Ostali sportovi

"Nadjačat ćemo ovo". Odlučni Indianapolis Coltsi izborili pobjedu za svog bolesnog trenera

Piše: Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 08.10.2012.
"Nadjačat ćemo ovo". Odlučni Indianapolis Coltsi izborili pobjedu za svog bolesnog trenera
Foto: EPA

U nedjelju je u Indianapolisu odigrana iznimno zanimljiva i emocionalna utakmica. NFL momčad Indianapolis Coltsa svladala je nakon velikog preokreta favorizirane Green Bay Packerse. Pobjeda je to koja bi mogla biti iznimno bitna u izgradnji nove ere u Indianapolisu. Ipak, bila je puno bitnija od toga...

Jim Irsay ušao je u svoj automobil i odjurio do bolnice. Treba se pridržavati običaja i nakon pobjede loptu uručiti čovjeku koji je najzaslužniji za ovu pobjedu. Ovog puta nisu to bili ni fantastični novak Andrew Luck sa svojih rekordnih 362 yarda ni briljantni veteran Reggie Wayne s 13 uhvaćenih lopti i pobjedničkim polaganjem.

Ovog puta bio je to head coach Chuck Pagano koji je trenutno hospitaliziran nakon što mu je prošlog tjedna dijagnosticirana akutna leukemija.

"Ovo je prvi puta da sam uistinu želio ići u bolnicu", izjavljuje Irsay za lokalnu televizijsku kuću nekoliko trenutaka nakon što je posjetio Pagana. "Jedva sam čekao da stignem u bolnicu i uručim mu loptu. Odlično se drži, izgleda odlično i iznimno je ponosan."

Jim Irsay je 53-godišnji, luckasti vlasnik Indianapolis Coltsa poznat po kompulzivnom tvitanju i ponašanju koje i nije uvijek unutar društvenih normi kojih se pridržavaju bogati i moćni vlasnici NFL momčadi.

"Znate da me izluđuje boravak u bolnici, ali nitko ne razumije ovaj proces bolje od nas u organizaciji Coltsa. Moje zdravstveno stanje neće utjecati na moju poziciju. Odlučio sam se koncentrirati na nju. Tako da mogu ostati pozitivan i SLUŽITI.

MI HOĆEMO, MOŽEMO, MORAMO. NEMAMO IZBORA. NA KOJI GOD NAČIN TO BUDE POTREBNO - NADJAČAT ĆEMO OVO.

NAJVAŽNIJE JE ISPRAVNO STANJE UMA."

Chuck Pagano obratio se momčadi e-mailom uoči utakmice

U međuvremenu pred novinare izlazi 60-godišnji Bruce Arians. Privremeni glavni trener Coltsa. Ispričava se "sedmoj sili" na tonu svog glasa i knedli u grlu. Kaže: "Iznimno sam emocionalan!"

Namješta mikrofon i kaže: "Ovo je najveća pobjeda u kojoj sam sudjelovao."

Najveća pobjeda u kojoj je sudjelovao?! Čovjek koji je u footballu od 1972. Bivši trener krilnih hvatača i koordinator napada Pittsburgh Steelersa s kojima je osvojio dva Super Bowla!

Indianapolis Coltsi grade novu momčad nakon što je završila era legendarnog Peytona Manninga. U grad su stigli novi generalni menadžer i novi trener - Chuck Pagano. Velike su to promjene za organizaciju koja je u zadnjem desetljeću poznavala samo stabilnost i kontinuirani uspjeh.

Koordinator napada Bruce Arians i sam se nedavno vratio u Coltse gdje je ranije trenirao. Bio je logičan izbor da preuzme ulogu glavnog trenera nakon što se Pagano razbolio. "U ovom trenutku ovo za mene nije posao glavnog trenera, već samo nešto proširena uloga koordinatora napada dok se Chuck ne vrati."

Svega sedam dana nakon što je Paganu dijagnosticirana teška bolest, Coltse su čekali Green Bay Packersi. Momčad predvođena odličnim dodavačem Aaronom Rodgersom koja je prije dvije godine osvojila Super Bowl, a uoči sezone bila je jedna od glavnih favorita za osvajanje još jednog. Nakon nedjeljne utakmice u Indianapolisu krenula su kružiti pitanja o tome hoće li Rodgers i Packersi ove sezone uopće vidjeti doigravanja.

A počelo je idealno za goste iz Green Bayja. Emocije na Lucas Oil stadionu, poruke potpore Paganu i motivirana momčad Coltsa funkcionirali su odlično u teoriji. U praksi, na terenu, Packersi su vodili 21:3 na poluvremenu.

Coltsi, ne samo da su pobijedili, već su izrežirali fantastičan preokret i odličnim drugim poluvremenom stigli do pobjede 30:27. Umjesto omjera 1-3 sada su na vrlo dobrih 2-2 dok su Green Bay Packersi upisali svoj treći poraz u pet utakmica.

