Automoto

Lorenzo i Pedrosa u svom novom okršaju na stazi koja nosi ime Marca Simoncellija

Igor Šestak • petak, 14.09.2012.
Lorenzo i Pedrosa u svom novom okršaju na stazi koja nosi ime Marca Simoncellija
Foto: EPA

Najbolji svjetski motociklisti su nakon tri tjedna stanke stigli na stazu Misano World Circuit Marco Simoncelli, gdje će se održati Velika nagrada San Marina. Na stazi smještenoj pored grada Riminija svoju će veliku borbu za naslov svjetskog prvaka nastaviti Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa. Uoči 13. utrke svjetskog prvenstva Yamahin Španjolac ima 13 bodova prednosti.

Velika nagrada San Marina održat će se na stazi Misano World Circuit Marco Simoncelli, koja je zapravo smještena u Italiji, pored grada Riminija uz Jadransko more. Staza Misano izgrađena je 1972. godine, a kroz godine je doživjela mnoga renoviranja. U kalendaru MotoGP-a se prvi put pojavila 1980. godine, kada je na njoj održana Velika nagrada Italije. Do 1993. na njoj je održano još šest Velikih nagrada Italije i tri Velike nagrade San Marina.

Spomenute 1993. godine staza je doživjela prve značajnije promjene. Te je godine na Misanu održana Velika nagrada Italije, koja će zauvijek ostati zapamćena po velikoj nesreći Waynea Raineya. Trostruki svjetski prvak u najjačoj klasi svoju je karijeru okončao tog kobnog 5. rujna teškim padom i lomom kralježnice. Od te godine pa sve do 2007. najbolji svjetski motociklisti nisu posjećivali Misano.

Od 2007. se na dodatno obnovljenoj stazi redovito održava Velika nagrada San Marina. Staza Misano World Circuit Marco Simoncelli danas je dugačka 4.226 metara, široka je 14 metara, ima deset desnih i šest lijevih zavoja, a najduži ravni dio na stazi dugačak je 565 metara. U posljednjih pet godina dvaput je slavio Valentino Rossi, a po jednom Casey Stoner, Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo.

Nažalost, 2010. godine se na stazi u Misanu dogodila još jedna tragedija. Na utrci klase Moto2 smrtno je stradao Shoya Tomizawa. Japanac je pao sa svog motocikla, a nisu ga uspjeli izbjeći Scott Redding i Alex de Angelis. Od ove godine u naziv staze je uvršteno ime Marca Simoncellija, talijanskog motociklista koji je stradao prošle godine na MotoGP utrci u Maleziji.

Najveću pažnju na ovogodišnjoj Velikoj nagradi San Marina svakako će privući borba za naslov prvaka koju vode Lorenzo i Pedrosa. Nakon prvih 12 utrka ove sezone Yamahin vozač ima prednost od 13 bodova, ali je ona na posljednje dvije utrke drastično smanjena. Naime, Pedrosa je prvo prilično uvjerljivo slavio u američkom Indianapolisu 19. kolovoza, a onda samo tjedan dana kasnije prestigao Lorenza u posljednjem zavoju staze Brno i osvojio novih 25 bodova.

Španjolac bi vjerojatno bio sretniji da nije bilo trotjedne stanke, a utrka na stazi Misano pokazat će je li uspio zadržati dobru formu s kraja kolovoza. Na posljednje dvije Velike nagrade San Marina upravo su Lorenzo i Pedrosa dijelili prva dva mjesta. Prije dvije godine je pobijedio Pedrosa s dvije sekunde prednosti pred Lorenzom, a Yamahin vozač je uzvratio prošle godine pobjedom sa sedam sekundi prednosti. Lorenzo i Pedrosa su na Velikoj nagradi Češke 19. put u povijesti okončali MotoGP utrku na prva dva mjesta. Na deset tih utrka je slavio Lorenzo, a na devet Pedrosa.

"Ove sam godine vrlo konstantan, uvijek na prve dvije pozicije. Na posljednje tri utrke nisam mogao pobijediti, ali sam i tada bio vrlo blizu. Sada je na redu Misano, staza na kojoj sam prošlih sezona bio dosta uspješan. Nastojat ću se i ove godine boriti za pobjedu, a za iduću utrku u Aragonu bih trebao dobiti Yamahu s određenim novitetima", iznio je svoja očekivanja Jorge Lorenzo.

Pedrosa se pak nada nastavku svoje pobjedničke serije: "Na prošle dvije utrke sve je bilo odlično i sretan sam zbog tih pobjeda. No, moramo nastaviti naporno raditi i pokušati doći do nove pobjede u Misanu. Vrlo je važno da ostanem fokusiran."

Treće mjesto u ukupnom poretku još uvijek drži Casey Stoner s 59 bodova zaostatka za Lorenzom. No, Australac je trenutno daleko od MotoGP staza. Nakon ozljede zarađene u Indianapolisu Stoner se podvrgnuo operaciji gležnja i nada se kako će u svojoj posljednjoj sezoni u MotoGP-u dobiti priliku odvoziti barem još dvije utrke. Njegov povratak na staze mogao bi se dogoditi na njegovoj domaćoj stazi u Phillip Islandu 28. listopada. U Misanu će ga u momčadi Honde zamijeniti 25-godišnji Britanac Jonathan Rea, koji se inače natječe u seriji Superbike.

Na Velikoj nagradi San Marina dva će vozača proslaviti svoje jubileje u svijetu motociklizma. Nijemac Stefan Bradl će nastupiti na svojoj 100. Velikoj nagradi. U najslabijoj klasi do 125 kubičnih centimetara je debitirao 2005. i prikupio 54 nastupa. Potom je dvije godine vozio u klasi Moto2 i nastupio 33 puta, a nastup u Misanu će mu biti 13. u najjačoj klasi. Amerikanac Ben Spies će ovoga vikenda proslaviti svoju 50. utrku u klasi MotoGP.

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 13:55, a utrka je u nedjelju u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!