Košarka

Maljković: "Želim da momčad igra bez kompleksa i s vjerom da može dobiti svakoga"

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • četvrtak, 20.09.2012.
Maljković: "Želim da momčad igra bez kompleksa i s vjerom da može dobiti svakoga"
Foto: Marin Sušić

U završnici priprema za sezonu u kojoj će prvi put nastupiti u Euroligi, u taboru Cedevite najavili su što žele i očekuju u dolazećim mjesecima. Predvođeni iskusnim Božidarom Maljkovićem i s puno promjena u momčadi, hrvatski predstavnici u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju nadaju se koraku više u usporedbi s proteklom sezonom, što bi potvrdilo nastavak rasta kluba koji je svake godine preskakao neku novu prepreku...

Poslije prošlosezonskog prvog velikog trofeja, Kupa Krešimira Ćosića, finala hrvatskog prvenstva i ABA lige i osiguranog puta u Euroligu, u Cedeviti su, sudeći po ulaganju u momčad, s još većim ambicijama nego lani. Pripreme nisu prošle idealno s obzirom na nekompletnost momčadi, što zbog reprezentativnog kasnog ljeta, što zbog ponekog pojačanja angažiranog naknadno, a cijelo vrijeme nije bilo niti trenera Božidara Maljkovića, koji je imao obveza kao izbornik Slovenije - no, kako se bliži početak sezone, stanje je sve bolje.

Kako je Maljković opisao, kratke pripreme, u kojima se uglavnom radilo s loptom, donijele su izostanke velikog broja igrača u kraćem ili dužem razdoblju. Bez ozljeda su bili jedino Marko Car i Miro Bilan, a od svih koji su nedostajali, sada su izvan uobičajenog ritma treninga jedino Marino Baždarić i Goran Suton.

Božidar Maljković o cilju u Euroligi i regiji: "Ne bi bilo previše inteligentno reći da idemo u Top 16 pored klubova koji su s nama u skupini, ako već govorimo o proračunima, volio bih negdje vidjeti istinsku računicu. Ako ćemo govoriti o Jadranskoj ligi, mislim da Cedevita neće biti klub koji troši najviše novca - iako, moram reći da se ja nikad nisam bavio financijama, tu sam jako loš."

"Ne mislim da je onako kako se govori - pravi se fama na umjetni način, a mislim da će biti barem tri kluba koji će imati isti proračun kao mi ili možda trošiti i više. Vjerojatno tako govore da bi se povećao pritisak na nas s tom pričom da najviše trošimo i da bismo, s obzirom na to, trebali biti prvaci svijeta, ali to nije baš tako."

"Imamo jako zahtjevan posao, ali nismo došli plakati, nego iznijeti realno stanje. Sličan problem imali su i drugi klubovi, manje ili više, i dalje nastavljamo raditi visokim intenzitetom", kazao je Cedevitin trener o pripremama: "Odigrali smo i nekoliko utakmica, pola s dobrim i kvalitetnim igrama, pola s padovima, ali to je normalno za pripremno razdoblje. Momčad koja ima devet-deset novih igrača treba vremena za uigravanje - kao što znate, naslijedio sam tri igrača pod ugovorom, Baždarića, Cara i Bilana, sve ostale smo promijenili."

"Za klub kao što je Cedevita, koji ima mali proračun u odnosu na druge, pogotovo na europskom nivou, teško je uzeti najkvalitetnijeg igrača", nastavio je Maljković o momčadi koju ima na raspolaganju: "Često volim reći da je to isto kao da dođete na tržnicu u deset sati navečer, najbolji krumpir, meso i riba su prodani, a vi trebate od preostalog uzeti ono najbolje. To smo i napravili, a da me pitate jesu li moje želje ispunjene, rekao bih da nisu. Imali smo i drugih želja, nije korektno sada o tome govoriti, ali takva je sudbina svih klubova našeg kalibra."

"Biramo od već probranog, tako da će na ovim prostorima, u klubovima u Srbiji i Hrvatskoj, teško biti napraviti jaku momčad koja će ući u Top 16 ili igrati na Final Fouru Eurolige. Mislim da će proći puno vremena da se to dogodi, prvo zbog snage novca, a drugo, zbog toga što nema onog zlatnog pravila kao u staroj Jugoslaviji da do 26. godine nitko ne može u inozemstvo, dok ne postane pravi igrač", opisao je Cedevitin trener.

"Pred nama je prvenstvo, tu smo, radit ćemo pošteno, borit ćemo se i za publiku, za svakog navijača", najavio je Maljković: "Što se tiče Europe, ušli smo u grupu s najkvalitetnijim klubovima, koji imaju deset puta veće proračune nego mi. Želim samo da moja momčad igra bez kompleksa, da prije početka utakmice vjeruje da može dobiti svakoga. Tu psihologiju i taj mentalni stav želim i u Jadranskoj ligi."

