1. Hrvatska nogometna liga, 7. kolo, 01.09.2012, 21:00 h, Rijeka, Stadion na Kantridi, gledatelja: 5000
Suci: Igor Križarić (Čakovec), Hudika (Varaždin), Pejić (Vukovar)
Rijeka
Rijeka
Damir Kreilach 81' (11m)
1:0(0:0) Hajduk
Hajduk

Video: Sudac Križarić poklonio Rijeci nepostojeći jedanaesterac za pobjedu protiv Hajduka

Iz Rijeke:Bernard Jurišić, Ivan Dorian Molnar • subota, 01.09.2012.
Video: Sudac Križarić poklonio Rijeci nepostojeći jedanaesterac za pobjedu protiv Hajduka
Foto: FaH

Jadranski derbi između Rijeke i Hajduka ponudio je tvrd i ne previše kvalitetan nogomet, ali nažalost - odlučio ga je sudac. Prekršaj Jozinovića na Mujanoviću izvan kaznenog prostora sudac Igor Križarić dosudio je kao najstrožu kaznu, a Damir Kreilach Rijeci s bijele točke donio pobjedu...

Rijeka je po kišom natopljenom terenu Kantride slavila protiv Hajduka u Jadranskom derbiju! Nije to bila najgledljivija utakmica, uvjeti na terenu otežavali su igru, bilo je puno grešaka, prilika nije nedostajalo s obje strane, no na kraju je Damir Kreilach realizirao naizgled krivo dosuđen jedanaesterac i donio toliko željenu pobjedu momčadi Elvisa Scorije.

Kiša u Rijeci ove subote nije umanjila posjećenost Kantride, Jadranski derbi došlo je vidjeti više od 8.000 gledatelja, a među poznatim brojnim poznatim licima u VIP loži našao se i legendarni Miroslav Ćiro Blažević, koji je pozdravljao mnogobrojne zainteresirane i pratio ogled ovih dvaju rivala.

Vezane vijesti

Odličan ambijent na Kantridi stvorili su organizatori, predstavljen je novi semafor, a nije nedostajala ni velika podrška Armade, koja je neumorno navijala za svoje ljubimce tijekom cijelog susreta. Prvi udarac izveo je kapetan zlatne olimpijske vaterpolske reprezentacije, Samir Barrać, koji je zaradio ovacije gledatelja.

Maglica otpao u zadnji čas

Prije samog početka susreta na mukama je bio trener Hajduka, Mišo Krstičević, koji je nakon zagrijavanja morao izvaditi ozlijeđenog Antona Maglicu, a priliku je u prvom sastavu dobio Ivo-Valentino Tomaš. Na klupu za pričuve umjesto Tomaša sjeo je Filip Ozobić.

Krenuli su Riječani vrlo ambiciozno i dinamično te na početku imali više loptu u svom posjedu. Prva velika prilika dogodila se u petoj minuti, kada je Kristijan Čaval ubacio loptu s lijeve strane, a neometan u kaznenom prostoru Leon Benko promašio Blaževićeva vrata. Scorijini nogometaši igrali su tečno i kontrolirali sredinu terena.

Hajduk je prvi put zaprijetio u 15. minuti, na vrhu šesnaesterca ostao je sam Ivo-Valentino Tomaš, dobro pucao, ali Lisjak je bio spreman i odbio loptu u korner. Domaće navijače ponovno je na noge podigao Ivor Weitzer dobrim udarcem s desne strane u 17. minuti, no lopta je prošla pokraj gostujućih vratiju.

Gužvu u kaznenom prostoru Hajduka u 22. minuti nisu uspjeli iskoristiti Benko i Weitzer, njihovi udarci bili su blokirani od strane splitske obrane. Dvije minute kasnije Riječani su mogli doći u vodstvo. Goran Mujanović ukrao je jednu loptu gostujućem braniču i s 12 metara uputio udarac, no Blažević je odlično reagirao i očuvao svoju mrežu netaknutom.

Pritisak domaćih nije popuštao, Damir Kreilach je glavom nakon kornera u 26. minuti promašio vrata, potom je Weitzer još jednom zagrijao Blaževića, ali na kraju su sve očistili Splićani, koji su u prvih pola sata izgledali bezopasno i tek u nekoliko navrata prešli polovicu igrališta. Doduše, uvjeti su bili teški, teren natopljen te su često i jedni i drugi griješili u dodavanjima.

Novi semafor na Kantridi

Konačno je svoju prvu utakmicu dočekala i nova riječka investicija, semafor iznad zapadne tribine, na kojem je prikazan kratak film o stvaranju nove budućnosti HNK Rijeke. Domaća je publika sve ispratila pljeskom i skandiranjem svojoj momčadi, a prvi sastav Rijeke prikazan je i u novim slikama s porukom: Zajedno smo Rijeka!

Splićani su ponovno u akciji bili u 38. minuti, Milić je dobrom loptom prebacio riječku obranu i uposlio Tomaša, ali na njegov udarac dobro je reagirao Lisjak. Najbliže su gosti bili pogotku u 42. minuti, obrana Rijeke stajala je daleko, a sjajnim volejem Mirko Oremuš uzdrmao je Lisjakovu lijevu vratnicu i dodatno zabrinuo Elvisa Scoriju, koji ipak u prvom dijelu nije pronašao recept za postizanje pogotka te je nakon prvih 45 minuta rezultat bio 0:0.

U drugi dio ušlo se s istim sastavima, a Scoria je na zagrijavanje poslao Cesareca, Miloša i Čulinu. Hajduk je krenuo življe nego u prvo poluvrijeme i nakon samo tri minute igre dobro je lijevom nogom pucao Milić, a lopta prošla tik uz vratnicu domaćih vratiju. Solidno popunjena istočna tribina s navijačima Hajduka pokušaj je ispratila pljeskom.

Uzdahnula je Kantrida još jednom u 52. minuti nakon dobrog slobodnog udarca Kreilacha, ali neprecizan je glavom iz blizine bio Mujanović. Još je bliže bio Čaval iz slobodnog udarca minutu kasnije, živi zid gostiju odbio je loptu u korner. Damir Kreilach je u 57. iznudio paradu Blaževića nakon još jednog slobodnjaka, a igra je nakon sat vremena stala zbog bakljade domaćih navijača. Gusti dim prekrio je teren i igra se nije mogla nastaviti narednih nekoliko minuta, a tu su priliku igrači iskoristili za osvježenje.

Prije nastavka igre, treneri obiju momčadi napravili su izmjene, Scoria je uveo Cesareca te potom Čulinu, a Krstičević je u vatru gurnuo Jonjića umjesto Oremuša. Ivor Weitzer je nakon desetak minuta usporenije igre pokazao da ima odličan dribling, ali nije bio vrlo precizan u 73. minuti., kada je sa 18 metara silovito pucao preko grede.

Tek što je dinamika susreta ponovno opala, stigao je jedanaesterac za Rijeku. U 78. minuti Cesarec je odlično proigrao Mujanovića, a Jozinović ruši domaćeg napadača te sudac pokazuje na bijelu točku. Prekršaj je bio izvan kaznenog prostora, ali Igor Križarić je ipak dosudio najstrožu kaznu. Damir Kreilach je realizirao jedanaesterac i doveo Rijeku u vodstvo u 80. minuti te poslao domaće navijače u trans.

Hajduk je jurnuo po izjednačenje, ali bez uspjeha. Rijeka je ostala s igračem manje u 90. nakon drugog žutog kartona Mujanovića, a Tomaš postigao pogodak za Hajduk, kojeg je opravdano zbog zaleđa sudac poništio.

Završilo je 1:0 za Rijeku, prvo ovosezonsko slavlje Scorijine momčadi na Kantridi, a Hajduku ostaje gorak okus u ustima i žal zbog poraza, koji je uslijedio nakon pogrešne sudačke odluke pred kraj susreta.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mb54st02.09.2012. u 21:14
    Pregledao sam snimku prekršaja 10-tak puta i uvjerio se da je sudac Križarić  "izvrsno" odradio posao koji mu je bio namjenjen i direktno utjecao na rezultat. Kako će reagirati sudačka organizacija ne znam, samo znam da prvenstvo prve HNL postaje sve ne-regularnije i čudimo se kada nas... [više na forumu]
    mb54st
  • Obrisan korisnik02.09.2012. u 14:46
    svi ce se sloziti da Hajduk nije igrao dobro i da je Rijeka zabila gol i pobijedila zbog nepostojeceg penala, medutim mislim da bi bilo posteno ostavit Dinamo sa strane-oni su imali utakmicu protiv Lokomotive koja nije bila bas tako lagana u sto se mogao uvjeriti i Hajduk proslo kolo. Isto tako me... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • mb54st02.09.2012. u 14:21
    Žalosno da žalosnije ne može biti kada su u pitanju suci i sudačka organizacija. Pa kakve nam sudce šalju na teren i po čijem nalogu i ovo prvenstvo već postaje neregularno zbog sudaca i njihovih pogrešaka koji odrađuju poslove njihova "nalogodavca" ili ne znaju svoj posao pa čak... [više na forumu]
    mb54st
  • Torca-Dubrava02.09.2012. u 13:52
    Kod sumljivih situacija..uvik se sudi najcešce u korist jednog kluba Vratice suci Hajduku..ka šta se Rijeci sinoc vratilo za oštecenja u Osjeku i Zaprešiću. Hrvatski nogomet To je sve tako gadljivo pratit i to gledamo godinama Nema pumpe za isušit tu mocvaru 
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik02.09.2012. u 13:20
    Čuj, slažem se ali znaš li da Hajduk nema poštenog trofeja od 2005e. Tako da mislim da Hajduka možeš svrstat u ovaj drugi koš i ostaviti jedine vladare razgovora u svlačionici i podjele 500€ po kancelarijama
    Obrisan korisnik