Zimski sportovi

Čovjek s najjačim udarcem na svijetu karijeru nastavlja u Pragu

Ivan Dominik • srijeda, 03.10.2012.
Čovjek s najjačim udarcem na svijetu karijeru nastavlja u Pragu

Kako su proteklog vikenda, a i u minulih nekoliko dana, propali pregovori između vlasnika i igrača u NHL-u te je ujedno postalo izvjesno kako će lockout potrajati vjerojatno i do prosinca, dok je zakazani početak sezone 11. listopada već odavno propao, tako se ponovno reaktivirao i proces odlazaka NHL igrača u Europu. Opet su se javile velike zvijezde i brojni igrači koji su sve manje zadovoljni tijekom pregovora NHL-a i NHLPA-a i koji su počeli napuštati Sjevernu Ameriku...

Glavni akteri posljednjih nekoliko dana i/ili sati prijelaznog roka prolongiranog lockouta u NHL-u jesu ponajviše igrači Colorado Avalanchea te još više, Boston Bruinsa. Čak dva hokejaša "Lavine" i tri Bruina, otišla su u kratkom razmaku vremena put Europe, i dok su Bostonovi igrači potpisali za brojne različite klubove diljem Starog kontinenta, Avsi su se skrasili u Švedskoj.

Čovjek s najjačim udarcem (slapshotom) na svijetu u posljednjih nekoliko sezona te u isto vrijeme ponajbolji bek svijeta, Slovak Zdeno Chara, otišao je u susjednu zemlju svoje domovine - Češku. 206 centimetara visoki 35-godišnji kapetan Bruinsa i slovačke izabrane vrste potpisao je ugovor s Levom iz Praga, bogatim klubom iz češke prijestolnice koji igra u ruskom KHL-u.

Charu u Pragu već čekaju neki NHL igrači poput Jakuba Voračeka iz Flyersa, koji je u taj klub isto stigao za vrijeme lockouta, za razliku od drugih bivših NHL igrača u tom klubu, Marcela Hosse ili Erika Christensena, koji su došli ranije tijekom ljeta.

Putem Chare, ali ne i Češke otišao je i kanadski reprezentativac, osvajač Stanley Cupa iz 2011. godine te olimpijskog zlata godinu ranije, Patrice Bergeron. Kanađanin koji je uz Pavela Dacjuka bez premca najbolji defenzivni centar NHL-a, i to već duži niz godina, otišao je u švicarski Lugano, koji se natječe u najjačoj švicarskoj ligi - NLA. Tamo će Bergieju društvo praviti Anaheimov Luca Sbisa.

A treći igrač Bruinsa, odnosno drugi koji je potpisao za češki klub jest domaći igrač David Krejči. Češki centar Boston je napustio radi dresa HC Pardubica, jakog češkog kluba koji se natječe u najvišem razredu češkog hokeja. Pardubicama je 26-godišnji osvajač Stanley Cupa već treće pojačanje iz NHL-a zbog lockouta nakon Aleša Hemskyja iz Edmontona i beka Red Wingsa Jakuba Kindla.

Od igrača Colorado Avalanchea koji su otišli u Europu odnosno Švedsku, najviše se ističe ime najmlađeg kapetana u povijesti NHL-a, a ujedno i tog kluba, Gabriela Landeskoga. Švedsko 19-godišnje krilo potpisalo je za Djurgarden u drugoj ligi te zemlje, Allsvenskanu, a u tom se klubu već nalazi jedan NHL igrač, Douglas Murray. Ime prošlosezonskog osvajača Calder trofeja za najboljeg novaka lige najjače je ime dosad u drugoj ligi švedskog hokeja.

Drugi igrač Avsa koji je otišao put Švedske jest Matt Duchene, perspektivni i ubojiti mladi napadač kanadske nacionalnosti, koji je postao novim i prvim članom Frolunde, kluba iz Eliteseriena.

Vezano za Švedsku treba reći kako je još jedan NHL igrač nacionalnosti te zemlje otišao u ruski KHL. Učinio je to napadač Dallas Starsa Tom Wandell potpisavši ugovor sa Severstal Čerepovcem, klubom koji se takmiči u najjačoj hokejskoj ligi Starog kontinenta.

Foto: wikipedia.org, autor: Fullobeans

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.10.2012. u 19:48
    Slažem se u potpunosti, također sam navijač Avsa. Landeskog ima strašno puno potencijala, pred njim je svjetla budućnost, ali Kopitar je barem za nijansu bolji. Bio sam malo iznenađen kada mu je Hejduk predao titulu kapetana pokraj Duchenea i Stastnyja, ali uopće ne sumnjam da će Gabe tu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.10.2012. u 17:34
    Ja sam navijač Avs-a i ne mogu smislit LA Kingse ali reči da je Landeskog najveće ime u Allsvenskanu kad tamo igra Anže Kopitar je u najmanju ruku vrlo čudno.
    Obrisan korisnik