Košarka

Video: Popović nadomak Superkupa, dobra predstava Radoševića

Branimir Korać • četvrtak, 06.09.2012.
Video: Popović nadomak Superkupa, dobra predstava Radoševića

U srijedu je odigran prvi susret Superkupa Litve u kojem je Žalgiris nadigrao i uvjerljivo porazio Lietuvos Rytas. Leon Radošević odradio je dobar posao u poraženoj momčadi, a poraz je upisao i Mario Kasun koji je s Montepaschijem u Francuskoj izgubio od Gravelinesa...

Košarkaši Žalgirisa upisali su visoku pobjedu u susretu Superkupa Litve protiv Lietuvos Rytasa 89:71. Gosti iz Vilniusa su bili podređen protivnik, a nakon što je Žalgiris krajem prve dionice preuzeo konce igre u svoje ruke, Lietuvos više nije imao nikakve šanse. U drugoj četvrtini je Žalgiris napravio seriju 13:0 koja ga je odvela do 44:27 i već tada je bilo po situaciji na parketu jasno da će domaćin slaviti.

U nastavku susreta domaći igrači su činili sve kako bi osigurali što veću pobjedu uoči uzvrata koji će se igrati 17. rujna u Vilniusu. Najvišu prednost imao je Žalgiris u posljednjoj četvrtini kada je nakon zakucavanja Kalnietisa poveo 80:51, no Lietuvos je do kraja susreta uspio malo smanjiti visok zaostatak i ostaviti kakvu-takvu nadu uoči uzvrata.

U sastavu Žalgirisa su se istaknuli Tadas Klimavičius s 13 poena i osam skokova te Paulius Jankunas s 13 poena i šest skokova. Marko Popović za 15 minuta je ubacio šest poena (2/5 za tricu) uz tri asistencije. Kod Lietuvosa Janis Blums je ubacio 12 poena, a Renaldas Seibutis je dodao 11 poena i pet asistencija. Dobru utakmicu odradio je Leon Radošević koji je za 16 minuta ubacio deset poena (3/5 za dva, 4/5 slobodna) uz tri skoka.

Emporio Armani je odradio pripremni dvoboj protiv Reggio Emilije i upisao poraz 90:87. Momčad iz Milana je nastupila bez Davida Chiottija i Roka Stipčevića koji su na reprezentativnim akcijama te ozlijeđenih Nicola Mellija i Alessandra Gentilea.

U susretu kojim je obilježeno sjećanje na člana sjajne generacije milanske Olimpije Pina Brumattija, Reggio Emilia je dominirala od samog početka. Nošeni raspoloženim Donnellom Taylorom, brzo su stvorili visoku prednost. Ipak, Keith Langford se probudio u pravo vrijeme i do odlaska na odmor uspio je povesti seriju Armanija za povratak na 48:48. U nastavku ponovno slijedi Taylorov show i bijeg Reggio Emilije na dvoznamenkastu prednost i novo hvatanje Armanija. Serijom 11:0 smanjili su na 86:85, no Taylor u završnici s četiri poena ipak osigurava pobjedu Reggio Emilije.

Donnell Taylor je bio prvo ime susreta s 26 poena, a Arminas Urbutis je dodao 16 poena. Kod Armanija Langford je ubacio 23 poena, a Malik Hairston je upisao 18 poena.

Montepaschi je gostovao u Lilleu gdje je odradio susret protiv Gravelinesa i ubilježio poraz 91:83. Poraz je stigao u samoj završnici koju je Gravelines odradio značajno bolje i to mu je donijelo pobjedu. Većim dijelom susreta Montepaschi je imao laganu prednost, međutim u posljednjoj dionici Gravelines je preuzeo kontrolu i vodstvo. Curtijeva trica za plus osam 50 sekundi prije kraja odlučila je pobjednika.

Union Olimpija dovela Rupnika

Union Olimpija je u svoje redove dovela mladog slovenskog reprezentativca Luku Rupnika koji je stavio potpis na trogodišnji ugovor s ljubljanskim klubom. Rupnik dolazi iz Geoplin Slovana gdje je prošle sezone bilježio prosjek od 13.3 poena, 5.3 asistencije, 2.6 skokova i 1.6 ukradenu loptu po susretu. Tijekom ovog ljeta Rupnik je sa Slovenijom nastupao na Europskom prvenstvu do 20 godina gdje je imao važnu ulogu u momčadi koja je osvojila brončano odličje.

"Od samog početka susreta smo se mučili i pokušavali pronaći pravu igru. Utakmica je bila izjednačena do samog kraja kada smo ostali bez snage i intenziteta što je Gravelines iskoristio", komentirao je nakon susreta trener Montepaschija Luca Banchi.

U pobjedničkom sastavu su se istaknuli Dwight Buycks s 18 poena te J.K. Edwards i Abdou M'Baye s po 16 poena. Kod Montepaschija Marcelus Kemp i Matt Janning su ubacili po 19 poena dok je Mario Kasun dodao četiri poena.

Nakon visoke pobjede protiv Cibone, Cajasol je ubilježio još jednu uvjerljivu pobjedu uoči starta nove sezone. Ovaj put je stradao Caceres koji je poražen s uvjerljivih 100:55 u susretu u kojem je momčad iz Seville od samog početka pokazala zavidnu razinu koncentracije i kvalitete.

Već na poluvremenu je bilo visokih 56:26 i sve je bilo riješeno već tada. Aito Garcia Reneses je pružio priliku svim igračima i četvorica su upisala deset ili više poena (Luka Bogdanović 16, Brian Asbury 15, Joan Sastre 14 te Bradley Buckman deset poena). Kod Caceresa Ashalou je ubilježio 11 poena.

Jaku provjeru je imao Galatasaray koji je igrao protiv Dinamo Sassarija i upisao pobjedu 88:77. Turska momčad je utakmicu okrenula na svoju stranu u drugoj četvrtini kada su preuzeli kontrolu i do kraja susreta održavali prednost.

Talijani poraz pravdaju neigranjem Drakea Dienera i Michala Ignerskog za kojeg tvrde da su im prevažni. "I bez ove dvojice igrača bili smo konkurentni i dobro se držali. Međutim, Galatasaray je puno skuplja momčad, imaju jako puno vrhunskih igrača i nismo im se uspjeli u potpunosti oduprijeti", izjavio je nakon susreta Marvis Thornton.

Thornton je s 15 poena uz Tonyja Easleya (19 poena) bio najbolji kod Dinama dok su Galatasaray predvodili Henry Domercant (24 poena), David Hawkins 186), Cenk Akyol (15), Ersin Dagli (12) i Jamont Gordon (12) s dvoznamenkastim brojem poena.

Nakon poraza od Donecka, Partizan je odradio prijateljski dvoboj protiv Pinar Karsiyake i slavio 77:69. Pinar Karsiyaka je dan ranije igrala neodlučeno protiv Crvene zvezde, no nije uspjela ponoviti barem isti rezultat protiv Partizana.

Vujoševićeva momčad je nešto slabije ušla u utakmicu, ali je u drugoj četvrtini odigrala vrlo dobro i tu stekla ključnu prednost. U završnici susreta Turci su uspjeli tek smanjiti zaostatak i upisati nešto laganiji poraz.

Briljantnu utakmicu je odradio mladi Francuz Leo Westermann koji je ubacio 29 poena dok je Đorđe Gagić dodao 16 poena. Kod Turaka Will Thomas je ubacio 20 poena, a Alade Aminu 16.

Ukrajinski Čerkaski Mavpi nanio je težak poraz Arisu 76:53. Pobjeda Ukrajinaca je trebala biti i izraženija, imali su već na poluvremenu 46:20, a tijekom drugog dijela su dosegli i granicu od 30 poena razlike. Međutim, u završnih deset minuta Aris je malo smanjio zaostatak te je susret završen s plus 23 za Ukrajince.

Pred Arisom je očito još puno posla, daleko je to od one momčadi koja je igrala važnu ulogu u grčkoj košarci što je u konačnici i shvatljivo s obzirom na brojne financijske probleme u kojima se kompletno sportsko društvo našlo.

Za pobjedu Ukrajinaca najzaslužniji su Charles Thomas s 25 poena i Vincent Hunter s 15 poena. Kod Arisa 19 poena je ubacio Muhamed Pašalić.

Čizmićev AZS Koszalin ubilježio je poraz u susretu sa Start Gdynijom 70:68. Susret je odlučio ubačajem sedam sekundi prije kraja Michal Jankowski koji je ujedno i s 22 poena bio najefikasniji na susretu. U Čizmićevoj momčadi se istaknuo Robinson s 18 poena.

Nakon dvije pobjede u slovenskom dijelu priprema, Alba je upisala i treću pobjedu, ovaj put na gostovanju u Poljskoj kod tamošnjeg prvoligaša Stelmeta. Momčad Saše Obradovića je slavila 70:60 u susretu pred punom dvoranom u Zielonoj Gori kod tamošnjeg kluba koji je iznenadio u Poljskoj prošle sezone i osigurao Eurokup.

Alba se odvojila u drugoj četvrtini kada je odličnu dionicu odradio Zack Morley koji je najzaslužniji što su Nijemci na poluvremenu imali vodstvo 40:30. U trećoj četvrtini Alba je povela vrlo brzo 55:35, međutim uporni domaćin se uspio vratiti i na ulasku u posljednju četvrtinu čak i povesti. Međutim u završnici je Alba bila bolja i predvođena Avdalovićem, Thompsonom i Woodom stigla je do pobjede.

U Albinom sastavu najistaknutiji su bili Deon Thompson s 20 poena i Zach Morley sa 17. Kod Stelmeta Walter Hodge je ubacio 16 poena, a Kamil Chanas 11.

Superkup Litve, prva utakmica:
Žalgiris - Lietuvos Rytas 89:71

Pripremne utakmice:
EA7 Emporio Armani - Reggio Emilia 87:90
Montepaschi - Gravelines 83:91
Cajasol - Caceres 100:55
Galatasaray - Dinamo Sassari 88:77
Partizan mt:s - Pinar Karsiyaka 77:69
Čerkaski Mavpi - Aris 76:53
Start Gdynia - AZS Koszalin 70:68
Alba Berlin - Stielmet 70:60

Foto: Vaidoto Grigo, žalgiris.lt

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!