Zimski sportovi

Otkazane sve NHL utakmice do 1. studenog, sezona od 82 utakmice neće biti odigrana

Ivan Dominik • subota, 20.10.2012.
Otkazane sve NHL utakmice do 1. studenog, sezona od 82 utakmice neće biti odigrana

NHL liga, odnosno vlasnici klubova na čelu s povjerenikom lige Garyjem Bettmanom odlučili su otkazati natjecanje, točnije sve utakmice do početka studenog. Tako se lockout još malo prolongirao, mnogi govore kako je sada već ugrožena i cijela sezona, međutim, zasad je sigurno samo to da sezona neće startati do 1. studenog...

Vlasnici i igrači, odnosno NHL i NHLPA nisu se uspjeli dogovoriti oko HRR-a u posljednjim pregovorima oko novog kolektivnog ugovora (CBA) u NHL ligi.

Vlasnici su ponudili podjelu zarade od hokeja na 50:50 posto, uz još neke dobre stavke, no zbog pristupa, principa i okolnosti u kojima je ponuđen novi ugovor, Donald Fehr i igrači na čelu s ponajboljim hokejašima današnjice poput Sidneyja Crosbyja, Jonathana Toewsa i Jaromea Iginle, nisu prihvatili taj novi ugovor.

Ugovor

Najvažnije stavke posljednje ponude vlasnika igračima: Ugovor na šest godina s mogućnošću produženja na sedmu godinu; podjela prihoda od hokeja (HRR-a) na 50:50 posto, entry level ugovori na dvije godine; najduže moguće potpisivanje ugovora na pet godina, smanjenje Salary Capa, promjene u free agencyju itd.

Najveći je problem što su igrači uvrijeđeni i rade u zajednici što nije bio slučaj tijekom posljednjeg lockouta, i stoga žele izvući najviše moguće. Vlasnici žele progurati svoje ideje i želje i ne žele dogovor, već samo svoje zahtjeve pretvoriti u stvarnost.

Udruga igrača odgovorila je s nova tri protuprijedloga koja su bila vrlo slična onima NHL-a, no, u drugačijem vremenskom periodu i s nekim za nijansu izmijenjenim stavkama, ali NHL o tomu nije htio ni razmisliti, već je ponudu bez razmišljanja i glatko odbio, praktički poručivši "samo naša ili nijedna druga ponuda, ovo je naša najbolja ponuda".

Stoga je ponovno "zapelo" u pregovorima oko lockouta i to baš kada se činilo kako je lockoutu došao kraj. Posljednja vijest iz NHL-a bila je o tomu kako je liga odlučila do 1. studenog otkazuje cijeli zakazani raspored sezone, koja je trebala startati 11. listopada.

Time je i matematički postalo gotovo sigurno kako ove godine neće biti klasične NHL sezone od 82 utakmice i doigravanjem koje završi do kraja lipnja, nego će se najvjerojatnije igrati skraćena sezona s playoffom, koji bi trajao do kraja lipnja. Tako je ukupno otkazano 135 utakmica koje su bile zakazane od 11. listopada do prvoga dana mjeseca studenog. NHL je svoju odluku obrazložio kako je otkazivanje nužno zbog nepostojanja kolektivnog ugovora, koji je nužan za start sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 15:52
    Ma pateticni su ovi ameri vise, nek propadne vec ta liga, pa idemo posle na kanadsku ligu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 14:37
    nadamo se da će uspit podijelit te puste milijune i milijune i da obični smrtnici mogu ipak uživat u hokejaškim utakmicama
    Obrisan korisnik