Nogomet

Štimac: "S gnušanjem odbijam neutemeljena i prizemna podmetanja"

Sportnet • subota, 15.09.2012.
Štimac: "S gnušanjem odbijam neutemeljena i prizemna podmetanja"
Foto: Bruno Karadža

Hrvatski izbornik Igor Štimac nakon završene je reprezentativne akcije protiv Makedonije i Belgije izdao priopćenje, u kojemu govori o atmosferi oko izabrane vrste.

Nakon osvojena četiri boda, tri u Zagrebu protiv Makedonije i jednog u Bruxellesu protiv Belgije, Igor Štimac službenim je priopćenjem prokomentirao atmosferu u domaćim medijima. Tvrdi da za razliku od određenih napisa klima u reprezentaciji raste.

Unatoč pretežito prisutnim pozitivnim ocjenama i potvrdnom mišljenju vodećih nogometnih stručnjaka o bodovnom učinku i poziciji nogometne reprezentacije nakon dvije odigrane službene kvalifikacijske utakmice, ipak (za žaljenje) postoje ponovljena i zagrižena podmetanja u jednom dnevnom listu.

Navedena pojava je za potpunu osudu i odbijanje. Neshvatljivo je da u jednom dijelu tiskovina egzistira potpuna izbačenost iz ravnoteže, štoviše, neskriveno rastrojstvo zbog činjenice što je reprezentacija ostvarila solidan bodovni učinak i ostala neporažena na zahtjevnom gostovanju u Bruxellesu.

Korak dalje od navedene, potpuno neprihvatljive pojave, ide i tendenciozno plasirano, krajnje prizemno i neutemeljeno podmetanje o navodnim konfliktnim ili incidentnim scenama unutar reprezentacije. Ništa od navedenog u stanovitom huškačkom i zlonamjernom tekstu pojedinih dnevnih listova i internetskih portala, uopće se nije dogodilo. Štoviše, kroz cijelo prethodno razdoblje nije bilo prijepora ili razmimoilaženja, a osobito ne, niti naznaka, o konfrontiranju koje bi imalo bilo kakav negativan potencijal, kojega stanoviti pojedinci zlurado priželjkuju.

Općenito uzevši moje zadovoljstvo prema svim igračima je na najvišoj razini, neovisno u različitim ostvarenjima i učincima u konkretnim ulogama ili zaduženjima. Mogu navesti i to da je evidentno koliko igrači nacionalne vrste nadmašuju sebe u poimanju različitih obveza i namjeni. Moje poštovanje prema njima je neupitno, jer surađujući sa stožerom reprezentacije oni kroz nesebičnost i širinu poimanja stvari, nadmašuju profesionalni rivalitet koji je svojstven igranju i boravku u profesionalnim klubovima.

Zbog svega navedenog i rastuće pozitivne klime u nacionalnoj momčadi, s krajnjom indignacijom i gnušanjem odbijam neutemeljena i prizemna podmetanja koja idu za stvaranjem podjela ili priželjkivanjem dekompozicije klime u ovoj ekipi. Cilj mi je zaštiti sve igrače i članove stožera, a pored toga, svakako i onaj najširi korpus naših navijača kojima je uspjeh nacionalne reprezentacija pitanje časti i oduševljenja.

Reprezentacija je na visokoj razini homogenosti i prizemne objede ne mogu, niti će moći pomutiti stvorenu klimu i rastuću putanju ostvarivanja naših planova. U ime svih igrača, članova stožera i osobno, ovim putem zahvaljujem svima u sportskoj javnosti koji su pozitivno reagirali na ostvarenja nacionalnog tima u ovom dijelu službenog ciklusa.

Poznato je da osobno priželjkujem vrlo dinamičnu komunikaciju i kritičko razmatranje svih pojavnosti i mogućih aspekata igre. No, nije suvišno navesti da je jedini mjerodavan kriterij objektivnost u pristupu, utemeljenost na činjenicama i razložnost u iznošenju argumenata. Zbog svega sam sukladno svojoj dužnosti obvezan reagirati, štiteći sve igrače, reprezentaciju u cjelini i sportsku javnost od onih koji, neshvatljivo zdravoj pameti, priželjkuju neuspjehe i potenciraju negativnu klimu zbog evidentnih senzacionalističkih učinaka.

Općenito, stožer i reprezentacija su konstantno otvoreni i neupitni za suradnju i upite cijele sportske javnosti. Naše namjere nisu lako ostvarive izostankom te suradnje, i tim više odbacujemo objede i prizemna podmetanja onih pojedinaca koji služeći se time ne mogu ostvariti niti stručni minimum u vlastitoj profesiji ili opredjeljenju.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg18.09.2012. u 17:33
    Ma pisao sam vec ovdje: volim ovu generaciju jer su borci i kad ih ne ide bar se bacaju na glavu. Pravi vatreni! Srce me boli da moraju bez trenera igrati a cak i tako su dovoljno dobri da prodju ovu grupu sto ce se onda pripisati genijalnosti izbornika.
    interreg
  • Obrisan korisnik17.09.2012. u 23:33
    bitno da je on guzio milu horvat....jazavac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2012. u 22:54
    Stvarno se usiljeno trudi pokazati neko kvazi bogatstvo svoga rječnika da išćitavanje ovog teksta na momente djeluje urnebesno smiješno. Ima neki kićeni stil nadobudnog dječarca iz provincijske osnovne škole. Pisanje demantija i komentiranje napisa tiskanih i www medija ne spada u opis posla... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2012. u 12:43
    Neka nam je dragi Bog upomoći. Trpili smo Bilića 8 godina da stvori ekipu, igru i bazu igrača. Sad će to fino elokventni gospodin razjebat u par mjeseci.
    Obrisan korisnik
  • Marsonia16.09.2012. u 08:49
    Kako ljudi ispod napisaše, svoje vrijeme troši na razvoj igre, a ne na djetinjasta prepucavanja. Bitno je da se on svađa s novinarima, a kada bi uspio složiti pravu igru začepio bi im svima usta! Ali mislim da gospodin bahati s 3 (slovima:tri) dana trenerskog "iskustva" to nije u stanju...
    Marsonia