Vodeni sportovi

Vaterpolski izbornik Ivica Tucak objavio popis od 18 igrača za Svjetsku ligu

Ivan Dominik • četvrtak, 11.10.2012.
Vaterpolski izbornik Ivica Tucak objavio popis od 18 igrača za Svjetsku ligu
Foto: Martina Japundžić

Novi izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, Ivica Tucak, obznanio je popis od 18 igrača, odnosno vaterpolista, na koje računa za predstojeće kvalifikacijske oglede Svjetske lige. U njima će svjetski i olimpijski prvaci igrati protiv Crne Gore i Turske, bez Miha Boškovića i Damira Burića, ali i s čak pet mladih i perspektivnih vaterpolista, koji su nova imena u seniorskoj reprezentaciji...

Prvu utakmicu nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje u Londonu, još pod vodstvom legendarnog Ratka Rudića, hrvatski će vaterpolisti odigrati 31. listopada ove godine u Zagrebu. Suparnik je reprezentacija Crne Gore s kojom su Barakude u skupini Svjetske lige, zajedno s još Turskom i Grčkom. Nakon dvoboja s Crnogorcima, Hrvati će u Istanbulu 3. studenog igrati i protiv Turaka.

Za ta dva predstojeća dvoboja, novi izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, Ivica Tucak, pozvao je 18 igrača, čija je imena i službeno objavio u četvrtak. Na popisu se nalazi osam standardnih reprezentativaca i zlatnih vaterpolista iz Londona, dok su mjesta našla i čak petorica mladih i novih igrača seniorske izabrane vrste, što je i dosta očekivano, budući da je Tucak dugo bio izbornik hrvatske juniorske vaterpolske reprezentacije, s kojom je 2009. godine u Šibeniku osvojio i svjetsko zlato.

Tako su novi reprezentativci postali mladi i perspektivni "vođa" nove generacije hrvatskih vaterpolista, Zagrepčanin Ante Vukičević, inače igrač Mladosti, potom njegov suigrač Luka Bukić. Zatim su pozvani i vratar Duje Jelovina, igrači Luka Lončar, Kristijan Milaković te mladi igrač Juga, Konavljanin Marko Macan.

O Mihu i Buri

Ivica Tucak je poručio sada već "bivšim" hrvatskim reprezentativcima da ne misle kako su zaboravljeni i zauvijek izgubljeni za mjesto među Barakudama: "Damiru i Mihu treba zahvaliti za sve što su napravili za našu reprezentaciju. Razgovarao sam već s njima i još ću u nastojanju da promijene svoje odluke. Mogu razumjeti razloge zbog kojih žele uzeti pauzu od godine dana od nastupa u reprezentaciji, ali ja ne želim nikome čuvati mjesto u reprezentaciji jer to ne bi bilo pošteno prema ostalim mladićima", bio je jasan izbornik, ali vrata reprezentacije za Boškovića i Burića još uvijek, čini se, nisu zatvorena.

Od ostalih su igrača pozvani još vratari Josip Pavić i Maro Bijač, potom centri Nikša Dobud, Fran Paškvalin i Ivan Krapić te bekovi Andro Bušlje, Ivan Buljubašić i vanjski igrači Maro Joković, Paulo Obradović, Sandro Sukno, Anđelo Šetka i Petar Muslim.

Izbornik Tucak pojasnio je popis i argumentirao svoje ideje te pozivanje mladih igrača u seniorsku reprezentaciju. "Sve su to igrači koji su već bili uključeni u rad sa seniorskom reprezentacijom, a neke od njih sam i vodio dok sam bio izbornik juniorske reprezentacije koja je u Šibeniku osvojila naslov svjetskog prvaka. U idućim akcijama neki drugi će dobiti prigodu da se iskažu, a posebno ćemo voditi računa da pojačamo konkurenciju među ljevorukim igračima, pa ćemo uskoro isprobati Duju Živkovića iz Mladosti i Viskovića iz splitskog Jadrana na toj poziciji", objasnio je Tucak.

"Novu" hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju komentirao je i izvršni dopredsjednik te predsjednik Stručnog povjerenstva HVS-a, Perica Bukić, koji je kazao: "Ovo će biti prva reprezentativna akcija našeg novog izbornika Ivice Tucka i početak novog olimpijskog ciklusa. Ove godine Svjetska liga bit će izuzetno jaka jer se u nju vraćaju Crna Gora, Srbija i Mađarska, a samo pobjednici skupina idu u finale koje će se održati 11. lipnja iduće godine najvjerojatnije u Šangaju."

Proslavljeni hrvatski reprezentativac i svojevremeno ponajbolji vaterpolist svijeta, kojem sada i sin nastupa za hrvatsku reprezentaciju, osvrnuo se i na neke na baš lijepe stvari, u vezi premija za zlatne hrvatske vaterpoliste s Olimpijskih igara: "U proceduri je da od države uskoro svaki igrač dobije po 85.000 kuna, koliko pripada i izborniku, a mi bi trebali, ako ne početkom iduće godine, onda svakako do svibnja, kada počinju pripreme za SP u Barceloni, osigurati obećanih 100.000 kuna od Saveza. Time se barem donekle želimo približiti po nagradama našim glavnim konkurentima Mađarima i Srbima, koji su za zlatnu medalju reprezentativcima obećali 45.000 eura, a o Italiji i ne sanjamo, jer njihova premija za olimpijsko zlato iznosila je čak 170.000 eura."

Službeni popis hrvatske vaterpolske reprezentacije za utakmice Svjetske lige protiv Crne Gore i Turske:
Vratari: Josip Pavić, Maro Bijač, Duje Jelovina
Bekovi: Andro Bušlje, Ivan Buljubašić, Luka Lončar, Marko Macan
Centri: Nikša Dobud, Fran Paškvalin, Ivan Krapić
Vanjski igrači: Maro Joković, Paulo Obradović, Anđelo Šetka, Kristijan Milaković, Sandro Sukno, Petar Muslim, Ante Vukičević, Luka Bukić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.10.2012. u 16:24
    mislim da dobuda nije trebao zvat za svjetsku ligu. nama pod hitno treba drugi centar, a to će puno sporije ić ak će dobud imat većinsku minutažu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.10.2012. u 08:29
    Tucku treba dati bezrezervnu podršku. Bude li je imao upola koliko je imao Rudić, bez obzira tko igrao za reprezentaciju bit ćemo uvijek u vrhu.
    Obrisan korisnik