Zimski sportovi

NHL: Aleksandar Semin u ruskoj drugoj ligi, i Šveđani se počeli vraćati kući

Ivan Dominik • srijeda, 26.09.2012.
NHL: Aleksandar Semin u ruskoj drugoj ligi, i Šveđani se počeli vraćati kući
Foto: Kristijan Komarica

Još uvijek ne jenjavaju prelasci i povratci najboljih hokejaša svijeta iz NHL-a, najjače hokejske svjetske lige koja je pod lockoutom. Nakon brojnih Rusa, Čeha, Kanađana pa čak i Slovaka, na povratak u domovinu ili u njenu blizinu odlučilo se i više od nekoliko Šveđana, dok se i dalje u Europu nastavljaju vraćati velike zvijezde NHL-a. Posljednja u nizu jest Aleksandar Semin, koji se, začudo, vratio u "tek" drugu najjaču rusku ligu...

Jedna od najvećih stranih zvijezda NHL-a posljednjih nekoliko godina te standardni ruski reprezentativac, Aleksandar Semin, vratio se u Rusiju, ali ne u KHL, najjaču hokejsku ligu Starog kontinenta, već u drugi najjači razred ruskog hokeja, VHL ligu.

Desno 28-godišnje krilo koje je u dosadašnjoj NHL karijeri odigralo 469 utakmica i ostvarilo 408 bodova uz 197 golova i igrač koji je najbolje dane karijere proveo uz svoga imenjaka i ponajboljeg hokejaša svijeta Aleksandra Ovečkina u Washington Capitalsima, potpisao je suradnju s klubom iz svog rodnog grada Krasnojarska, Sokolom. Sadašnji igrač Carolina Hurricanesa u koje je stigao ovog ljeta iz Capsa, ukupno 13. izbor drafta 2002. godine i čovjek s pet odigranih NHL doigravanja bit će, bez premca, najveće ime u ruskom VHL-u.

Još jedan NHL igrač u ljubljanskoj Olimpiji?

Nakon što je za Telemach Olimpiju u EBEL-u potpisao ponajbolji slovenski hokejaš, Jan Muršak, inače član Detroit Red Wingsa, postalo je izgledno kako bi na vrata ljubljanskog kluba mogao stići još jedan NHL igrač. Radi se o solidnom defenzivnom centru Mattu Stajanu, koji igra u Calgary Flamesima, a "šuška" se kako bi uskoro mogao postati novi igrač Zmajčeka.

Budući da su se Šveđani sve više počeli vraćati na svoj kontinent postalo je vrlo izvjesno kako će uskoro u Europi završiti i Viktor Stalberg te Victor Hedman. Napadač Chicaga trebao bi u Frolundu, dok bi njegov imenjak i bek Tampe morao završiti u Barisu iz Astane, koji je najbolji kazahstanski klub u KHL-u. Također Šveđanin, vratar Buffala Jhonas Enroth vrlo blizu odlasku u Linköping.

Kanađani i dalje ne kriju interes za novim angažmanima po Europi pa bi tako napadač Floride Mike Santorelli trebao završiti u Tingsrydu, u drugoj švedskoj hokejskoj ligi. Brooks Laich iz Capitalsa trebao bi u švicarski Kloten igrati NLA, dok bi Lokomotiv iz Jaroslavlja u svojim redovima za KHL trebao vidjeti još jednog domaćeg NHL igrača, Floridinog beka Dmitrija Kulikova.

Nakon Rusa, Slovaka, ponajviše Čeha, a čak i Kanađana, klubove diljem Europe odlučili su potražiti i brojni Šveđani iz NHL-a. Naravno, oni traže novi klub što bliže svojim domovima pa je tako među prvim Šveđanima koji su se vratili u domovinu bio Douglas Murray, bek San Jose Sharksa, koji je potpisao za Djurgarden.

U Švedsku se vratio i izvrsni napadač St. Louis Bluesa, Alexander Steen, koji je postao novi igrač bivšeg kluba legendarnog Petera Forsberga, MODO-a, u kojem trenutno ima nekoliko bivših NHL igrača poput kanadskog beka Kylea Cumiskeyja, ili napadača Samuela Pahlssona te Mattiasa Ritole.

Treće švedsko ime koje se vratilo u Europu ujedno je i najzvučnije, naime, radi se o dobitniku prošlosezonskog Norris trofeja za najboljeg beka NHL-a, Eriku Karlssonu, koji je dres Ottawa Senatorsa zamijenio onim finskog Jokerita. Također u Finsku vratio se i jedan domaći hokejaš - vrlo dobro krilo Sean Bergenheim stigao je u helsinški HIFK iz Florida Panthersa.

Zvučni su i interesantni bili najnoviji dolasci na istok Europe, osobito u KHL, a posebno su traženi bili finski vratari. Stoga je jedan od najboljih NHL golmana, Pekka Rinne, iz Nashville Predatorsa prešao u bjeloruski Dinamo Minsk, dok se novi prvi vratar Boston Bruinsa Tuukka Rask uputio u češki HC Plzen. Za ruski Avangard Omsk iz KHL-a potpisao je vrlo dobri bek Columbusa Nikita Nikitin, dok se apsolutno najbolji bjeloruski hokejaš i velika zvijezda Toronto Maple Leafsa, Mihail Grabovski, zaputio u Moskvu gdje je stavio potpis na ugovor za CSKA.

Nijemac Marcel Goc iz Florida Panthersa je stigao u domaći Adler Mannheim, češki bek Chicago Blackhawksa Michal Rozsival zajedno se s Raskom pridružio Plzenu, dok je najnovije pojačanje finske najbolje lige, SM-liige, postao Kanađanin Kris Russell, koji je postao novi branič TPS-a iz Turkua, a inače je igrač Bluzera Kena Hitchcocka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!