Nogomet

Čačić: "Moramo igrati nogomet, a ne graničara"

Iz Maksimira:Tomislav Pacak • utorak, 18.09.2012.
Čačić: "Moramo igrati nogomet, a ne graničara"
Foto: Davor Sajko

Po prvi puta otkad je u Maksimiru, Ante Čačić je došao na susret s novinarima kao – gubitnik. Pobjednički niz Dinamovog trenera od 33 utakmice bez poraza stao je na prvoj momčadi koja je očigledno kvalitetnija od Modrih, Porto nije ponudio pravu šansu Dinamu u provm kolu grupnog dijela natjecanja Lige prvaka…

Čačić nije bio pretjerano razočaran porazom i igrom Dinama, svjestan da je i ova utakmica samo pokazala istinitost izjave nakon pobjede protiv Maribora kako je "Liga prvaka neki drugi svijet":

"Izgubili smo utakmicu. Ne volim gubiti, ali ovaj poraz ne boli jer je došao kao plod bolje igre Porta. Znali smo da je Porto puno kvalitetniji, zato smo se postavili tako da sa što većim brojem igrača u sredini limitiramo njihov vezni red i da onda pred kraj krenemo ozbiljnije prema naprijed. Dobro je to funkcioniralo, ali smo primili gol pred kraj poluvremena."

Pobojao se tada Dinamov trener da "momčad nestane s terena zbog trauma od lani", no to se nije dogodilo: "Imali smo i neke situacije gdje smo mogli doći do izjednačenja, ali realno, Porto je pokazao zašto je rangiran kako je rangiran. Mi moramo biti bolji u igri prema naprijed, biti hrabriji. Dobar razlog leži u igri Porta koji nam nije ostavljao puno prostora, ali imali smo i mi dosta tehničkih pogrešaka, nismo odigrali pasove na vrijeme i dovodili smo se u loše situacije."

Na direktno pitanje je li razočaran posjetom na Maksimiru, Čačić je bio iskren: "Iskreno, jesam razočaran. Htjeli smo pravu podršku s tribina, a došao je mali broj ljudi. Je li Liga prvaka preskupa za Zagreb ili je nešto drugo problem, možda netko drugi treba odgovoriti, ali sigurno da je hendikep kada na domaćem terenu nemate podršku koju veliki broj klubova u ovom natjecanju ima."

Među onima koji nisu oduševili u ovoj utakmici – a takvih je bilo dosta u Dinamovoj momčadi – svakako je bio i Sammir, a Čačić je priznao da je bio svojevrsna žrtva sustava u prvom dijelu:

"Sammir je po mojoj ideji u prvom dijelu bio među dva stopera, pa puno puta lopta nije dolazila do njega, imao je zbog toga dosta praznog hoda – i kada je mogao kvalitetnije reagirati odlučio se za stvari koje nisu bile učinkovite. Nije imao ispred sebe napadača i nije mu bilo lako tako igrati. Mi nismo navikli igrati protiv ovakvih klubova, zbog čega to nije lako ni Sammiru ni bilo kome."

Treba li se zbog relativnog laganog poraza zabrinuti za sličnu sudbinu Dinama kao lani? "Teško je reći, tek je počelo natjecanje. Porto i PSG su favoriti skupine, imamo još pet utakmica. Ja sam optimist, vjerujem da nećemo izgledati lošije od ovoga, možemo izgledati samo bolje."

Kako je PSG dobio Dynamo s 4:1, nameće li se zaključak da će se Dinamo boriti s imenjakom iz Kijeva za treće mjesto? "Tako ispada."

Čačić se nije složio da je momčad previše puta vraćala loptu Ivanu Kelavi, štoviše, izjavio je kako su je trebali vraćati i više:

" Nismo ništa napravili s dubinskim loptama, samo bi Porto opet krenuo u novi napad. Moramo igrati nogomet, ne možemo igrati graničara, bum-bum-bum. Moramo znati sačuvati loptu u posjedu. Ljudi su nervozni, odmah mu naprave nervozu čim je napravio onaj kiks, i onda je idući puta bez veze nabio loptu i primili smo pogodak. Želim da igramo nogomet, ne možemo igrati Ligu prvaka s nabijanjem."

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo0:2Porto
PSG4:1Dynamo Kijev
1PSG 614:3+1115
2Porto 610:4+613
3Dynamo Kijev 66:10-45
4Dinamo 61:14-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 12:14
    Kaj se bunite svi ?? Trenutno imamo proljece u Europi ! 3.smo :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 11:54
    Nebrojeno puta su igrači Dinama imali fanatičnu podršku navijača, pa su je iznevjerili (svaka čast pojedincima)... sada neka prvo pokažu malo više krvi bez te podrške, pa možda opet dođemo do Maksimira...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2012. u 11:53
    Neka meni netko objasni zašto je igrao Brozović? Nemam ja ništa protiv njega, dapače, ali do prije 2 tjedna igrao je za Lokose i da sad je u prvoj momčadi u ovakvoj teškoj i zahtjevnoj utakmici. Svaki igrač treba imati svoj razvojni put i nije dobro ni za igrača ni za klub kad se nekog gura preko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg19.09.2012. u 10:40
    recite sto hocete, uz fanaticnu podrsku navijaca (90 minuta) bi mozda kod kuce nesto i naravili i osvojili koji bod. Ovako protiv objektivno boljih ekipa na neutralnom terenu je stvarno tesko odigrati iznad svojih mogucnosti..
    interreg
  • lambik19.09.2012. u 10:01
    Ipak je Porto u ovom trenutku za Dinamo nesto poput onoga sto je Dinamo za Cibaliju ili Sibenik, tako da nema neke tuge zbog poraza. Ono sto jest tuzno je odaziv publike, kao i kad se namjestaju utakmice, kao prosle godine protiv Lyona.
    lambik