Automoto

Povratak MotoGP-a na poprište tragedije

Lovro Štrbinić • petak, 19.10.2012.
Povratak MotoGP-a na poprište tragedije
Foto: EPA

Godinu dana nakon tragične nesreće Marca Simoncellija MotoGP se vraća na Sepang. Osim po spomenu na prerano preminulog Talijana, Velika nagrada Malezije proteći će u znaku borbe Pedrose i Lorenza za naslov.

Do kraja MotoGP sezone ostale su još tri utrke, a prva od njih na redu je u Sepangu. Prošlogodišnja Velika nagrada Malezije među ljubiteljima ovog sporta, ali i među širom javnosti, ostala je upamćena po nesreći i pogibiji Marca Simoncellija.

Godinu dana nakon toga mnogim vozačima koji su s njim dijelili stazu neće biti lako vratiti se na poprište nesreće, ali borba za bodove dovest će ih nekih 50 kilometara južno od Kuala Lumpura.

Sepang International Circuit jedna je od atraktivnijih staza u svijetu automoto sporta. Kompleks sagrađen za samo 14 mjeseci, a dovršen 1998. godine, osim poligona za jurnjavu na dva ili četiri kotača uključuje golf terene, shopping centre, hotele i mnoge druge stvari, a cijena izgradnje dosegla je oko 50 milijuna funti.

Zauzvrat su sudionici i ljubitelji automoto sporta dobili stazu na kojoj se uglavnom mogu gledati uzbudljive utrke, a koja je prvi put utrku Svjetskog prvenstva MotoGP klase ugostila 1999. godine.

Jedan krug je relativno dugačak, iznosi 5548 metara i sastoji se od pet lijevih i deset desnih zavoja, a od dvije duge ravnice ona duža broji 920 metara.

Prošle godine utrka je prekinuta nakon dva kruga zbog ranije spomenute nesreće, a dan prije je u kvalifikacijama bio najbrži Dani Pedrosa. U sezoni prije toga u Maleziji je slavio Valentino Rossi, ispred Doviziosa i Lorenza.

Ovaj put oči promatrača će ponajviše biti upereni prema Lorenzu i Pedrosi, dvojcu koji se bori za naslov svjetskog prvaka i koje dijeli 28 bodova razlike. Pedrosa je u posljednje vrijeme u sjajnoj formi, slavio je u četiri od posljednjih pet utrka, ali kako bi nadoknadio prednost trebat će mu i nešto lošiji rezultat sunarodnjaka i najvećeg rivala.

S druge strane, Lorenzo u nekim kombinacijama može i osigurati titulu nadolazećeg vikenda. "Teško da će se to dogoditi, tako da ni ne razmišljam na taj način. Pokušat ću izvući maksimum, pogotovo na utrci, ostati usredotočen i doći do bodova u nedjelju", riječi su vodećeg čovjeka Svjetskog prvenstva.

Vozaču Yamahe zapravo su dovoljna još tri plasmana na postolje, što je, gledajući dosadašnji dio sezone, vrlo realno za očekivati. Pedrosi eventualno može pomoći Casey Stoner, ukoliko se uključi u borbu za vrh i uspije su ugurati između Španjolaca, ali na posljednjoj utrci Australac je pokazao da nije na željenoj razini.

"Uglavnom sam dobar na ovoj stazi, koja je uostalom dobro poznata svima. Bit će važno voziti dobro od prvog treninga, a nadam se da će i motor opet dobro funkcionirati. Cilj je u svakom krugu izvući najbolje iz njega", poručio je Dani Pedrosa uoči vikenda u kojem računa na još jedno slavlje.

Kvalifikacije na stazi u Sepangu započinju u subotu u 07:55, a utrka je na rasporedu u nedjelju u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!