Rukomet

U Podravkinu grupu B pristigao Cluj, Lokomotivu u Kupu čeka Muratpasa

Jelena Bagarić • utorak, 25.09.2012.
U Podravkinu grupu B pristigao Cluj, Lokomotivu u Kupu čeka Muratpasa

U subotu i nedjelju odigrali su se kvalifikacijski turniri za Ligu prvakinja. Prvoplasirane ekipe zaslužile su mjesto u najelitnijem europskom natjecanju dok će ostale ekipe natjecanje nastaviti u Kupu pobjednika kupova ovisno o plasmanu.

Kvalifikacijski turniri za Ligu prvakinja odigravali su se u tri skupine, te na posebnom Wild Card turniru. Svaka grupa sastojala se od četiri ekipe a samo je prvo mjesto vodilo u jednu od skupina Lige prvakinja. Tako je skupina 1 razigravala za mjesto u grupi D, skupina 2 za grupu A te skupina 3 za grupu B u kojoj se nalazi i Podravka Vegeta. Drugoplasirana i trećeplasnirana ekipa zauzet će mjesto u trećem krugu Kupa pobjednika kupova, dok posljednjeplasirani mora odigrati jednu utakmicu više pa se smješta u drugi krug Kupa. Lokomotiva koja se već nalazi u drugom krugu, čekala je svog protivnika iz skupine 3.

Domaćin skupine 1 bio je danski Viborg koji je ugostio švicarski Brühl Handball, španjolski klub simpatičnog naziva Bera Bera te poljski Vistal Gdynia. Domaćin Viborg je jednostavno došao do pobjede na ovom turniru. U prvoj utakmici sa Švicarkama bile su izuzetno uvjerljive što govori i rezultat (30:14), a u finalu su se susrele s Vistalom koji je slavio protiv Španjolki.

Finale je bilo nešto zanimljvije jer Viborg nije bio tako uvjerljiv. Borile su se tokom prvog dijela, no u drugom su konačno pronašle pravu igru i došle do sigurne pobjede. Norvežanke se smještaju u grupu D gdje će igrati protiv braniteljica naslova Budućnosti, Thüringena i Zvezde Zvenigorod koja je izborila svoj nastup preko Wild Card turnira.

Skupina 2 igrala se još sjevernije, u norveškom Trondheimu gdje je domaćin bio Byasen za koji nastupa Hrvatica Marta Tomac. Iako su u prvoj utakmici svladale skopski Metalurg Sonje Bašić s uvjeljivih deset razlike, u finalu su izgubile od njemačkog Buxtehundera. Buxtehunder je do finala stigao preko nizozemskog SERCODAK Dalfsena, no pobjeda nije bila tako uvjerljiva kao ona Byasena nad Metalurgom. U finalu je utakmica bolje počela za domaće, ali Njemice do kraja prvog dijela uspijevaju preokrenuti i dolaze do vodstva koje su držale do samoga kraja. Buxtehunder će svoje oglede u Ligi prvakinja igrati u grupi A protiv Olchtima, Hypa i Randersa.

Nama najzanimljivija bila je skupina 3 koja se igrala u rumunjskom Cluju. Iz te skupine Podravka i Lokomotiva čekale su svoje protivnike. Sudionici turnira bili su domaćin Jolidon Cluj, turska Muratpasa Belediyesi, ruski Rostov-Don te srpski Zaječar. Zaječaru Maje Zebić i Anete Peraice ovo je bio treći uzastopni pokušaj za ulazak u grupnu fazu Lige prvakinja, ali i ovaj put su bile neuspješne. Izgubile su već u prvoj utakmici protiv Rostova. Gubile su veći dio susreta ali su ipak sustigle rezultat i došle do izjednačenja. Ipak, Ruskinje su odigrale pametnije i postigle pobjednosni pogodak koji ih je odveo u finale u kojem su se susrele s domaćinom Clujem. Cluj je bez problema izborio finale preko Muratpase.

