Automoto

Lov na Jorgea Lorenza seli u Japan

Lovro Štrbinić • petak, 12.10.2012.
Lov na Jorgea Lorenza seli u Japan
Foto: Milan Bandur

Prije tjedan dana Japan je bio domaćin utrke Formule 1, a nadolazećeg vikenda u istu državu sele najpoznatiji motociklisti svijeta. Na stazi Motegi nastavlja se dvoboj za naslov svjetskog prvaka...

Dominantna pobjeda Danija Pedrose prije dva tjedna u Aragonu vratila je nade tom vozaču u osvajanje naslova i povećala zanimljivost Svjetskog prvenstva uoči posljednje četiri utrke sezone.

Prva od njih na rasporedu je u japanskom Motegiju gdje će spomenuti Pedrosa loviti 33 boda zaostatka za sunarodnjakom Lorenzom, odnosno pokušati smanjiti bodovnu razliku između jedinih preostalih kandidata na ovogodišnju titulu prvaka.

Twin Ring Motegi, čije samo ime sugerira kako se ovaj kompleks sastoji od dvije staze, u MotoGP kalendar ušao je 2000. godine, a prošle je godine umjesto u travnju zbog potresa i posljedičnih problema s nuklearnom elektranom utrka održana u listopadu, baš kao što će slučaj biti i u ovoj sezoni.

Ovaj kompleks nalazi se stotinjak kilometara sjeverno od Tokija, sagrađen je 1997. godine, a jedan krug na stazi dugačak je 4801 metar i uključuje šest lijevih i osam desnih zavoja. Rekord staze drži Pedrosa, koji je prošle godine ovdje ubilježio pobjedu, ispred Lorenza i Stonera.

U pogon se u Japanu vraća i aktualni svjetski prvak Stoner, željan da u preostala četiri nastupa prije kraja karijere upiše još koju pobjedu. "Lijepo je vratiti se, ali nisam na ovaj način želio provesti svoju posljednju sezonu. Osjećam se dobro i odmorno, a tek ćemo vidjeti kako ću se ponašati na motociklu, ovaj izostanak bi mogao ostaviti posljedice", riječi su Australca.

Stoner bi se tako, ukoliko bude u pravom izdanju, mogao umiješati u odluku o naslovu svjetskog prvaka, na način da može utjecati na raspodjelu bodova na samom vrhu. Ipak, u centru pažnje bit će dva Španjolca.

"Ove tri utrke će biti vrlo važne za rasplet prvenstva, a naš cilj je zadržati formu koju imamo tijekom cijele godine, boriti se za pole, postolja i pobjede. Pokušat ću slaviti, ali ako neće biti moguće, postolja će biti dobar rezultat u posljednje četiri utrke", rekao je Lorenzo uoči utrke, svjestan da bi ga plasman među prva tri vozača u svim utrkama do kraja sezone zapravo promovirala u svjetskog prvaka.

S druge strane, u ulozi lovca na Repsol Hondi bit će Dani Pedrosa. "Radimo dobar posao, što je izuzetno dobro i za momčad er pokazujemo napredak tijekom sezone. Pokušat ćemo nastaviti u istom smjeru, ostati koncentrirani i odraditi dobru utrku", zaključak je drugoplasiranog vozača u ukupnom poretku.

Kvalifikacije za utrku u Japanu na rasporedu su u subotu u 06:55 po srednjoeuropskom vremenu, dok je utrka na rasporedu u nedjelju u 7 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!