Košarka

Milačić: "Volim što je ovakva atmosfera u gradu, jer ovo je grad koji živi za košarku"

Piše:Mišo Gulić • subota, 06.10.2012.
Milačić: "Volim što je ovakva atmosfera u gradu, jer ovo je grad koji živi za košarku"
Foto: Mišo Gulić

Pripreme za novu košarkašku sezonu i službeno su gotove, vrijeme je da se stave karte na stol u A-1 ligi, vrijeme je da se podbaci lopta na centru i da konačno vidimo tko s kakvim ambicijama, željama i na kraju mogućnostima dolazi na megdan svojim suparnicima. Što se tiče sinjske košarkaške priče, ždrijeb je Alkaru u prvom kolu namijenio Križevce, što znači da košarkaška ludnica u Sinju i službeno može početi.

Nakon nešto više od četiri mjeseca pauze kreće i A-1 košarkaška liga, deset momčadi spremno je za nova iskušenja, četiri "sretnika" bit će počašćena nastupanjem u Ligi za prvaka s ABA društvom, dok će ostatak na proljeće imati jednu brigu previše. Tko s kim, kako i zbog čega, vrijeme će kazati, a prikazano na parketu će biti jedino mjerodavno.

Od prošlogodišnjih sudionika vidljivo je da više nema Zadra i Splita koji su sjajnu prošlu sezonu okrunili igranjem u ABA ligi, dok je Sonik Puntamika na kraju završila u Drugoj ligi. Novo ime bit će Osječki sokol, momčad koja se za to pravo izborila kroz žrvanj kvalifikacija, ali ipak najviše će pažnje plijeniti donedavni hrvatski prvak Zagreb koji se u kratko vrijeme od Eurolige strmoglavio sve do nešto manje glamurozne A-1 lige.

Roster Alkara

Razigravači: Rudolf Jugo, Antonio Bilić, Marko Macan, Josip Župić

Bekovi/krila: Nikola Gaurina, Slavko Modrić, Mirko Modrić, Domagoj Kanaet, Jure Boban

Krilni centri: Željko Župić, Dino Šipić, Josip Matić

Centri: Nikola Ivišić, Joško Ćurković

Alkar u novu sezonu, kao i većina drugih klubova, ulazi bitno redizajniran, no ipak dovoljno prepoznatljiv da i dalje bude priča za naslovnicu, barem što se tiče onog dijela u kojem se Sinj spominje isključivo u pozitivnom kontekstu kao grad koji živi košarku.

Početak priprema donio je i jednu novost u sinjski tabor, nakon podužeg niza godina angažiran je trener "stranac", bivši košarkaški reprezentativac Damir Milačić, koji je prihvatio izazov, svjestan da ga u Sinju ne čeka bogata sredina spremna da ispunjava želje, nego da će u svaki uspjeh morati ugraditi cijeloga sebe. Košakraški Sinj ionako ništa drugo ne priznaje.

Uoči prvog kola, u kojem će Alkar snage odmjeriti s Križevcima na domaćem parketu, trener Milačić s nama je prokomentirao do sada odrađeno u pripremnom razdoblju: "Generalno sam zadovoljan. Bilo je tu nekih utakmica u kojima je bilo uspona i padova, ali ja momčad nisam pripremao za prijateljske dvoboje, nego za prvenstvo. Najbitnije je da nas poštede ozljede, do sada nismo imali bitnijih problema i to je vrlo važno, stoga sam uvjeren da ćemo spremno dočekati subotu i početak nove sezone."

Novi trener donio je i mnoštvo novih ideja, dosta vremena utrošilo se u stjecanje novih navika, stoga je bilo zanimljivo za čuti na kojoj se razini momčad nalazi, dakako, u odnosu na ono što Milačić želi postići: "Još je to daleko od onog što ja želim, ali imali smo tu jednu zatvorenu generalku sa Splitom gdje je to dosta dobro izgledalo, prije svega na energetskom planu. Naravno, još treba strahovito puno rada i adaptacije, ali ono što sam htio, na planu zalaganja prije svega, sam dobio i to me veseli."

Ključno pitanje u svakoj momčadi pit će mjesto zaštićenog igrača. Alkar na raspolaganju ima novog centra Nikolu Ivišića, zatim domaće snage, krilo Domagoja Kanaeta i bek šutera Juru Bobana, ali i dva juniora koji će također vrebati pokoju minutu.

"Bit ću iskren, oni zaista rade odlično, ali mogu još puno više dati, pogotovo u taktičkom smislu. Ono što me posebno veseli, a što sam primijetio pogotovo kod domaćih igrača, da su strašno odgojeni, da su zdravi sportaši koji žele napredovati. Doveli smo tu još u zaštićenom godištu Ivišića iz Širokog koji je pokazao određen potencijal, ali i njemu fali taktičke naobrazbe i to je osnovni problem. No, ja se ne bojim rada s mladim igračima, jer kada pogledate njihov odgoj, što kućni što sportski, onda će dati svoj maksimum, što u konačnici znači i napredak."

Prvo kolo Alkaru na domaći parket dovodi Križevce, a prvo kolo uvijek sa sobom nosi i određena iznenađenja. Trener Alkara respektira protivnika, no u Sinju nitko nije favorit: "Prvo kolo je uvijek nezgodna utakmica, nitko se ne poznaje dovoljno, malo je konkretnih informacija, ali do nekih saznanja sam ipak došao. Mi igramo kod kuće, određeni pritisak ipak postoji, ali to je sastavni dio sporta. Moramo dobro odraditi svih 40 minuta, biti konstantni i onda pobjeda ne bi smjela doći u pitanje."

Trenerska premijera u A-1 ligi i to u gradu košarke Milačiću je poseban doživljaj i zadovoljstvo: "Treme nemam, jer vjerujem u ono što radim. Volim što je ovakva atmosfera u gradu, jer ovo je grad koji živi za košarku, a to je i jedan od razloga zbog kojih sam došao. Motiviran sam, igrači su motivirani i vjerujem da će to sve biti jako dobro."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.10.2012. u 18:01
    Sretno Alkaru!!!
    Obrisan korisnik
  • emilio2106.10.2012. u 10:30
    inače Zagreb je u prvom kolu pobijedio Dubrovnik..nema vijesti o tome?
    emilio21
  • renimus06.10.2012. u 03:22
    Za mi je sta je Cizle potiran na racun jadne i nesposobne uprave jer covik zivi za kosarku i Alkar, al Milacicu zelim sve najbolje. Ajmo Alkari!!!
    renimus