Automoto

Alonso u Monzi traži potvrdu prve pozicije, konkurencija "namirisala krv"

Piše:Mišo Gulić • četvrtak, 06.09.2012.
Alonso u Monzi traži potvrdu prve pozicije, konkurencija "namirisala krv"
Foto: EPA

Nakon Velike nagrade Belgije, koja se vozila na stazi Spa Francorchamps, Oktanski cirkus seli se prema još jednom klasiku u kalendaru, utrci na slavnoj stazi u Monzi. Ferrari se nakon razočaranja u Belgiji tako vraća na svoju domaću stazu gdje će vodeći u ukupnom poretku Fernando Alonso pokušati nadoknaditi izgubljeno, dok će ostatak društva vrebati novu priliku za približavanje dvostrukom svjetskom prvaku.

Velika nagrada Italije

Ime staze: Autodromo di Monza
Broj krugova: 53
Dužina kruga: 5, 793 km
Dužina staze: 306,720 km
Najbrži krug: 1 :21,046 - Rubens Barrichello (2004.)

Raspored:
Petak, 7. rujna: 1. trening – 10:00 h
Petak, 7. rujna: 2. trening – 14:00 h
Subota, 8. rujna: 3. trening – 11:00 h
Subota, 8. rujna: Kvalifikacije – 14:00 h
Nedjelja, 9. rujna: Utrka – 14:00 h

Staza u Monzi izgrađena je 1922. godine, a od tada ima svoje posebno mjesto u očima zaljubljenika Formulu 1. U početku staza je bila prilično nesigurna, a dokaz tomu je podatak kako su na njoj poginuli mnogi velikani autosporta poput Alberta Ascarija, Wolfganga von Tripsa, Jochena Rindta i Ronnieja Petersona. Usprkos tome staza je i dan danas omiljena među navijačima i vozačima, doduše ne i eko aktivistima koji smatraju da ugrožava opstanak prelijepog parka na koji je naslonjena, no to su već neki drugi problemi.

Što se tiče samih karakteristika i onoga na što treba obratiti posebnu pažnju, odnosno onog što je i čini jednom od težih staza u kalendaru, vrijedi izdvojiti široku startno-ciljnu ravninu na kraju koje se nalazi Retifilio šikana, mjesto gdje je mnogima to bio i prvi i zadnji zavoj odvožen na utrci. No, upravo je to najbolje, a možda i jedino pravo mjesto pogodno za pretjecanje.

Jeste li znali:

...da su na Velikoj nagradi Italije nastupila čak 83 talijanska vozača? Dvojica su se okitila naslovom svjetskog prvaka, Nino Farino i Alberto Ascari.
...da se s vanjske strane druge šikane nalazi prostor za kampiranje najvatrenijih Ferrarijevih navijača?
...da je maksimalna brzina bolida Formule 1 na izdanju utrke u Monzi 2009. godine iznosila 340 km/h?

Nakon što se vozači tu uspiju "provući", kreće prava jurnjava sve do Lesmo zavoja koji su nekada bili prečesto "nesavladivi", zbog čega su iz sigurnosnih razloga malo "dotjerani", za ljubitelje Formule 1, ipak malo previše. Sve to uvod je u jedan od najpoznatijih zavoja na svijetu, Parabolicu, a sve zbog toga što je na ulasku u taj zavoj staza prilično skliska tako da bolidi praktički uklizavaju u zavoj, što je zbog podešenosti bolida za otvorenu jurnjavu i manjka podupravljivosti izuzetno zanimljivo za gledati, ali i silno teško za pravilno svladati.

Tijekom godina upravo je ova staza postala stalni domaćin talijanske utrke, a povremeno je F1 karavana posjećivala Livorno, Imolu i Milano. Najviše pobjeda, očekivano, upisao je Ferrari, a među vozačima prednjači Michael Schumacher s pet osvojenih prvih mjesta. Prošle je godine ovdje slavio Sebastian Vettel, drugi je bio Britanac Jenson Button, dok je na trećem mjestu, na oduševljenje domaćih navijača, završio Ferrarijev Alonso.