Nema to veze sa "srećom"

23-godišnji novak Andrew Luck nasljednik je Peytona Manninga i mlada nada Coltsa. Velik je razlog i što je Manning napustio grad. Jedan je od najtalentiranijih i najperspektivnijih mladih dodavača lige. Nije pretjerivanje reći da na leđima nosi budućnost cijele organizacije. Luck zna što se od njega očekuje. Niti jedan dodavač zadnjih godina nije sa sveučilišta u profesionalce stigao s većim očekivanjima.

Početkom treće četvrtine bacio je TD dodavanje za Dwaynea Allena i smanjio na 21:10. 18 sekundi prije kraja četvrtine probio se kroz obranu Packersa, sam položio i tako smanjio zaostatak na 21:19. Nakon polaganja otrčao je do transparenta obješenog u znak potpore njegovom treneru Paganu.

"Siguran sam da smo svi lagali cijeli ovaj tjedan i pokušali umanjiti značenje ove utakmice. Najviše od svega željeli smo učiniti ovo zbog Chucka. Lijepo je bilo vidjeti i sve te emocije na licu gdina Irsayja, Brucea Ariansa i svih ostalih. Mislim da je ovo jedan od najvećih trenutaka moje sportske karijere."

Mladi Luck iskonstruirao je preokret koje je sve podsjetio na Peytona Manninga. Počeo je tako graditi vlastitu legendu. U ovoj pobjedi je osvojio 362 yarda, osobni i timski rekord za novaka kojim je srušio i rekord mladog Peytona Manninga iz 1998.

U driveu koji im je donio konačni preokret i pobjedu, Andrew Luck je predvodio napad Coltsa 80 yardi i nakon 13 akcija postigli su pobjedničko polaganje kada je Luck pronašao Reggieja Waynea za TD od četiri yarda i konačnih 30:27. Rodgers i Packersi doveli su se u priliku da izbore produžetak, ali kicker Mason Crosby promašuje pokušaj za field goal.

Narančaste rukavice zlatnog Reggieja Waynea

33-godišnji Reggie Wayne odigrao je možda i najemocionalniju utakmicu od svih. I sam je srušio osobni rekord. Slučajno? Teško.

Wayne je pokazao klasu. I kao čovjek i kao igrač.

Nakon prošle sezone očekivalo se da će momčad, zajedno s Manningom, napustiti i Wayne koji je uz njega proveo cijelu svoju karijeru. Wayne je vrhunski krilni hvatač u potrazi za pobjedama. Vremena nema još puno, a Coltsi su upravo krenuli s potpunom preobrazbom koja bi mogla potrajati.

Njegov odnos s Chuckom Paganom započeo je još sredinom 90-ih. Bolest koja je pogodila Pagana, iznimno je pogodila i samog Waynea. U tjednu u kojem je NFL-om dominirala ružičasta boja u svrhu podizanja svijesti o borbi protiv raka dojke, Wayne je pronašao i mjesta za narančastu - boju koja simbolizira borbu pacijenata oboljelih od leukemije.

I te narančaste rukavice zasjale su u punom sjaju. Nipošto nisu ostale nezamijećene.

Nisu ni mogle jer je Reggie Wayne briljirao na terenu. Uhvatio je 13 lopti za osobni rekord od 212 yardi. Uhvatio je pobjedničko TD dodavanje i nevjerojatnom odlučnošću se izborio da lopta prijeđe "gol-liniju" iako su na njemu visjeli obrambeni igrači Packersa.

Posebno iskače njegovo hvatanje jednom rukom nakon dubokog dodavanja Andrewa Lucka koji mu je poslije utakmice rekao da je on najbolji igrač s kojim je ikada igrao. Wayne je iskustvo i kvaliteta koja je stigla kao naručena za mladog Andrewa Lucka, ali i za Chucka Pagana.

"Chucka poznajem vrlo dugo. 16 godina. Odlična je osoba, odličan trener i ima odličan karakter. Predivan je suprug. On je personifikacija riječi 'velik'. Puno mi znači što sam mogao ovo učiniti za njega. Rekao sam samome sebi da ću ostaviti cijelog sebe na terenu", izjavio je Wayne.

Jim Irsay rekao je prilikom službene potvrde Paganovljeve bolesti kako rijetko kada u NFL-u aktivni glavni trener obolijeva od ovako teške bolesti. Ljude koje gledamo na sportskim travnjacima ne promatramo kroz prizmu stvarnosti i ne vodimo računa o njihovim privatnim bitkama. Ovakva situacija daje svima snažniju perspektivu i služi kao inspiracija ne samo Chucku Paganu već svima onima koji prolaze kroz takve ili slične probleme.

Šalje poruku: Nisi sam i imaš se zašto boriti.

NFL sezona je kratka. Utakmica je jako malo i svaka pobjeda znači jako puno. Spasi li ova pobjeda makar i jedan život - vrijedit će još više.

Više od od Luckovih 362 ili Wayneovih 212 yardi. Puno više.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!