Rukomet

Dinamo Minsk izborio skupinu s CO Zagrebom, Lacković u trileru odveo HSV u Ligu prvaka

Ivan Dominik • ponedjeljak, 10.09.2012.
Dinamo Minsk izborio skupinu s CO Zagrebom, Lacković u trileru odveo HSV u Ligu prvaka
Foto: Dario Dodić

Drugog dana natjecanja na kvalifikacijskim turnirima diljem Europe za ulazak u rukometnu Ligu prvaka igrana su finala i susreti za treće mjesto. CO Zagreb saznao je svog posljednjeg protivnika u tom natjecanju, Dinamo Minsk, dok je jedan Hrvat, Blaženko Lacković, bio najzaslužniji za prolaz svog HSV-a, koji se za ulazak u LP doslovno "provukao kroz ušicu igle" pobijedivši francuski St. Raphael...

Kvalifikacijska grupa 3

HCM Constanta bila je jedna od četiri domaćina koji su na svojim parketima izborili Ligu prvaka. Nakon lake pobjede nad Talijanima u polufinalu igrači Constante su kao posljednju stepenicu prema najelitnijem klupskom rukometnom natjecanju Starog kontinenta morali preskočiti prvaka Slovačke, Tatran Prešov. Nije to bilo nimalo lako jer je gostujuća ekipa bila izvrsna, posebno u brani, no, u utakmici s malo golova ipak su Rumunji uspjeli stići do toliko željenog slavlja.

Bili su domaćini nadmoćni, motivirani i željni pobjede od samog starta u susret te su to znali i kapitalizirati pa su tako na poluvrijeme otišli rezultatom 16:10. "Plus šest" bilo je, pokazalo se kasnije, nenadoknadivo za pripadnike SEHA lige, a odličnom igrom i u drugom dijelu su Rumunji na kraju slavili 26:21 u vrlo teškoj i zahtjevnoj utakmici. Istaknuo se vratar Constante Mihai Popescu sa 16 obrana, od kojih nekoliko ključnih kad se krajem prvog dijela lomila utakmica i kad je Constanta pobjegla na šest razlike. Najefikasniji su bili Toma sa sedam, odnosno Csepreghi s pet golova.

U susretu koji su sudili Hrvati, Dalibor Jurinović i Marko Mrvica, najviše su zgoditaka kod Tatrana zabili Latvijac Kristopans i Rabek, svaki po četiri. No, to nije bilo dovoljno da se kvalificiraju u LP pa će kao i Izraelci te Talijani igrati novoformirani Kup EHF-a. Constanta će, naprotiv, igrati Ligu prvaka i to u skupini B s THW Kielom, Atletico de Madridom, Sävehofom, Celjem i Veszpremom, a ta će "skupina smrti" ipak biti i veliki izazov i veliki uspjeh za rumunjskog prvaka.

U drugom susretu dana, pak, izraelski je Maccabi nadigrao talijanski Bozen u meču punom oscilacija s obje strane. Svakom je pripalo po poluvrijeme s 19 golova, Talijani su bili mnogo bolji u prvom te su na odmor odnijeli ogromno vodstvo, ali su sjajni Izraelci sve okrenuli u nastavku, u kojem se Bozen potpuno pogubio i raspao. Maccabi se vratio iz "minusa" od pet golova te "okrenuo" protivnika, a najzaslužniji za slavlje Maccabija bio je Rosenthal s devet zgoditaka, dok je Radovčić bio najefikasniji za talijanski klub poentiravši osam puta.

Wild Card turnir

Pravi triler viđen je u finalu Wild Card turnira, jedinog od pet natjecanja iz kojeg nije u LP prošao domaćin, u ovom slučaju St. Raphael. No, Francuzi su, doduše, imali i najteži posao, budući da su morali pobijediti njemački HSV za što im je, u konačnici, nedostajalo samo malo sreće. Da, HSV je zaista prošao dosta zahvaljujući sreći, nakon produžetka i nakon što je tek u 67. minuti prvi put stigao do vodstva (!) u cijelom dvoboju. St. Raphael je vodio tijekom doslovno cijelog susreta i bio je bolja momčad; pet minuta prije kraja "regularnih" 60 minuta imao je vodstvo od 26:22, međutim, uspio je sve prosuti u maniri hrvatskih klubova ili reprezentacija na velikim natjecanjima.

U samoj završnici susreta istaknuli su se Hans Lindberg golovima s desnog krila i iz kontri te vratar Denis Beutler, HSV je jedva uspio izjednačiti i utakmica je otišla u produžetke. St. Raphael je opet uspio prvi doći do vodstva i u produžetku, čak i od dva razlike, no kada je Poljak Marcin Lijewski zabio za 27:27 sve je za domaće krenulo nizbrdo, a snage je ponestalo. Igralo se poslije toga gol za gol sve dok Lijewski ponovo nije zabio i uz 31:30 doveo HSV u prvo vodstvo na utakmici u samom finišu iste.

