju prednost, odvojili se na tri gola razlike i pri 15:12 otišli na odmor.

Susret je riješen na samom startu drugog poluvremena. Serijom 5:0 azijski je prvak pobjegao na 20:12 što Australci više nisu uspjeli dostići. U nastavku susreta borili su se tek da smanje visoki zaostatak, u tome su i uspjeli pa je meč završen, ne previsokom, pobjedom Mudhara 32:27.

Amine Bannour bio je najefikasniji u redovima pobjedničkog sastava sa sedam golova, dok je pet dodao Ahmed Al Abdulali. Kod Sydneya Diego Llorente je postigao osam pogodaka, a Rafael Leis pet.

THW Kiel - Al Sadd 29:26 (9:16)

Domaćinima svakako najzanimljivija bila je posljednja utakmica dana, ona između njihove uzdanice pojačane sedmoricom igrača Montpelliera i branitelja naslova Kiela. Njemačka je momčad samo dva dana ranije odigrala prvi susret domaćeg prvenstva i upravo ovakav tok susreta mogao se i očekivati.

Al Sadd je odlično otvorio utakmicu, poveo serijom 3:0 za koju su zaslužni bili Malmagro, Gajić i Al Shammari, dok je europski prvak svoj prvi zgoditak čekao do šuta Momira Ilića u četvrtoj minuti. Previše je nepreciznosti bilo u Kielovim pokušajima, no velika zasluga za to otišla je i na račun čvrste, uglavnom Montpellierove, obrane s raspoloženim Proštom na vratima.

Promjene u satnici

Iako su tek jučer, kao posljednja momčad, u popodnevnim satima sletjeli u Dohu i u razmaku od dva dana odigrali drugu utakmicu, rukometaši Kiela po dolasku su naglasili kako u umoru neće tražiti alibije za rezultate koje će upisivati u narednom tjednu. Ipak, pomalo ih je neugodno iznenadila satnica drugog dana po kojoj branitelj kao sastav koji je dan ranije igrao u najkasnijem terminu u utorak igra prvi dvoboj dana. Kasnije je ipak odlučeno kako će oni i australski sastav na teren nakon Atletico Madrida i Sao Bernarda.

U 15. minuti dvoranu je zbog ozljede brade nakon duela s Toft Hansenom morao napustiti Nikola Karabatić, ali i bez njegove pomoći Al Sadd je bez većih problema držao Kiel u minusu. Kod 13:7 Gislason je zatražio minutu odmora i na vrata postavio Omeyera, a više su vremena u igri, u odnosu na uvodne minute, bili i Jicha i Narcisse.

Njemački prvak prošlu je sezonu završio apsolutno dominantan u domaćem prvenstvu, u većini susreta igrajući upravo onoliko koliko mu je bilo potrebno da upiše novo slavlje. Posebno su razigrane Zebre bile u drugim poluvremenima, a isto se dogodilo i u susretu protiv momčadi domaćina. Izvanrednom serijom 9:3 Kiel je stigao na prag izjednačenja; posebno su razigrani u tom drugom dijelu bili Jicha, Vujin i nešto kasnije Sigurdsson.

U posljednjih 15-ak minuta Patrice Canayer na teren ponovno šalje Karabatića čija dva pogotka njegov nekadašnji klub šalju na novi -4 zaostatak. Potpuni povratak Zebri započeo je u 51. minuti pogotkom Air France Narcissea čime ga je publika, bez obzira što je završio u mreži njenih miljenika, nagradio velikim pljeskom. Dvije minute kasnije, točnije sedam do kraja, Kiel konačno stiže do poravnanja, a za njega se s linije sedam metara pobrinuo Vujin.

Da završnica ne bude neizvjesna već da njegova momčad uspije ne samo preokrenuti već i predahnuti uoči sutrašnjeg novog izazova, pobrinulo se ljetno pojačanje Sigurdsson koji je u dvije minute postigao tri pogotka i svojom mini serijom još uvijek aktualnog osvajača Super Globea doveo do 27:24. Pobjeda od tri razlike tako je na kraju pripala Kielu čiji su igrači u drugih pola sata postigli čak 20 pogodaka.

Vratarski dvojac Kiela, Palicka - Omeyer, skupio je zajedno 14 (5/9) obrana, dok je s druge strane Primož Prošt odigrao svih 60 minuta i zaustavio jednako toliko šuteva. Kada su u pitanju strijelci, njih je s osam pogodaka iz 15 pokušaja predvodio Dragan Gajić. Jedan manje postigao je na drugoj strani Vujin, a pet je, uz stopostotnu realizaciju dodao Sigurdsson.

"Prvo poluvrijeme bilo je najgorih pola sata koje smo odigrali ove godine. No zbog toga imam prostora biti ponosan na način na koji smo odgovorili po povratku s odmora, na način na koji smo se vratili u susret i u potpunosti ga preokrenuli", kratko je nakon dvoboja komentirao Gislason, a svoj je utisak dao i njegov kolega na klupi katarske momčadi, Patrice Canayer: "Zadovoljan sam kvalitetom igre cijele momčadi iako se mora priznati kako je dobar dio igrača umoran ne samo od priprema i puta već i od Olimpijskih igrara."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!