Nogomet

Rijeka potopljena, maksimirski derbi za pamćenje

Piše:Ivana Strahija • ponedjeljak, 01.10.2012.
Rijeka potopljena, maksimirski derbi za pamćenje
Foto: Ivana Strahija

Drugi najskuplji sastav Lige u Vinkovcima je doživio uvjerljiv poraz, a to bi nakon izbacivanja u Kupu od strane trećeligaša trebalo upaliti alarm na Kantridi. S druge strane, prvi ovosezonski najveći hrvatski derbi ponudio je sve elemente za dobru nogometnu zabavu...

Nakon što je Rijeke ispala iz Kupa u šesnaestini finala, od trećeligaša Nedelišća, trener Elvis Scoria preuzeo je odgovornost na sebe i kazao kako će za Vinkovce promijeniti neke stvari u svojoj momčadi. Nije upalilo, nimalo. Rijeka je od Cibalije doživjela pravu golijadu, a u mreži iza Roberta Lisjaka zakoprcalo se čak četiri lopte domaćina. Već nakon 26 minuta Cibalia je imala tri gola prednosti, jedan je doduše djelo Mate Neretljaka, koji je vrlo uspješno matirao vlastitog golmana. Još jednom se ponovio problem kojeg su Riječani pokazali u par utakmica do sada, nemoć u napadu, a sad im se pridružila i obrana, koja protiv sjajnih momaka Željka Kopića nije imala previše šanse.

Ante Čačić pobjedom nad Hajdukom proslavio je rođendan, a iz plavih je redova izdvojio: "Sammir je pokazao zašto je postao reprezentativac. Vidljivo je sretniji, a prije se oko njega stvorila priča koja mu nije išla u prilog. Ovo će mu dati novi elan. Ovaj Dinamo ima glavu i rep, veseli me minutaža Kovačića i žao mi je što Halilović nije debi okrunio pogotkom."

Derbi hrvatskih divova, Dinama i Hajduka, bio je prava nogometna poslastica i mogao je zadovoljiti svakog pravog ljubitelja hrvatskog nogometa. Gosti iz Splita poveli su već u 33. sekundi utakmice pogotkom Mije Caktaša, za erupciju tribine na kojoj se smjestila Torcida. Sjajan uvod ponudio je isto takvi nastavak, Splićani su tražili drugi gol, no u plavim je redovima novopečeni reprezentativac Sammir odlučio pokazati zašto je dobio poziv u izabranu vrstu, a nakon 1:1 odličan je bio i mladi Mateo Kovačić, koji je asistirao Duji Čopu. Konačnih 3:1 postavljeno je s bijele točke.

Lijepu utakmicu vidjeli su i gledatelji u Zaprešiću, gdje su Inter i Slave Belupo podijelili bodove. Inter je dvaput vodio, dvaput je Belupo nadoknađivao zaostatak, a jedan od pogodaka postigao je i neuništivi Davor Vugrinec, koji je pred utakmicu bio pod upitnikom zbog problema na treningu. 37-godišnjem majstoru je to ukupno 133. gol u HNL-u, postignuće koje treba istaknuti. Ipak, trener Roy Ferenčina ne može biti u potpunosti zadovoljan izvedbom svojih pulena, od kojih je tražio da u utakmice ulaze hrabrije i prestanu "ganjati protivnika".

Osječani pak su s Alda Drosine uzeli puni plijen i ostavili momke Igora Pamića kratkih rukava, u utakmici u kojoj je veliki naglasak imao izuzetno dobro raspoloženi Ivan Miličević. 24-godišnji napadač svoj je dosadašnji učinak poboljšao za dva pogotka i stigao na četiri ukupno, no još je važnija odlična pozicija na kojoj se nalaze Stanko Mršić i njegovi izabranici nakon deset odigranih kola. Oni su naime treći, iako svega bod-dva bježe pred pratiteljima, no s obzirom na tmurne prognoze koje je Mršić imao pred početak sezone, ovo je i više od solidnog.

U dvoboju začelja, Zagreb je doživio svoj osmi prvenstveni poraz u Zadru, koji je tako upisao svoju prvu ovosezonsku pobjedu, te sad sa sedam bodova malo lakše gleda na crtu koja ga dijeli od ostanka u ligi. "Čarolija" Luke Bonačića iz prošlog kola nije se tako ponovila, a iako do kraja ostaje još dosta utakmica, sve je jasnije da u Zagrebu treba korjenita promjena. 4:0 izgleda moćno, no ni Zadrani se do sada nisu proslavili, pa je nastavak u tom stilu nužan ukoliko se želi ostati u najvišem rangu. U uvjerljivoj pobjedi je svakako pomogao i igrač manje Zagreba, Nestor Djengoue zaradio je naime direktni crveni karton u 37. minuti.

