Zimski sportovi

Evander Kane u Dinamo Minsku, velika pojačanja za Södertälje u drugoj švedskoj ligi

Ivan Dominik • nedjelja, 30.09.2012.
Evander Kane u Dinamo Minsku, velika pojačanja za Södertälje u drugoj švedskoj ligi
Foto: Martina Oštrić

Počelo je jenjavanje velikih transfera i odlazaka velikih i zvučnih imena iz NHL-a u Europu, dok većina igrača iz najjače hokejske lige svijeta ipak u pravilu odlazi put AHL-a i ECHL-a te sličnih američko-kanadskih nižih liga. Za vrijeme trajanja lockouta u NHL-u deseci igrača otišli su u najbolje europske lige, ali tu privilegiju imaju samo oni najbolji, tako da su i njihovi odlasci sada već polako splasnuli. No, pokoje veliko ime se još uvijek može naći među transferima NHL - Europa, a posljednji u nizu je i sjajni mladi napadač Evander Kane...

Najnoviji zvučni prelazak nekog NHL igrača u neku europsku ligu dogodio se u KHL-u jer je mladi i reprezentativni kanadski napadač tamne puti, Evander Kane, potpisao za Dinamo Minsk. Napadač koji je počeo u Atlanta Trashersima, a preseljenjem kluba nastavio u Winnipeg Jetsima te koji je prošle sezone u NHL bio jedan od 30 najboljih i najefikasnijih igrača lige, kao velika zvijezda odlazi u Bjelorusiju i najjaču europsku ligu u hokeju na ledu.

Osim Dinama iz Minska veliko je pojačanje dobio i KHL klub Baris iz Astane, ali u bekovskim linijama. Naime, u Kazahstan je stigao Victor Hedman, švedski reprezentativac i sjajni bek Tampe, koji će zasigurno biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji obrambeni igrač kluba iz Astane.

U švedsku drugu ligu, Allsvenskan, počeli su posljednjih dana sve češće dolaziti renomirani NHL igrači, a u jedan od boljih tamošnjih klubova, Södertälje, stigao je dvojac s istočne obale SAD-a. Šveđanin Carl Hagelin, koji je inače vrlo dobar mladi all-rounder NY Rangersa, vratio se u domovinu, dok je u isti klub za njim otišao i Kanađanin Matt Read, prošlogodišnji rookie Philadelphia Flyersa, koji će zajedno s Hagelinom pojačati napadačke linije švedskog kluba.

Za to vrijeme u NHL-u brojni igrači odlaze u filijale svojih klubova u AHL i ECHL, a posljednji u nizu su Scott Gomez iz Montreal Canadiensa, koji je kao i Joey Crabb iz Capitalsa te Nate Thompson iz Lightninga, otišao u Alaska Acese u ECHL. Beka Edmonton Oilersa, Cama Barkera, prigrlila je filijala Dallasa, Texas Starsi, koja ga je uzela u svoju momčad za ovogodišnju sezonu AHL-a.

Već neko vrijeme brojne zvijezde i odlični igrači NHL-a bivaju preraspoređeni po AHL i ECHL klubovima, pogotovo mlađi igrači i oni "srednje klase" koji ne mogu pronaći angažmane u Europi. Tako su se, primjerice, među njima našli i Ryan Nugent-Hopkins te Jeff Skinner, ponajveće mlade zvijezde svjetskog hokeja i njegove najjače lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!