Rukomet

Zagrebaši uspješno položili prvi ispit, no ključne će biti izvedbe na gostovanjima

Damir Žbulj • nedjelja, 30.09.2012.
Zagrebaši uspješno položili prvi ispit, no ključne će biti izvedbe na gostovanjima
Foto: Kristijan Komarica

Iako su praktički u istom terminu igrali i Dinamo protiv Hajduka te Cibona u svom regionalnom natjecanju, rukometaši Croatia osiguranje Zagreba imali su pristojnu podršku oko četiri tisuće gledatelja u Ledenoj dvorani Doma sportova. Nije to bila ona 'paklena' atmosfera iz 90-tih godina prošlog stoljeća, ali je subotnja rukometna večer bila izuzetno ugodna, pogotovo jer su se Zagrebaši iskazali i solidnom igrom na terenu...

Pick Szeged bio je nemoćan veći dio susreta i postavlja se pitanje zbog čega su uopće mađarski rukometaši, jednog od dva njihova najjača rukometna kolektiva, dolazili nekoliko dana ranije u Zagreb, jer se i nisu baš dobro pripremili za igru hrvatskog prvaka.

Od prve minute Zagrebaši su krenuli furiozno, sigurno i čvrsto u 5-1 obrani, koju je na prednjem predvodio Lovro Šprem, dok su u napadu na početku dvoboja 'potegnuli' oni od kojih se to i najviše očekivalo - iskusniji David Špiler i Tonči Valčić.

Proradile su tada i brze kontre, iz kojih je neumoljiv bio baš mladi Šptrem, dok je Luka Stepančić svojim dalekometnim šutevima pokazao kako posjeduje ogroman talenat i kako u Zagrebu ne trebaju previše brinuti oko odlaska Marka Kopljara.

Europski debitant za CO Zagreb, Bojan Skoko, koji je kod trenera Goluže u prvoj ovosezonskoj utakmici Lige prvaka možda i iznenađujuće dobio priliku na crti ispred 'starosjedioca' Marina Marića, u potpunosti je u utakmici protiv Mađara opravdao povjerenje, jer se odlično snalazio u protivničkoj obrani, odvlačio je igrači i otvarao prostor za vanjske pucače. Iskustvo ovog 31-godišnjaka u elitnom europskom rukometnom natjecanju iz prošle godine sa slovenskim Cimosom, gdje je dogurao do četvrtine finala, sigurno je pomoglo u prilagodbi i na igru i na novu ekipu u kojoj se našao.

Svoju ulogu, čak i obrambenu, dobro je odigrao i novopridošli Marko Matić, dok je u napadu s nekoliko razornih šuteva i tri postignuta pogotka također pokazao kako se na njegovu desnu ruku može računati.

Slika 2 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Obrana Zagrebaša funkcionirala je odlično gotovo čitavu utakmicu. Sredinom nastavka, te jednim dijelom u završnici, gosti su priprijetili. Kaznili su nekoliko pogrešaka i brzopletosti u igri pa je umjesto izuzetno velike i uvjerljive razlike, jer je većim dijelom susreta bilo pet i više pogodaka prednosti, konačni rezultat možda malo i nedovoljno uvjerljiv. Međutim, kada je bilo najpotrebnije svoj posao dobro su odradili i vratari. Mario Kelentrić niti malo ne liči na gospodina koji će u siječnju iduće godine napuniti 40 godina.

Krajem prošle sezone razmišljao je o mirovini, no sada, nakon valjda osam godina pauze, ponovno odličnim obranama razveseljava zagrebačke tribine. Ušao je u nastavku utakmice, sedam puta zaustavio protivničke igrače, a neke reakcije bile su izvrsne, u trenucima kada su se Mađari probudili i kada su mogli možda i ozbiljnije priprijetiti, sredinom drugog dijela.

Što tek reći za mladog Filipa Ivića, koji je krenuo od prve minute i nije bio nimalo impresioniran atmosferom u dvorani i činjenicom da gotovo tek ulazi u profesionalni rukomet, i da praktički tek debitira u Ligi prvaka. Igrači Szegeda zapamtiti će njegovo ime, upisao je i osam obrana i ako će vratari hrvatskog prvaka kombinirano u susretima Lige prvaka, u kontinuitetu imati 15-ak obrana, neće se trebati plašiti niti ozbiljnijih ekipa od mađarskog Szegeda.

