Košarka

Mršić: "Želimo da što manje momčadi napusti Draženov dom s osmijehom na licu"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 28.09.2012.
Mršić: "Želimo da što manje momčadi napusti Draženov dom s osmijehom na licu"
Foto: Dejan Popek

Tjedan dana nakon što su se svojim navijačima predstavili s dvije utakmice u Domu Dražena Petrovića, uz pobjedu nad Anadolu Efesom i poraz od Cedevite, košarkaši Cibone i njihov novi trener Veljko Mršić spremni su za prvi ovosezonski susret u ABA ligi. Ponovno će igrati na domaćem parketu, u subotu navečer, a protivnik će im biti skopski MZT, novak u ovom društvu...

Određivanje rasporeda Ciboni je u prva dva kola ABA lige donijelo dvoboje s dvije nove momčadi u regionalnom natjecanju. Za početak, u subotu s početkom u 20:30 sati u Domu Dražena Petrovića susrest će se sa skopskim MZT-om, a nekoliko dana kasnije, u srijedu, gostovat će u Mađarskoj, kod Szolnoki Olaja.

Veljko Mršić: "Ciljevi Cibone su uvijek visoki, to naše ime traži. Bilo bi idealno kada bismo se opet uspjeli plasirati u Eurokup, što znači da nam treba četvrta ili minimalno peta pozicija u ligi."

"Osobno uvijek težim najvišim ciljevima. Bez obzira na proračune za sastavljanje momčadi, na kraju se uvijek igra 'pet na pet' s jednom loptom, obje momčadi imaju iste uvjete na parketu, mi ćemo pokušati svima zagorčati život."

Prva će na redu biti makedonska momčad, o kojoj, s obzirom da je riječ o prvoj utakmici u sezoni, Cibosima nije bilo jednostavno steći uvid koliko točno vrijedi. Neke informacije ipak imaju, a kako će biti na domaćem parketu i u ulozi favorita, svjesni su što se od njih traži u subotu navečer.

"Napokon smo dočekali početak sezone. Nismo u optimalnoj formi, al pripremljeni smo za otvaranje lige", kazao je Veljko Mršić, prije nego se okrenuo opisu subotnjeg protivnika: "MZT je kvalitetna momčad, fizički su dobri, dobro trče i imaju puno kvalitetnih šutera. Puno više od toga zasad ne možemo reći, puno je momčadi nepoznanica, nakon nekoliko kola moći ćemo donijeti preciznije zaključke."

Mršić o glavnim favoritima lige: "Po rosterima, Cedevita je tu na prvom mjestu, sve osim njihovog osvajanja regionalne lige bilo bi iznenađenje. U drugom redu stoje Partizan, Crvena zvezda, Budućnost, Široki, mi, tu je po imenu i Olimpija, i Igokea je u tom krugu... Na početku bi se moglo reći da stvari stoje tako, ali treba vidjeti kako će se sve odvijati kada sezona počne."

"MZT teži tome da je stalno u picku na lopti, s puno uručenja, igrači im se većinom otvaraju prema vani. Na to smo se pripremili i trudit ćemo se imati što manje problema", nastavio je Cibonin trener: "Dobri su šuteri, s Mijajlovićem i Stojanovskim imaju i jake igrače na lopti. Većina momčadi u Europi igra slično, susretali smo se s takvima u pripremama, možda su naši suparnici s kojima smo tada igrali malo discipliniraniji nego oni."

Stanje u momčadi Vukova je dobro, bez ozbiljnijih problema. "Imamo nekoliko sitnih ozljeda koje se riješe s jednim danom odmora, većina igrača ući će u utakmicu u dobrom stanju. U ovom susretu će sve ovisiti o nama, kakav će nam biti pristup, a pošto nam je prva utakmica, nema razloga da joj ne pristupimo maksimalno ozbiljno - momci treniraju dobro i mogu biti zadovoljan kako smo radili. Želja nam je da što manje momčadi napusti Dom Dražena Petrovića s osmijehom na licu."

Hamilton u kvoti domaćih igrača

Prije početka ABA lige, riješen je status Amerikanca Justina Hamiltona, koji u sastavu Vukova više neće igrati kao košarkaš iz inozemstva. Hamilton, kojem je majka Hrvatica, pokrenuo je postupak za dobivanje hrvatske putovnice i prije nego je pristupio zagrebačkom klubu, kako je ovog ljeta otkrio u razgovoru za Večernji list, a sada je taj postupak dovršen.

Ciboni će jedan strani košarkaš manje puno značiti u drugom dijelu sezone, s obzirom na pravila u hrvatskim natjecanjima, Kupu Krešimira Ćosića i domaćem prvenstvu. Znamo da im stranaca ove godine ne manjka.

Ogled s makedonskom momčadi najavio je i Cibonin kapetan Marin Rozić, koji je također istaknuo da o MZT-u ne znaju previše, jedino ono što su mogli vidjeti na snimkama do kojih su došli: "Riječ je o momčadi koja igra brzo, teže završavanju napada u samom početku. No, sutra će pobjednik ovisti o nama. Respektiramo makedonsku momčad, ali otvaramo sezonu kod kuće, moramo preuzeti inicijativu, pogotovo u obrambenom dijelu koji mora biti na visokom nivou, u tom slučaju vjerujem da će doći i rezultat."

Govoreći o cilju i željama, Rozić je istaknuo vjeru da Vukovi ove sezone mogu više nego protekle. "Početak je sezone i puno momčadi je nepoznanica, rekao bih da su podjednake šanse za Final Four. Prošle sezone smo imali nekoliko kikseva kod kuće, nedostajalo nam je nekoliko pobjeda, a vjerujem da se ovog puta možemo plasirati i da će ovako posložena ekipa biti na Final Fouru - bez obzira što ima dosta respektabilnih rostera u ligi."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 01:19
    sretno cibosi u novoj sezoni
    Obrisan korisnik
  • nido28.09.2012. u 17:56
    Prva tri mjesta i nista manje!!! HEJA HEJA :-)))
    nido
  • penetrisac28.09.2012. u 17:28
    Sutra se naravno dolazi u draženov dom...samo hrabro i pobjeda za početak!
    penetrisac
  • Obrisan korisnik28.09.2012. u 15:55
    vidimo se sutra u draženovom domu! bez obzira na upravu i način slaganja momčadi...to su stvari na koje mi navijači nažalost NE možemo utjecati. treba podržati momke na terenu! heja heja cibosi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.09.2012. u 15:41
    Napokon počinje!
    Obrisan korisnik