Zimski sportovi

Colorado dobio novog kapetana, najmlađeg u povijesti lige

Ivan Dominik • srijeda, 05.09.2012.
Colorado dobio novog kapetana, najmlađeg u povijesti lige

U NHL-u je završilo zatišje pred buru i ona je sada započela, što oko novog kolektivnog ugovora i mogućeg lockouta, što oko dovođenja novih akvizicija i događanja unutar samih franšiza. Tako je ovih dana turbulentno bilo u Denveru gdje je Colorado Avalanche, odnosno njegovo vodstvo, imenovao novog kapetana. Njegovo je ime Gabriel Landeskog, naslijedit će legendarnog Čeha Milana Hejduka i postati najmlađi kapetan u povijesti najbolje svjetske hokejske lige...

Šveđanin Gabriel Landeskog novi je kapetan Colorado Avalanchea, a s 19 godina i 286 dana postao je najmlađi kapetan nekog kluba u povijesti NHL-a, sve to naslijedivši Milana Hejduka, legendarnog češkog napadača, koji mu je nakon sastanka u Pepsi Centru s trenerom Joeom Saccom, sam uručio novi dres s brojem 92 na leđima i velikim tiskanim slovom "C" na srcu.

Šuškanja

U NHL-u se "šuška" da bi sjajni švedski ofenzivac Henrik Zetterberg mogao i trebao postati novi kapetan Detroit Red Wingsa, nakon što se krajem prošle sezone umirovio stari kapetan, legendarni Šveđanin Nicklas Lidstrom, uz Bobbyja Orra definitivno najbolji bek svih vremena.

Dugo se pričalo o novom ugovoru i sudbini Patricka Dwyera korisnog igrača u defenzivi među Carolina Hurricanesima. Konačno je završena i priča oko njega te je potpisan dvogodišnji ugovor i produžetak suradnje Dwyera i Canesa. U isto vrijeme su i Ottawa Sensi produžili ugovor sa svojim igračem, Zackom Smithom.

Nakon što su Zach Parise, Ryan Suter i pogotovo Rick Nash našli nove klubove, krenula je trakavica o odlasku ponajboljeg vratara današnjice, Kanađanina Roberta Luonga iz Vancouvera i o njegovoj novoj sredini. Prema posljednjim informacijama, izgleda kako je Luongo najbliži povratku u Florida Pantherse.

Sacco i Hejduk, jedini preostali igrač iz generacije Avsa koja je posljednji put osvojila Stanley Cup predvođena legendama Joeom Sakicem, Rayom Bourqueom i Patrickom Royem, na međusobnom su sastanku odlučili mlado švedsko krilo i prošlosezonskog osvajača Calder trofeja imenovati novim kapetanom. Sa samo 11 dana manje Landeskog je prešao Sidneyja Crosbyja kao najmlađeg kapetana u povijesti lige, koji je u Pittsburghu postao kapetan 31. svibnja 2007. godine.

Treći najmlađi kapetan svih vremena, koji je "C" na prsima dobio kao "klinac", jest i danas aktivni napadač Tampe, Vincent Lecavalier. Vinny je 1. ožujka 2000. postao kapetan Lightninga s 19 godina i 315 dana, nakon jedne je sezone prestao biti kapetan, a tu je funkciju povratio u sezoni 2008./2009.

Oduševljeni Landeskog, koji je u svojoj rookie sezoni za "Lavinu" bio najbolji novak lige, postigavši 52 poena uz 22 gola u svih 82 utakmice, nakon nove dodijeljene uloge u momčadi izjavio je: "Nisam imao pojma što mi se sprema. Nisam uopće imao ideju o čemu bi njihov sastanak mogao biti. Ovo je nešto o čemu sanjate kao dijete. Samo bivanje članom organizacije kakva je Avalanche i dobivanje časti da se "C" stavi na dres, u klubu u kojem su takav dres nosili Joe Sakic i Adam Foote te naravno Milan Hajduk - to je nevjerojatno iskustvo. Vrlo sam uzbuđen i jedva čekam taj izazov."

36-godišnji Hejduk, koji je kapetanom postao u posljednjih 17 utakmica prošle sezone u kojoj Avsi nisu došli do doigravanja, postao je manje važan član ekipe, igra treću i četvrtu napadačku liniju te je s 14 golova i 37 bodova zabilježio najlošiju sezonu inače vrlo bogate karijere, u kojoj je svojevremeno zabijao i po 50 golova u sezoni. Stoga je odlučio prestati biti kapetan: "Bilo je to lijepo iskustvo, uživao sam u njemu i bila je to velika čast za mene. Međutim, moja se rola u ekipi promijenila i osjetio sam da bi netko drugi trebao biti kapetan, netko sa značajnom ulogom u momčadi, netko iz prve dvije ofenzivne linije, a ja više nisam taj", rekao je češki veteran.

"Nekako je čudan osjećaj kada igrač iz treće ili četvrte linije bude kapetan. To nije dobar osjećaj u ekipi. Mislim da je zato Gabe odličan izbor, mlad je, ali stariji će mu pomoći u tomu. Vjerujem da će on ovdje ostati dugo i da će dugo biti kapetan te se osjećam vrlo ugodno i spokojno u vezi toga", dodao je Hejduk.

Iste je osjećaje o novom kapetanu i slične izjave podijelio i trener Sacco, a mladom momku iz Stockholma neće biti prvi put da je kapetan ekipe, s obzirom da je u juniorskim danima, nakon što je u Sjevernu Ameriku stigao iz švedskog Helsingborgsa, bio prvi europski kapetan OHL ekipe Kitchener Rangersa u njenoj 48-godišnjoj povijesti. Kapetan je bio čitavu sezonu prije odlaska u NHL, a u 53 utakmice ostvario je te 2010./2011. 66 bodova uz 36 zgoditaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2012. u 22:40
    Iznenađujuća odluka, u najmanju ruku. Prije bih očekivao Stasnyja ili Duchenea kao izbor za kapetana.
    Obrisan korisnik