Kapetan Zlatko Horvat nije na otvaranju nove sezone možda pružio svoju vrhunsku partiju, ali je i to bilo dovoljno da bude jedan od boljih na terenu. Možda nas je Zlaja razmazio s izuzetnim učinkom, no, četiri pogotka bila su dovoljna da ostavi pozitivan trag na subotnjoj utakmici, a posebno će ostati upamćen jedan realizirani sedmerac u nastavku susreta, kada je prekrasnim lobom nadmudrio, inače jako dobrog, mađarskog vratara.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Jednu od svojih boljih partija od kada je stigao u Zagreb odigrao je Slovenac David Špiler, uz pet postignutih pogodaka, dobro je predvodio i organizirao napade Zagrebaša. Špiler možda i nije najbolji stranac koji je ikada igrao u hrvatskoj metropoli, ali je sigurno jedan od najborbenijih i najpožrtvovnijih, što zagrebačka publika posebno cijeni i voli.

"Ova dva boda na otvaranju Lige prvaka su nam od velike važnosti. Doslovno smo poginuli na terenu, bacali se na glavu za svaku loptu. Možemo biti sretni jer smo pobijedili jednog čvrstog i snažnog suparnika. Još je važnija pobjeda kada se zna kakva je ekipa ove sezone. Mlada, bez puno iskusnijih igrača, u kojoj je dosta igrača po prvi put igralo Ligu prvaka, puno ih je prvi put igralo u Ledenoj dvorani, u ovakvoj atmosferi, pred ovakvom publikom, koju bih posebno pohvalio jer su održali atmosferu tijekom čitave utakmice" naglasio je Slovenac Špiler.

U novoj sezoni Zagrebaši možda nemaju igrače poput Balića, Štrleka, Gojuna, Kopljara..., ali imaju nešto drugo, a to su borbenost, rastrčanost i veliku želju, što je dokaz da su u ovom trenutku izuzetno fizički spremni za sve europske nastupe. Možda to protiv Barcelone i berlinskog Füchsea, koji su igrački sigurno za nekoliko klasa bolje momčadi, neće biti dovoljno za bodove, ali od ostalih klubova iz skupine D ovosezonske Lige prvaka, uz ovakvu igru i prezentaciju rukometa na zagrebačkom parketu, ne trebaju strahovati.

Zagrebašima u Ligi prvaka sada slijede dva uzastopna gostovanja, kod Dinama iz Minska već 4. listopada te kod Kadetten Schaffhausena, koji je i prošle sezone bio suparnik hrvatskom prvaku i kojeg su na jedvite jade svladali na njihovom terenu. Nakon jako lijepe predstave u Zagrebu, na terenima Bjelorusije i Švicarske vidjet će se koje su stvarne mogućnosti ove ekipe...

Prije nego 20. listopada u Zagreb stigne Barcelona!

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 10:29
    barca i berlin su jednostavno prejaki...ali ako će svaku tekmu igrati sa 100%, mislim da sigurno idemo u drugi krug, a možemo čak biti i ispred szegeda, dakle 3. u skupini!
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava01.10.2012. u 07:25
    Bravo Zagreb....samo hrabro pa šta bude.......... mladi ste .....pogriješiti možete ali predati NIKAD
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 22:02
    Moram primjetiti, osobno smatram da je zapravo Špiler jedan od najboljih stranih igrača koji je igrao u Zagrebu, tak da se tu nebi složio inače sa jako dobrim člankom, David je puno bolje odigrao nego recimo Dragan Gajić, Damien Kabangele, Stoilov, Majnov, Jurca koji su svi igrali tu i definitivnio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 15:57
    Neka im je sretno u daljnjem toku natjecanja pogotovo na gostovanjima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 12:50
    uvijek bih radje pogledo njih nego cibonu il dinamo..
    Obrisan korisnik