Nedjelja je donijela sraz Splita i Lokomotive, a oba su trenera imala nos za izmjene, pošto su oba gola postigli upravo oni s klupe za pričuve. No, domaći su mogli pobijediti, samo da je Henri Belle u 30. minuti realizirao najstrožu kasnu nakon rušenja svog suigrača u kaznenom prostoru Lokosa. Splitski Kamerunac je međutim pogodio gredu, što je Tonći Bašić "nagradio" vađenjem iz utakmice na poluvremenu. Bilo kako bilo, i Split i Lokomotiva za sad mogu biti zadovoljni stanjem na tablici. Splitski strateg bi ipak trebao malo više autoriteta pokazati kod spomenutog Bellea, koji očito ne smatra da trener vodi momčad.

Reprezentativac kola

Bez obzira na to podržava li ili osporava javnost pozivanje Sammira u hrvatsku reprezentaciju, činjenica je da će bivši državljanin Brazila, sada Hrvatske, u svojoj biografiji imati upisano da je nosio "sveti" dres na kvadratiće. Sammir je svoju aktivnu igru protiv Hajduka okrunio vrlo lijepim pogotkom za izjednačenje, a u drugom je poluvremenu hladnokrvno realizirao još jedan kazneni udarac. S deset je postignutih pogodaka vodeći strijelac lige.

Pogodak kola

Iako je bilo lijepih i atraktivnih golova u desetom kolu MaxTV Prve lige, ipak treba izdvojiti brzopotezni pogodak Mije Caktaša, na dodavanje Ivana Vukovića. 20-godišnjem veznjaku Hajduka za to je trebalo svega 33 sekunde, a osim što je Bile doveo u prednost, mladi je Caktaš derbi svih derbija učinio posebno zanimljivim i pokrenuo je navijače na obje strane da ne štede grla i dlanove.

Promašeni penal kola

Premda su Splićani imali sve predispozicije da upišu i 11. domaću pobjedu za redom, uz mnogobrojne prilike i dosuđeni penal, bodovi su podijeljeni s Lokomotivom. Velike kritike idu na račun Henrija Bellea, koji je opet odbio poslušnost treneru, te samostalno odlučio da upravo on treba biti realizator najstrože kazne. Realizirati nije uspio, a trener Tonći Bašić je po susretu kazao: "Nažalost ovo je već drugi put, a zna se da kod nas puca Vitaić. Na njemu je i bio penal, no igrači su me svejedno pitali i ja sam kazao Vitaić. Ali, pucati je odlučio Belle i vidjeli ste kako je to završilo. Sve ćemo riješiti u svlačionici." Da se pitalo Igora Pamića, on bi sigurno izrazio svoje veliko zadovoljstvo što se svojih problema s neposlušnim i prgavim Kameruncom riješio.

Izjava kola

U Vinkovcima je Rijeka doživjela potop i poražena je s 1:4. Elvis Scoria detektirao je problem u svojoj momčadi: "Nakon prvog gola moja ekipa nije reagirala, odustali smo od igre. Nismo bili sposobni odgovoriti - niti u fazi obrane, niti u fazi napada", sad ostaje samo - ispraviti ga.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.10.2012. u 14:53
    ... a Rijeka lagano tone ... Vranješa potjerali (iako je to samo plus za klub) ... iz Kupa ispali ... u ligi puše ... ako budu u gornjem dijelu tablice mogu biti sretni, a ne 2. kako su tu neki prijetili
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2012. u 13:04
    uglavnom samir začepio lajave gubice....
    Obrisan korisnik
  • ttt200802.10.2012. u 00:11
    I u Zaprešiću je bilo lijepih golova, Šarićev slobodnjak,(Mlinar pogodio spojnicu iz slobodnjaka, da je ušla bio bi ljepši gol neg Šarićev:-)), a druga dva su bili iz lijepih akcija Dobar nam je HNL samo ga novinari previše pljuju, zato nema gledatelja
    ttt2008
  • Ultras-VK01.10.2012. u 23:08
    terzićev gol je uvjerljivo najljepši pogodak kola... prvo lažnjak pa onakav šut...
    Ultras-VK
  • Obrisan korisnik01.10.2012. u 22:58
    potpis.. jbg umislili smo si da samo Dinamo i Hajduk igraju atraktivno..
    Obrisan korisnik