Međutim, uporni Francuzi nisu se predali te su opet poravnali, a onda je na scenu stupio hrvatski reprezentativac Blaženko Lacković, koji se cijelu utakmicu mučio. Haubica iz Marofa zabila je svoj prvi i jedini gol na susretu za konačnih 32:31, a odmah nakon gola je Lac i presjekao brzi napad domaćih na drugoj strani te tako odveo svoju ekipu u Ligu prvaka, gdje će HSV igrati u skupini A. Inače, HSV su do pobjede predvodili Lindberg i Lijewski s osam, odnosno sedam pogodaka, dok je kod poraženih domaćina najviše, osam, golova dao Heykel Megannem. Hrvati Igor Vori i Domagoj Duvnjak, zabili su četiri, odnosno tri zgoditka za momčad Martina Schwalba.

Dok će HSV u Ligi prvaka igrati po šesti put zaredom i to u skupini s Montpellierom, Flensburgom, Ademar Leonom, Čehovskim Medvedima i beogradskim Partizanom, St. Raphael će, kao i Wisla te Cimos Koper, nastupati u Kupu EHF-a. U borbi za treće mjesto ovog turnira Orlovi iz Poljske nadigrali su Cimos Koper s čak šest razlike, premda je na poluvremenu bilo aktivnih 12:10 za Wislu. Matjaž Brumen ponovo je kao i u polufinalu bio sjajan s 11 golova, ali i nedostatan, dok je Marin Šego na vratima Orlova bio vrlo dobar. Wisla je vodila kroz cijeli susret, uključujući uvodnih 5:0, nije dala nikakvu šansu Slovencima, a najefikasniji u sastavu Orlova bio je Petar Nenadić sa sedam zgoditaka.

Play-off

Druga utakmica doigravanja za LP nije donijela mnogo noviteta u odnosu na prvu. Dinamo Minsk je opet pokazao svoju nadmoć nad turskim Bešiktašem i subotnjem slavlju od osam razlike dodao pobjedu na iskustvo od sedam golova razlike. Turci su držali izjednačen rezultat do kraja prvog dijela, iako je Dinamo uvijek bio u blagoj prednosti. Međutim, nakon 23:20 prednosti domaćina, više za klub iz Istanbula nije bilo spasa. Bjelorusi su napravili seriju, pobjegli na veliku razliku pogodaka i naposljetku mirni i lako trijumfirali.

Završnica dvoboja počela je prednošću Dinama od 27:21 što je bilo nenadoknadivo za Turke, koji će kao i svi poraženi na ovim turnirima vidjeti novo lice Kupa EHF-a. Ono što je od najveće važnosti jest da će Dinamo Minsk igrati u skupini D Lige prvaka, zajedno s CO Zagrebom, Barcelonom, Füchseom, Schaffhausenom i Pick Szegedom. U ovoj drugoj utakmici Bjeloruse su do pobjede doveli Nikulenkau, Onufrijenko i Stetsyura, koji su svaki dali po četiri gola, dok je kod Turaka najprecizniji bio Omer Ozan Arifoglu sa šest zgoditaka u mreži domaćih.

Kvalifikacije za Ligu prvaka, 9. rujna 2012.:

Kvalifikacijska grupa 3 - Constanta (RUM):
HCM Constanta (RUM) - Tatran Prešov (SVK) 26:21 (16:10)
Maccabi Srugo Rishon Le Zion (IZR) - Bozen (ITA) 33:30 (14:19)

Wild Card turnir - St. Raphael (FRA):
HSV Hamburg (NJE) - St. Raphael (FRA) 32:31* (13:15; 27:27), 5:4 nakon produžetaka
Orlen Wisla Plock (POL) - Cimos Koper (SLO) 27:22 (12:10)

Play-off, druga utakmica:
Dinamo Minsk (BLR) - Bešiktaš (TUR) 31:24 (14:13)

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • MAX9910.09.2012. u 23:18
    Dinamo dobijamo u grupi,a Metalurg za dalje.
    MAX99
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 10:01
    i metalurg i partizan su još prošli, imaš u drugom tekstu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 08:57
    Lijepo je pročitati svakakvih sportskih tekstova na sportnetu, a ne na drugiim portalima već treći dan se vuče nečija dječja glupost sa fejsa od prije 3 godine...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2012. u 05:26
    A Metalurg Skoplje? Nisu li i oni igrali turnir u Norveskoj i plasirali se u Ligu Prvaka?
    Obrisan korisnik