Automoto

Sjajni Rossi zasjenio dominantnog Lorenza u Misanu

Lovro Štrbinić • nedjelja, 16.09.2012.
Sjajni Rossi zasjenio dominantnog Lorenza u Misanu
Foto: EPA

Jorge Lorenzo uvjerljivo je slavio na Velikoj nagradi San Marina, a put mu je uvelike bio olakšan nakon odustajanja Danija Pedrose u početnoj fazi utrke. No, utrku u Misanu obilježili su Valentino Rossi i fantastična borba za treću poziciju između Bautiste i Doviziosa.

Na stazi koja nosi ime tragično preminulog Marca Simoncellija održana je utrka za Veliku nagradu San Marina, a pobjedom nakon dominantne vožnje novih 25 bodova uzeo je Jorge Lorenzo. Ovakav rasplet bio je izvjestan već nakon prvog kruga, odnosno odustajanja najvećeg Lorenzovog rivala za pobjedu i naslov.

Naime, start utrke je zakratko prolongiran, a u drugom pokušaju zbog problema s motociklom Dani Pedrosa morao je krenuti s posljednje pozicije, a ne s vrha poretka, izborenog u kvalifikacijama. Već na startu je nadoknadio niz pozicija, ali je prilikom dvoboja s Barberom ovaj potonji u prevelikoj želji da vrati poziciju zahvatio stražnji kraj Pedrosinog motocikla, nakon čega su obojica završili izvan staze i zaključili svoj nastup ove nedjelje.

No, početak utrke dao je nagovijestiti kako će ovaj dan proteći u znaku Valentina Rossija. Talijan je odmah napredovao sa šeste na drugu poziciju, ne dopuštajući konkurentima da ga prođu. Lorenzo je ubrzo odjurio naprijed, a Rossi je također s vremenom stvorio određenu prednost, dovoljnu da sjajnom vožnjom drži prvu poziciju iza lidera, toliko neuobičajenu za njega i Ducati ove sezone.

Do kraja nije bilo previše uzbuđenja što se tiče prve dvije pozicije, ali zato se prava drama odvijala u borbi za treće mjesto. Bradl je nakon dobrog početka ispao iz kombinacija za postolje, a između Bautiste, Doviziosa i Spiesa posljednja dvojica su do posljednjeg zavoja bili kotač uz kotač. Na kraju je ciljem prvi, s nekoliko centimetara, odnosno tri tisućinke prednosti, prošao Bautista, ostvarivši prvi plasman na pobjedničko postolje u ovoj sezoni. Od ostalih događaja treba izdvojiti još i odustajanje zbog izlijetanja Cala Crutchlowa.

Prolaskom kroz cilj Lorenzo je svoju prednost pred Pedrosom povećao na 38 bodova, dok pet utrka prije kraja Stoner zaostaje velika 84 boda i pogotovo s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, teško da ga se još može spominjati u kombinacijama za obranu naslova. Sjajni nastupom u ukupnom poretku napredovao je Valentino Rossi, koji je drugo mjesto proslavio s navijačima na ogradi odmah nakon prolaska ciljem, prethodno parkiravši motocikl uz stazu.

Sljedeća utrka na rasporedu je u Aragonu za dva tjedna.

VN San Marina, utrka:
1. J. Lorenzo (Špa/Yamaha)
2. V. Rossi (Ita/Ducati)
3. A. Bautista (Špa/Honda)
4. A. Dovizioso (Ita/Yamaha)
5. B. Spies (SAD/Yamaha)
6. S. Bradl (Njem/Honda)
7. N. Hayden (SAD/Ducati)
8. J. Rea (VBr/Honda)
9. R. de Puniet (Fra/ART)
10. M. Pirro (ITA/FTR)
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2012. u 20:29
    Barbera - Grosjean ali na dva kotača ubio neizvjesnost do kraja prvenstva. Neponovljivi Valentino.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2012. u 20:01
    Rossi - the greatest ever 46
    Obrisan korisnik