Zimski sportovi

NHL: Filppula u Jokeritu, Česi se masovno vraćaju u domovinu

Ivan Dominik • nedjelja, 23.09.2012.
NHL: Filppula u Jokeritu, Česi se masovno vraćaju u domovinu
Foto: Martina Oštrić

Još uvijek se ne smiruju "zaključani" NHL hokejaši koji i dalje užurbano traže nove privremene angažmane po Europi zbog lockouta u njihovoj ligi, kojem se kraj ne nazire. Broj otišlih igrača iz Sjeverne Amerike sada je već poveći, no, i dalje pozornost plijene odlasci velikih zvijezda, poput onog Valtterija Filppule koji se dogodio ovoga vikenda...

Valtteri Filppula, jedan od najboljih i najperspektivnijih finskih hokejaša današnjice, ali i posljednjih godina, te član Detroit Red Wingsa, vratio se u Finsku te potpisao za jaki Jokerit. Taj njegov transfer ujedno je i najzvučniji prelazak nekog NHL igrača u Europu posljednjih nekoliko dana.

Najzanimljivije glasine

Jedan od najboljih i najubojitijih hokejaša i strijelaca današnjice, Kanađanin Steven Stamkos, vrlo je blizu prelasku u švicarsku NLA ligu, a najvjerojatnije će završiti u Luganu. Svojedobno najbolji strijelac NHL-a, kanadski reprezentativac i igrač Tampe uskoro bi trebao biti novi Kanađanin u Švicarskoj.

Mnogo se Šveđana nalazi pred povratkom u svoje lige, a među najzanimljivijima je i vratar NY Rangersa te vlasnik prošlosezonskog Vezina trofeja za najboljeg vratara lige, Henrik Lundqvist, koji bi trebao doći u Frolundu. Osim njega bi se u taj klub trebao zaputiti i Erik Karlsson, najbolji bek NHL-a prošle sezone te sjajni napadač Dallasa, Loui Eriksson. Najbolji bjeloruski hokejaši Mihail Grabovski i Sergej Kosticin vrlo su blizu KHL-u, točnije CSKA Moskvi, odnosno Ufi.

Za Kanađane je Švicarska i dalje glavno, a dosad skoro i jedino, europsko odredište. Posljednja dva NHL igrača koji će zaigrati u NLA ligi su Jared Spurgeon iz Minnesota Wilda, koji je otišao u Langnau, dok je za isti klub nešto ranije potpisao i sjajni napadač Buffalo Sabresa, Tyler Ennis.

Čak četiri češka hokejaša u isto su se vrijeme, tijekom tjedna, odlučila iz NHL-a uputiti nazad u domovinu i domaću ligu. Vratar Winnipeg Jetsa Ondrej Pavelec potpisao je za klub Bili Tygri iz Libereca, kao i bek Edmonton Oilersa, Ladislav Smid. Još dva braniča vratila su se u Češku, iz Montreal Canadiensa se u Kladnom Jaromiru Jagru i Mareku Zidlickyju pridružio Tomaš Kaberle, dok je branič Phoenix Coyotesa, Rostislav Klesla, stigao u HC Trinec.

Peti Čeh koji se par dana kasnije odlučio otisnuti iz Sjeverne Amerike i vratiti se kući jest Michael Frolik, vrhunski napadač Chicago Blackhawksa, koji je došao u KLH Chomutov. Bivši igrač Florida Panthersa i deseti izbor drafta 2006. godine postao je tako ponajveća zvijezda NHL-a koja se u zadnje vrijeme vratila u Češku.

U KHL je stigao još jedan vratar Columbus Blue Jacketsa i to u jaki i bogati SKA iz Sankt Peterburga. Radi se o Sergeju Bobrovskom, mladom vrataru koji je tek ovog ljeta iz Philadelphia Flyersa stigao u Columbus. No, zbog lockouta u NHL-u bio je primoran vratiti se u Rusiju, u čijoj će mu ligi jedan od oponenata biti suigrač iz Jacketsa, vratar Lokomotiva iz Jaroslavlja, Kanađanin Curtis Sanford.

Od ostalih transfera između NHL-a i Europe, posljednjih dana odjekuje i onaj švedskog vratara Anaheim Ducksa, Viktora Fastha, koji je otišao u Tingsryd u Allsvenskan ligi, inače drugom najvišem razredu švedskog hokeja. Isto tako treba izdvojiti i povratke Rusa, odnosno Kazahstanaca u KHL. Vratar Boston Bruinsa, Rus Anton Khudobin, pojačao je Atlant iz Moskve, a Kazahstanac Nikolaj Antropov iz Winnipeg Jetsa je otišao u svoju Astanu te potpisao za tamošnji Baris.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.09.2012. u 10:33
    michael frolik je u nhl-u bliže statusu "busta" nego zvijezde... 15 bodova u 63 utakmice daleko je od vrhunskog napadačkog učinka.
    Obrisan korisnik