Godišnje ulaznice u prodaji

Cedevita će u Dvorani II Doma sportova, u kojoj će i ove sezone igrati domaće utakmice ABA lige, a u drugom dijelu sezone i hrvatskog prvenstva, ovog puta biti s novitetom, numeriranim sjedalima na svim tribinama, što se, kako je kazao Ozren Kanceljak, novi klupski direktor marketinga, događa prvi put otkako je Dom sportova izgrađen. Svaka sezonska ulaznica bit će s brojem sjedala i tribinom, a sve će biti u znaku broja šest, sa simbolikom šestog igrača koji će pomagati s tribina - zbog čega nijedan Cedevitin košarkaš ove sezone neće imati šesticu na dresu.

Cijena sezonske ulaznice za tribine uz parket bit će 490 kuna, s 50-postotnim popustom za ulaznice za djecu, a za tribine iza koševa 390 kuna. Svaka ulaznica vrijedit će za sve domaće utakmice u svim natjecanjima, uključujući i sve euroligaške, bez obzira koliko daleko Cedevita došla u tom natjecanju. Podsjetimo, momčad Božidara Maljkovića će u prvom krugu biti domaćin u Domu Dražena Petrovića.

Sezonske ulaznice puštene su u prodaju u četvrtak u sustavu Eventima (www.eventim.hr).

O konkretnim ciljevima novi Cedevitin trener nije razgovarao s vodstvom kluba, ali njegovi ciljevi su uvijek visoki - i bili su visoki u kojem god klubu bio u prošlosti, loveći i naslove prvaka Europe: "Borit ćemo se za svaku loptu, to su radili svi moji dosadašnji klubovi. Nikad se ne zna dokle ćemo stići u Euroligi, ali idemo igrati. Istina je da nas čekaju klubovi velikog ranga, istina je da smo imali nesreću kod ždrijeba, ali što da radimo? Moraš prihvatiti ono što ne možeš mijenjati i moraš se boriti, nema druge. Moj je stav da nikom neće biti lako dobiti Cedevitu."

Prije početka ABA lige, a kasnije i Eurolige, Cedevitu u nedjelju očekuje borba za trofej u Kupu Dražena Petrovića, svojevrsni hrvatski superkup, u kojem će se momčad Božidara Maljkovića sresti s Cibonom. Trener je istaknuo da su i njegova i suparnička momčad još u fazi uigravanja, a velika mu je želja da Dom Dražena Petrovića bude pun: "Volio bih da dođe više naroda, košarka se igra za ljude, za pune dvorane, za trenera je najveća nesreća kada toga nema... Ja sam u životu imao sreću da uvijek imam punu dvoranu, bilo gdje da sam bio, kako i treba biti u košarci."

Dobru atmosferu na tribinama u nedjeljnom ogledu s Cibonom poželio je i Cedevitin kapetan Marino Baždarić, koji smatra da bi puna dvorana bila najveća pobjeda te utakmice: "Želja nam je uzeti taj trofej i ove sezone, kao što smo uspjeli lani. U svaku utakmicu želimo i hoćemo ući s vjerom da možemo dobiti. Bit će to dobra test-utakmica da vidimo gdje smo u ovom trenutku, igrat će se za trofej i s našim rivalom, vjerujem da će utakmica biti kvalitetna i da će se nastaviti ono što smo započeli lanjskim finalnim okršajima u prvenstvu, s punim dvoranama gdjegod da se igra."

Američki šuter Bracey Wright, povratnik u Cedevitu, svjestan je koraka unaprijed koji je klub napravio otkako je prije dvije sezone prvi put bio u Zagrebu, s nastupom na završnom turniru Eurokupa kao tadašnjim najvećim uspjehom. "Promijenio se trener otkako sam prošli put bio ovdje, ima puno novih igrača, ostali su samo igrač ili dva iz momčadi u kojoj sam bio", opisao je Wright: "Drugačija je i atmosfera koja nas okružuje, u jačem smo natjecanju, a Cedevita više nije momčad koja u Hrvatskoj napada iz drugog plana. Velik broj ljudi očekuje puno uspjeha u natjecanjima koja ćemo igrati, to je velika razlika, ali to je i dobro."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 09:13
    cedeviti sve najbolje u euroligi! znam da nas neće obrukati kao cibona i zagreb u zadnje 2 sezone, ali će teško u top 16. mislim da će imati 3-4 pobjede u grupi ali sumnjam da će ih itko razbiti.
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina21.09.2012. u 01:41
    Božo kaže da nema onog zlatnog pravila kao u staroj Jugoslaviji da do 26. godine nitko ne može u inozemstvo, dok ne postane pravi igrač.naše najperspektivnije košarkaše prebrzo zamijene polovni ameri. po onom starom pravilu bi sljedeći igrači i dalje igrali u hrvatskim klubovima:TomićBogdanovićM... [više na forumu]
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik21.09.2012. u 01:03
    sretno cedeviti u euroligi ali zelim im poraz u nedjelju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2012. u 22:28
    U Realu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2012. u 21:34
    kaze maljkovic daje tesko uci u F16 ekipama sa ovih prostora, a ja koliko se sjecam partizan je to redovno radio, a pokoji put i cibona, a koliko znam prije koju sezonu partizan je igrao F4 tako da mi je ovo malo alibi prica sa kojom si stvara opravdanje ukoliko ne prodje u 2 krug u EL, ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik