Rukomet

Duvnjak, Vori i Lacković zabijali u slavlju HSV-a, Šego izvrstan u porazu

Ivan Dominik • subota, 08.09.2012.
Duvnjak, Vori i Lacković zabijali u slavlju HSV-a, Šego izvrstan u porazu
Foto: Davor Sajko

U kvalifikacijskoj skupini 3, na Wild Card turniru za ulazak u Ligu prvaka, kao i u play-off utakmici, odigrana su polufinala, odnosno prve utakmice natjecanja. U francuskom gradu St. Raphaelu briljirali su domaćini i Hrvati u redovima njemačkog i poljskog kluba, Dinamo Minsk je kao gost u svojoj dvorani nadigrao Bešiktaš, dok su u ostalim susretima također slavili favoriti.

Počela je bitka za novo izdanje rukometne Lige prvaka te su na kvalifikacijskim turnirima diljem Europe odigrani prvi susreti, odnosno polufinala. U rumunjskom gradu Constanti, domaći je istoimeni sastav deklasirao talijanske rukometne amatere, dok je isto s Izraelcima učinio slovački prvak Tatran Prešov, inače član SEHA lige. Na Wild Card turniru u Francuskoj participiralo je i četvero hrvatskih reprezentativaca uz očekivane pobjede domaćih i HSV-a, dok je Dinamo u svom Minsku "razbio" turski Bešiktaš te došao na prag Lige prvaka, odnosne skupine s CO Zagrebom...

Kvalifikacijska grupa 3

Središnji dvoboj skupine bio je između domaćina cijelog turnira, rumunjske Constante koja je već neko vrijeme standardizirani član Lige prvaka, i talijanskog SSV Loacher Bozena Südtirola. Talijani iz Južnog Tirola, koji su u Rumunjsku i došli kao autsajderi, na isti su način i ispraćeni iz nje. Constanta je bez ikakvih problema apsolvirala prvog protivnika te se lakoćom plasirala iz polufinala u borbu za Ligu prvaka, koja joj slijedi u nedjelju.

Favorizirani domaćini od prvog su trenutka utakmice uzeli inicijativu u svoje ruke te vodili susret prema kraju sa svojom prednošću. Rano su se odvojili na četiri gola razlike i do poluvremena održavali tu prednost pa je i prvih pola sata završeno rezultatom 16:12 za Constantu. U nastavku su Rumunji bili još uvjerljiviji, zabili su sjajnih 17 pogodaka, a primili samo deset te su deklasirali Bozen uz ukupnih "plus 11", točnije 33:22. Kod pobjednika se s najviše golova i najboljom igrom istaknuo Csepreghi, koji je i inače ponajbolji igrač Constante, dok je kod Talijana najbolji bio Turković zabivši šest golova.

Tatran iz Prešova, klub koji se natječe i u regionalnoj SEHA ligi s hrvatskim predstavnicima, imao je nešto teži posao s Izraelcima, budući da mu je trebalo podosta vremena za adaptaciju na "divlji" rukomet Maccabija. Do poluvremena je bilo gusto, igralo se čvrsto u obrani na obje strane, tako da je Tatran uspio sagraditi samo prednost od tri gola razlike do odmora na koji se otišlo rezultatom 11:8. Međutim, slovački je prvak u nastavku dokrajčio Izraelce poletnom i inspirativnom igrom.

Slovaci su prvo ekspresno u drugom dijelu poveli 17:11, a samo 11 minuta kasnije bili su na "plus deset", točnije na 27:17, ne dopustivši veliki povratak Maccabiju poput onog u prvom poluvremenu kada je sastav iz Izraela stigao do 8:7 zaostatka nadoknadivši početnih 7:2. No, od visoke prednosti Tatrana u završnici utakmice Maccabi se nije mogao oporaviti te je naposljetku uvjerljivo stradao uz 36:20.

Wild Card turnir

Na turniru ekipa koje su dobile pozivnicu da se pokušaju izboriti za nastup u Ligi prvaka, najzanimljiviji susret odigran je između dviju momčadi u kojima glavne riječi vode Hrvati, i to baš hrvatski reprezentativci. Dvije jake momčadi morale su se susresti već u polufinalu, a pred punom dvoranom u francuskom gradu St. Raphaelu, HSV je uz mnogo muke nadigrao poljsku Wislu Plock.

Trener HSV-a, Martin Schwalb, nakon pobjede nad Wislom i plasmana u finale Wild Card turnira: "Danas smo se borili jer smo htjeli pobijediti - pod svaku cijenu. Tehničke greške koje smo činili u prvom dijelu učinile su nam život težim u nastavku utakmice, nažalost. No, nakon odmora smo već bili osjetno bolji, javila se konzistentnost u igri, a proradili su i vratari. Na sve to je kolektiv dobro reagirao te smo smogli snage za dolazak do konačnog trijumfa."

Vođeni hukom s tribina svojih osamstotinjak navijača momčad Martina Schwalba došla je u vodstvo već nakon pet minuta igre preokrenuvši uvodnih 1:0 Poljaka. Hamburški klub u vodstvu je bio tijekom cijelog prvog dijela u kojem se igrao vrlo kompetitivan, čvrst, ali i brz te efikasan rukomet. HSV je u uzbudljivoj utakmici vodio tijekom cijelog prvog dijela sve do same završnice istog, odnosno posljednjih pet minuta. Tada je, pri rezultatu 15:13, jednostavno stao, a Wisla je s tri uzastopna zgoditka na poluvrijeme otišla prednošću od 16:15.

