Zimski sportovi

Veliko ime u EBEL-u: Jan Muršak potpisao za Olimpiju, Slovenci mijenjaju trenera

Ivan Dominik • utorak, 25.09.2012.
Veliko ime u EBEL-u: Jan Muršak potpisao za Olimpiju, Slovenci mijenjaju trenera
Foto: Simon Maljevac

Devet dana lockouta u NHL-u bilo je potrebno za prvo veliko ime najjače hokejske lige svijeta da stigne u EBEL. I dok su mnoge prve europske lige, pa čak i one druge u, primjerice, Švedskoj i Njemačkoj dobivale svoja pojačanja iz NHL-a, u EBEL nije stizao nitko, niti jedan igrač, a kamo li zvijezda najpopularnije hokejske lige na planetu. Međutim, i to se promijenilo dolaskom Jana Muršaka u Ljubljanu...

Dugo je bilo najavljivano i očekivano, a u ponedjeljak je i službeno potvrđeno. Prvi NHL igrač za vrijeme lockouta stigao je iz NHL-a u EBEL, a radi se o Slovencu Janu Muršaku, koji je postao novi igrač Telemach Olimpije iz Ljubljane.

Jan Muršak je drugi Slovenac, nakon Anžea Kopitara, koji je nastupio u NHL ligi, a draftali su ga 2006. godine Detroit Red Wingsi u kojima je i danas pod ugovorom, premda nije često u kadru za NHL, već većinu karijere provodi u AHL-u igrajući za ponajbolju franšizu te lige i filijalu Wingsa, Grand Rapids Griffins.

Muršakov matični klub je slovenski Maribor iz kojeg je otišao u Češku, u HC Češke Budejovice, iz kojih je nakon jedne odlične sezone kao 18-godišnjak otišao u Sjevernu Ameriku gdje je potpisao za Saginaw Spirit u OHL-u. Tamo se dokazao te postao igrač Red Wingsa, međutim, nikad se nije uspio nametnuti u jakoj ekipi Mikea Babcocka pa je većinu karijere proveo u AHL-u i OHL-u. Ipak, ima 44 NHL utakmice u nogama, a u njima je postigao po dva gola i asistencije, dakle četiri boda. U doigravanju NHL-a ovaj 24-godišnji Mariborčanin nikad nije nastupao.

Lijevo krilo Red Wingsa tako se pridružilo ove godine nejakoj momčadi Telemach Olimpije, koja je ovog ponedjeljka osim dobitka novog jakog igrača i pojačanja ostala i bez trenera. Naime, Finac Heikki Mälkiä i klub raskinuli su ugovor zbog lošeg starta Olimpije u sezonu u kojoj Zmajčeki imaju samo jednu pobjedu iz šest utakmica. Novo trenersko ime već se nazire u Ljubljani, a osim bivšeg trenera Jesenica iz Olimpije je otišao i bek Sergej Smirnov.

No, sve to neće mnogo brinuti navijače Zmajčeka zbog dolaska vrlo talentiranog, kreativnog i lucidnog napadača, koji bi trebao pripomoći u asistencijama, ali i s pogocima. Naravno, Muršakov ugovor s klubom iz slovenske prijestolnice traje samo do kraja lockouta, a onda se Mariborčanin mora vratiti u Detroit.


Česi se nastavljaju vraćati u domovinu iz NHL-a, nove dvije akvizicije u najjačem razredu češkog hokeja jesu Roman Polak, branič St. Louis Bluesa, koji je došao u Vitkovice, dok je za Pardubice potpisao Jakub Kindl, solidni bek Detroit Red Wingsa. Mladi Rus i također član St. Louis Bluesa, koji je trebao ove sezone debitirati u NHL-u, Vladimir Tarašenko, vratio se u Rusiju i potpisao za SKA Sankt Peterburg u KHL-u.

I Kanađani nastavljaju dolaziti u Europu pa je tako potvrđen dolazak igrača Boston Bruinsa, a nekad zvijezde propalih Atlanta Trashersa, Richa Peverlyja u klub iz najjače finske lige, SM-liige, JYP Jyväskylä. Potom su za klub iz njemačke druge lige, Eispiraten Crimmitschau, potpisali napadači, Wayne Simmonds iz Philadelphia Flyersa i Chris Stewart iz Bluzera. Anthony Stewart iz Carolina Hurricanesa stigao je u britansku prvu ligu i to u Nottingham Pantherse.

Prvi Amerikanac u Europi postao je član Montreal Canadiensa, inače židovsko-talijanskog podrijetla, Max Pacioretty, koji je došao u najbolju švicarsku hokejsku ligu, NLA, te se pridružio momčadi Ambri-Piotta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!