Sportnetova prognoza:

1. Lewis Hamilton
2. Fernando Alonso
3. Jenson Button

U cijeloj povijesti staze u Monzi od 1950. godine, na njoj nije vožena samo jedna utrka i to ona 1980. godine kada je ista održana u Imoli. Sama staza nije bitnije izmijenjena tijekom svoje povijesti pa čak ni kada su na staze uvedene šikane, sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovo je jedna od najzahtjevnijih i najbržih staza u kalendaru natjecanja Formule 1, a dugi pravci, blagi i brzi zavoji omogućavaju brzine od preko 330 km/h.

Ove će godine ponovno Alonso jurišati na vrh kojim bi potvrdio sve ono što je pokazivao u ranijem dijelu sezone, ali sudeći po rastu forme konkurenata izvjesno je da će isti cilj imati Red Bulla i McLarena te konstantno odlični Lotus. Optimistične najave dolaze iz svih tabora, široka lepeza ovosezonskih pobjednika za to im daje i pravo, no Monza je staza koja iz bolida izvlači sve što ima, stoga će i njima ovo biti svojevrstan test vrijednosti.

Krug stazom sa Sebastianom Vettelom

Favorit vikenda

Lewis Hamilton

Iako je nezahvalno bilo što prognozirati kada je u pitanju Lewis Hamilton, vrag ne da mira pa će britki Britanac ponovno zauzeti svoje mjesto u ovoj rubrici. McLaren je očito tijekom stanke radio jako dobar posao, Button je sjajno izgledao u Belgiji, dok je Lewis svoj put završio u prvom zavoju, stoga mu neće nedostajati motiva, jer ipak je ovo jedna od posljednjih prilika da se konkretnije uključi u borbu za naslov prvaka. Na ovaj ili onaj način, on će ponuditi novu dozu spektakla. Dakako, spomenimo i tu "sitnicu" koja kaže da McLarenima Monza tradicionalno odgovara, otvoreno i brzo, čista snaga, vjerojatno dovoljno za prvo mjesto, tik ispred Alonsa.

Van forme

Mark Webber

Nakon pobjede u Silverstoneu i samog vrha ukupnog poretka, Mark Webber je u narednim utrkama ipak podbacio. Veliku nagradu Njemačke, baš kao i onu Mađarske završio je na osmom mjestu, dok je u Belgiji došao do šestog, što i nije neki rezultat ako se u obzir uzme odustajanje velikog broja favorita. Bit će zanimljivo za vidjeti što može ponuditi Australac i je li zaista spreman napasti vodeće mjesto u ukupnom poretku.

Vremenska prognoza

Vrijeme u Italiji neće biti niti blizu onog s kakvim su se suočili vozači u Belgiji prije sedam dana. Kompletan vikend bit će sunčan, s temperaturom koja ne bi trebala prelaziti 30 stupnjeva Celzijusovih, što će sasvim sigurno namamiti i velik broj gledatelja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dras_l07.09.2012. u 00:24
    dobra prognoza, bit će to vjerojatno žestoki dvoboj između Nanda i Hamiltona ... svaka čast Vetelu, ali McL i Ferrari izgledaju puno brži u ovom trenutku
    dras_l
  • nido07.09.2012. u 00:22
    Namirisala bi konkurencija mudo marijanovo da nisu ona dva kretena napravili pizdariju i umalo nekoga ubili!
    nido
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 20:47
    Naprijed Fernando, pometi konkurenciju. FF.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 20:40
    Jos jedna legendarna staza na kojoj bi u glavnog favorita stavil Alonsa... ipak je ovo baza Ferarija i ocekujem njihovo najbolje izdanje ove sezone! Mozda cak i Massa nesto odvozi, bilo bi vreme...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2012. u 19:11
    samo se nadam da nece biti nekih sudara te da ce svi vodeci vozaci ostati na stazi i da nas ceka dobra utrka
    Obrisan korisnik