Utakmica ovih dviju momčadi bila je dostojna finala, ali Rostovu se nije moglo dva puta posrećiti. Ovaj put našli su se u situaciji koja se dogodila Zaječaru. Izjednačena utakmica do samoga kraja, ali Rumunjke u posljednjim sekundama postižu pogodak i priključuju se Podravci, Györu i Krimu u grupi B. Muratpasa i Zaječar razligravali su za treće mjesto, a u toj utakmici Zaječar je bio bolji pa odlazi u treći krug Kupa pobjednika kupova gdje će igrati sa sunarodnjakinjama iz Jagodine. Time je Muratpasa, kao što je i trener Lokomotive Nenad Šoštarić prognozirao, postala protivnik Lokosica u drugom krugu Kupa.

Wild Card turnir igrao se u Parizu gdje je domaćin bio Issy Paris Hand koji je prvi stao na teren protiv Leipziga. Ovaj turnir se igra po načelu skupljanja bodova, dakle tko pobjedi u obje utakmice i ostvari četiri boda zauzet će mjesto u skupini A. Leipzig je bez većih problema svaladao Issy tako da se ključna utakmica odigrala između Zvezde Zvenigorod koja je predvođena hrvatskim stručnim stožerom na čelu sa Zdravkom Zovkom i njegovim pomoćnicima Matom Matijevićem i Vladom Šolom.

Tijekom prvog dijela igra je bila u potpunosti izjednačena pa je takav bio i rezultat na poluvremenu (12:12). Drugi dio je donio bolju igru Zvezde koja je na kraju imala uvjerljivih plus pet i otvorena vrata ka Ligi prvakinja. Utakmica protiv Issya bila je samo potvrda dobre igre u utakmici protiv Leipziga. Pobjeda ih je smjestila u grupu A s kvalifikantom Viborgom te Budućnosti i Thüringenom.

Posljednje mjesto u grupi C Lige prvakinja dohvatio je mađarski Rail Cargo koji je u uzvratnom kvalifikacijskom ogledu slavio protiv slovačke Iuvente Michalovce. Bila je to utakmica u kojoj su Slovakinje bile bez šanse,a Mađarice su sigurno ulovile svoje mjesto u grupi C pored Larvika, Dinamo Volgograda te Sävehofa.

Rezultati kvalifikacijskih turnira Lige prvakinja:

Skupina 1; Viborg

Polufinale:
Viborg HK - LC Brühl Handball 30:14
Balonmano Bera Bera - Vistal Laczpol Gdynia 22:31

Utakmica za 3. i 4. mjesto:
LC Brühl Handball - Balonmano Bera Bera 23:33

Finale:
Viborg HK - Vistal Laczpol Gdynia 26:22

Skupina 2; Trondheim

Polufinale:
Byasen Trondheim - WHC Metalurg 29:19
Buwtehunder SV - SERCODAK Dalfsen 34:31

Utakmica za 3. i 4. mjesto:
WHC Metalurg - SERCODAK Dalfsen 34:26

Finale:
Byasen Trondheim - Buxtehunder SV 22:26

Skupina 3; Cluj

Polufinale:
U Jolidon Cluj - Muratpasa Belediyesi SK Antalya 34:26
Rostov-Don - RK Zaječar 29:28

Utakmica za 3. i 4. mjesto:
Muratpasa Belediyesi SK Antalya - RK Zaječar 27:35

Finale:
U Jolidon Cluj - Rostov Don 23:22

Wild Card turnir:
HC Leipzig- Issy Paris Hand 21:16
Zvezda Zvenigorod - HC Leipzig 26:21
Issy Paris Hand - Zvezda Zvenigorod 20:26

Kvalifikacijska utakmica, uzvrat:
IUVENTA Michalovce - FTC Rail Cargo Hungaria 22:31

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.09.2012. u 02:01
    Ipak, Ruskinje su odigrale pametnije i postigle pobjednosni pogodak koji ih je odveo u finale u kojem su se susrele s domaćinom Clujem. Cluj je bez problema izborio finale preko Muratpase. Ovo je netočno.. nisu odigrale pametnije nego je Zaječar pokraden naveliko.. Ruskinje su stalno tukle i nikako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik