Ostali sportovi

Perković: "Ako bude mogućnosti, lijepog vremena, malo vjetra, uz dobru atmosferu - možda prebacim 70 metara"

Iz hotela Four Points Panorama:Ivor Krapac • ponedjeljak, 03.09.2012.
Perković: "Ako bude mogućnosti, lijepog vremena, malo vjetra, uz dobru atmosferu - možda prebacim 70 metara"
Foto: FaH

U utorak će se održati 62. izdanje zagrebačkog atletskog mitinga, Memorijala Borisa Hanžekovića, a ova godina bit će posebna zbog toga što će gledatelji na stadionu u Sportskom parku Mladost moći pozdraviti i prvu hrvatsku vlasnicu olimpijskog zlata u atletici. Na kraju sjajne sezone, u kojoj je, uz londonski olimpijski, osvojila i europski naslov u Helsinkiju i bila pobjednica Dijamantne lige, Sandra Perković nada se da je ostalo dovoljno za pravi hitac u bacanju diska i na domaćem terenu...

Motivacija neće biti upitna, sigurno će je biti na mitingu u njezinom gradu, a ako je ostalo i dovoljno snage, Sandra Perković imat će odličnu priliku još malo zasladiti odličnu sezonu u kojoj je slavila na gotovo svim natjecanjima - osim na srpanjskom mitingu Dijamantne lige u Parizu, kada se nije najbolje snašla na kiši. U Zagrebu se nada boljim uvjetima, za što bolji hitac, ne skrivajući koji joj je cilj.

"Moja sezona je cijela bila divna, sve što sam postigla je izvanredno s obzirom da imam samo 22 godine - osvojila sam europsko zlato i Olimpijske igre, pobijedila u Dijamantnoj ligi", bacila je Perković pogled unatrag: "Nakon prošle godine koja nije bila tako bajna, bacila sam državni rekord u Londonu, nisam se dala tamo gdje čak i najveći pucaju pod pritiskom."

Sandra Perković: "Na treningu ne bacam tako daleko, samo sam jednom prebacila 68 metara, nisam još bacila ni 69 ni 70. Atletičarka sam koja voli bacati na velikim natjecanjima i uživam nastupati pred punim stadionima, tada skupim snagu i želju za dokazivanjem."

"Ostalo mi je još za ovu godinu baciti preko 70 metara, pa ako sutra bude mogućnosti, lijepog vremena, malo vjetra, dobre atmosfere, u što ne sumnjam, možda i to prebacim", dodala je vlasnica zlata iz Londona.

Od svih natjecanja na kojima je bila, Sandra žali jedino za Parizom, u prvoj polovici srpnja, nedugo prije OI u Londonu: "Prije nego što sam došla, izuzetno sam se radovala Parizu. No, kada smo došli, bio je prolom oblaka, kiša je padala 'iz neba i zemlje', krenulo je natjecanje i krug je bio malo sklizak, nisam se snašla na takvom krugu i zbog toga mi je izuzetno žao. Kad pogledam cijelu sezonu, sa svim pobjedama osim tog poraza, to malo boli, ali to mi je dodatni motiv za sljedeću godinu."

"Možda zvuči kao pretjerivanje reći da je drugo mjesto poraz, ali isto tako, ja sam sportašica koja se ne zadovoljava sitnicama, koja uvijek puca na zlato, tako da - da, u mojoj duši drugo mjesto, u jednu ruku, jest poraz", zaključila je najdominantnija svjetska diskašica: "Sve se događa s razlogom, tako se dogodilo i meni to što se dogodilo prije Londona. Možda mi je to bila dodatna motivacija da ne budem tako opuštena, da budem spremna na sve u Londonu, što sam i pokazala. Možda je to bila dobra stvar, samo mi malo kvari statistiku ove godine."

No, svako zlo za nešto dobro. Londonsku priču znamo, a Perković će se nadati da će biti tako dobro raspložena i u utorak predvečer. Disk počinje u 19 sati.

Od hrvatskih predstavnika koji će ove godine nastupiti na Hanžeku, na predstavljanju glavnih zvijezda mitinga bio je i bacač kugle, višestruki hrvatski državni prvak Nedžad Mulabegović, koji je, poslije osobnog rekorda u Kingstonu u prvom dijelu sezone, s 20,66 metara, u Londonu ostao bez finala. Tada nije imao sreće, poremetila ga je ozljeda desnog ramena.

Nedžad Mulabegović: "Po meni i po mnogim drugima, kugla je već četvrtu godinu među najjačim disciplinama, u rangu sa 100 metara i sa 110 s preponama. Već zadnjih nekoliko godina, uvijek su četvorica ili petorica na 22 metra, nivo je jako visok, a naravno, to i mene motivira iz godine u godinu. Cilj za sljedeću sezonu je bacati preko 21 metra i srušiti državni rekord."

"Situacija je sada u redu. Ozljeda mi se dogodila na zadnjem treningu prije kvalifikacija u Londonu, to me malo izbacilo, više je na mene to djelovalo psihološki nego fizički. Bio sam u jako dobroj formi, to mi se dogodilo u najgorem mogućem trenutku, ali što je, tu je, idemo dalje", vratio se Mulabegović na londonski nastup.

U Zagrebu će, među ostalima, konkurencija biti olimpijski pobjednik, Poljak Tomasz Majewski i Amerikanac Reese Hoffa, koji je osvojio Dijamantnu ligu: "Sutra će kugla biti jako zanimljiva. Nisam baš nešto pretjerano siguran za osobni rekord, ali nadam se da ću ići preko 20 metara - uzeo sam mali odmor poslije Londona, tako da je forma pomalo u silaznoj putanji."

"Što se tiče Majewskog i Hoffe, njih dvojica su stvarno na visokom nivou, Hoffa je konstantno preko 21 metra, samo je u Kingstonu bacio 20,70, a to je bila slučajnost za njega. Mislim da uopće nema dileme da će Hoffa i tu sve odraditi kao do sada", zaključio je hrvatski bacač kugle, čije će natjecanje započeti u 20 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.09.2012. u 18:57
    kakav bi to bio poklon ne samo gradu Zagrebu nego i cijeloj naciji kada bi hitac toliko poletio.Sretno Sandra
    Obrisan korisnik
  • cameosis03.09.2012. u 17:55
    allyson felix ... hottie. :)
    cameosis
  • africa_2303.09.2012. u 16:43
    Kakve veličine na slici!
    africa_23