Zimski sportovi

O ključnim se problemima još nije razgovaralo, nema kraja lockoutu

Ivan Dominik • ponedjeljak, 01.10.2012.
O ključnim se problemima još nije razgovaralo, nema kraja lockoutu

Proteklog su se vikenda napokon nakon više tjedana šutnje ponovno otvorili razgovori o novom kolektivnom ugovoru (CBA) u NHL ligi. Gary Bettman, povjerenik natjecanja, i Donald Fehr, direktor Udruge igrača, sastali su se dva dana zaredom nasamo, dok su njihovi pomoćnici kroz tri dana vijećali i međusobno se dogovarali o novom CBA-u. Međutim, ne samo da dogovor nije na vidiku, nego se NHL i NHLPA još nisu niti dotakli najvažnijih i ključnih pitanja...

Nakon što je 16. rujna proglašen lockout te poslije selidbe mnogih NHL igrača u niže američko-kanadske hokejske lige i Europu, i otkazivanja predsezonskih utakmica, NHL i NHLPA ponovno su se nakon tjedana šutnje sastali minulog vikenda. Vlasnici i igrači i dalje traže rješenja kako bi lockout što prije završio, no nikako ne nalaze zajednički jezik.

Prošlog vikenda dvije su se udruge sastajale tri puta, od petka do nedjelje, i svaki su dan vodile razgovore duge između četiri i pet sati. No, ključnih se problema poput podjele novca od HRR-a, Salary Capa i escrowa, nisu ni dotakli, a napredak je viđen samo oko manje bitnih stavki u novom CBA-u - oko zdravstvenih i inih osiguranja igrača, potom doping-kontrola i zdravstvene zaštite igrača. Međutim, još uvijek svi govore kako im je potrebno još vremena.

Zamjenik povjerenika NHL-a, Bill Daly: "Nije da prekidamo sastanke, nego nam treba više vremena za rad. Zasad smo riješili neka manje važna pitanja, koja definitivno neće doprinijeti konačnom dogovoru i zato ponovno kažem i apeliram, iako ne želim zvučati kao pokvarena ploča, mi trebamo dobru volju sa strane Udruge igrača po pitanju ključnih ekonomskih problema. Trebamo ključne i najvažnije stvari zakazati na sastanku i razgovarati o njima, ali zasad Udruga igrača na to nije spremna."

Specijalni savjetnik Udruge igrača Steve Fehr o sastancima: "Sve važne i ključne probleme zasad komentiramo i diskutiramo interno između sebe i nemam namjeru s njima izlaziti u javnost ili pred Ligu, dok mi Don ili igrači to ne odobre. Ja smatram da idemo u dobrom smjeru s pregovorima, zadovoljan sam napretkom, ali treba nam više vremena. Nadam se da će se nastaviti ovakav progres i da ćemo se ubrzo uspjeti dogovoriti oko svega."

I dok su se dvije udruge, NHL pod vodstvom zamjenika povjerenika lige, Billa Dalyja, te NHLPA sa Steveom Fehrom specijalnim savjetnikom, dogovarale i ostvarivale napredak po pitanju manje važnih stvari u novom kolektivnom ugovoru, povjerenik lige Gary Bettman i glavni predstavnik igrača (NHLPA), Don Fehr, sastančili su dvaput, u petak i subotu, te zajednički pokušavali riješiti nastale probleme.

No, zaključak svih sastanaka, onih NHL-a i NHLPA-a te Bettmana i Fehra koji su razgovarali telefonom ili licem u lice, bio je taj da dogovora još uvijek neće biti i da svi trebaju još vremena za usuglašavanje, proučavanje novih prijedloga i donošenje odluka. To znači da će liga najvjerojatnije otkazati sve predsezonske utakmice i u listopadu te sezona, sada je već i više nego izvjesno, neće startati po rasporedu 11. listopada.

Zasad niti jedna strana ne odustaje od svoje "taktike", NHL i dalje vrši pritisak na igrače i požuruje dogovor, dok je NHLPA dosta zatvorena, ne izlazi toliko često u javnost i svoje planove čuva za sebe. Igrači se očito nisu spremni odreći toliko velikog kolača u novcu koliko traži liga, dok vlasnici ne popuštaju u svojim zahtjevima i nisu za dogovor, već za provedbu svojih zahtjeva, ma kakvi oni bili.

Sljedeći sastanak i dogovor oko novog CBA-a nije dogovoren i zakazan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.10.2012. u 13:29
    nisu očajni, već se samo odgovorno ponašaju prema svojoj imovini i dugoročnoj financijskoj stabilnosti lige. oni ne žele doći u situaciju da liga ima dug od 4 milijarde funti kao npr. premiership.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2012. u 21:49
    Ocajni su ameri oko ovoga majke mi............. :(
    Obrisan korisnik