Međutim, odmah po početku nastavka Nijemci su vratili stvari na svoje mjesto te vrlo brzo ponovno stigli do vodstva. Održavali su ga na pristojnoj razlici kroz čitavih drugih pola sata, a utakmicu su prelomili tek u posljednjoj četvrtini kada su u nekoliko navrata otišli i na "plus četiri". Podređena Wisla Plock nije mogla mnogo, ali je dobro namučila zvjezdanu njemačku momčad, koja je na kraju ipak slavila 28:26 te ušla u finale Wild Card turnira.

Najefikasniji u redovima HSV-a bio je Danac Hans Lindberg, koji je, zanimljivo, svih svojih šest pogodaka zabio iz sedmeraca, nijedan iz igre, dok mu je jedan sedmerac obranio prvi vratar Wisle, bivši Zagrebaš i Hrvat Marin Šego, koji je na kraju dvoboja s 13 obrana bio ponajbolji pojedinac poljskog kluba. Domagoj Duvnjak i Igor Vori u redovima su Hamburga zabili tri pogotka, kao i treći Kauboj u HSV-u, Blaženko Lacković, dok je jedan gol manje dodao Pascal Hens, igrajući s povrijeđenim ramenom i pod injekcijama. Najbolji strijelac Wisle, a ujedno i čitavog susreta, bio je Rumunj Valentin Ghionea s odličnih 11 golova od čega četiri iz sedmeraca.

Domaćin turnira Saint Raphael prošao je dalje u finale kao i svi domaćini kvalifikacijskih turnira u prvom danu natjecanja. Slabiji od Francuza bili su rukometaši slovenskog Cimos Kopera, koji su poraženi unatoč fenomenalnoj igri Matjaža Brumena, najboljeg igrača Cimosa, koji je zabio čak deset golova i bio najbolji strijelac na ogledu. Francuzi su bolje počeli utakmicu, ali se Cimos vrlo brzo vratio u egal te na odmor odnio "nulu" uz rezultat 13:13.

No, ulazak u nastavak ponovo je bio bolji za domaće koji su s četiri uzastopna zgoditka pobjegli na 17:13 te tu prednost branili do kraja dvoboja. Tome je najviše pridonio najbolji strijelac u momčadi St. Raphaela, Caucheteux, koji je postigao šest pogodaka i uz sjajnu igru svog kolektiva odveo svoju momčad u finale na megdan velikom HSV Hamburgu.

Play-off

Pred svojim je navijačima u prvoj utakmici doigravanja Dinamo Minsk slavio nad turskim Bešiktašem. Momčadi koje se bore za ulazak u LP u skupinu D u kojoj ukupnog pobjednika očekuju dvoboji s Barcelonom, berlinskim Lisicama, švicarskim Kadetten Schaffhausenom, zatim i Pick Szegedom iz Mađarske te hrvatskim prvakom CO Zagrebom.

U prvoj utakmici u kojoj je kao Bešiktaš bio domaćin, Dinamo iz Minska slavio je s uvjerljivih 30:22. Pravi domaćini deklasirali su izrazitu tursku momčad koja u svojim redovima ima samo jednog stranca, a demoliranje kluba iz Istanbula počelo je već samim startom u dvoboj. Dinamo Minsk je dominirao u prvih pola sata i izgradio prednost na pauzi od šest golova razlike; bilo je 15:9. U drugom poluvremenu Dinamovci su još više ubrzali te stigli do prednosti od čak deset golova razlike, 25:15.

Tada su malo usporili i počeli kontrolirati dvoboj, koji je na kraju završen s osam razlike u korist Bjelorusa. Dinamo Minsk je ponajviše Turke slomio fantastičnom obranom i brzom kontrom, a najboljim igračem susreta proglašen je vratar u kadru bjeloruskog kluba, Peyanovich, koji je vrhunski dirigirao svojom obranom i ekipom.

Kvalifikacije za Ligu prvaka, 8. rujna 2012.:

Kvalifikacijska grupa 3 - Constanta (RUM):
HCM Constanta (RUM) - SSV Loacher Bozen Südtirol (ITA) 33:22 (16:12)
Tatran Prešov (SVK) - Maccabi Srugo Rishon Le Zion (IZR) 36:20 (11:8)

nedjeljno finale: HCM Constanta - Tatran Prešov

Wild Card turnir - St. Raphael (FRA):
HSV Hamburg (NJE) - Orlen Wisla Plock (POL) 28:26 (15:16)
St. Raphael (FRA) - Cimos Koper (SLO) 28:23 (13:13)

nedjeljno finale: HSV Hamburg - St. Raphael

Play-off, prva utakmica:
Dinamo Minsk (BLR) - Bešiktaš (TUR) 30:22 (15:9)
druga utakmica igra se u nedjelju

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli08.09.2012. u 23:46
    u biti ovaj loacher je austrijski klub... južni tirol
    markoli