Zimski sportovi

Renomirani švedski reprezentativac stigao kao veliko pojačanje u Red Bull Salzburg

Ivan Dominik • ponedjeljak, 22.10.2012.
Renomirani švedski reprezentativac stigao kao veliko pojačanje u Red Bull Salzburg
Foto: Davor Sajko

Velika internacionalna hokejska zvijezda, stigla je u EBEL kao novo veliko pojačanje za ligu, a prvo od početka lockouta u NHL-u za momčad Red Bulla iz Salzburga. Radi se o švedskom beku iz Winnipeg Jetsa, koji je česti reprezentativac svoje zemlje te standardni član svog kluba iz NHL-a...

Napokon je, nakon mnogo vremena provedenog u iščekivanju, i austrijski gigant Red Bull iz Salzburga u svoje redove doveo veliko NHL pojačanje. Bikovi su potpisali renomiranog švedskog reprezentativnog beka, Tobiasa Enstroma, na vrijeme trajanja lockouta u najjačoj svjetskoj ligi hokeja na ledu.

Bek legendarne kanadske franšize Winnipeg Jetsa stigao je u Red Bull kao drugi igrač u toj momčadi s NHL iskustvom jer već neko vrijeme za klub iz Mozartova grada nastupa i kanadski vratar Alex Auld, koji je veći dio karijere proveo u mnogim NHL klubovima.

Mikko Koivu u TPS-u, Greening na Jyllandu

Od posljednjih se transfera iz NHL-a ka Europi najviše izdvajaju dva: Finac Mikko Koivu iz Minnesota Wilda se vratio u matični klub, TPS Turku, koji igra SM-liigu i u kojem je proveo i prošli lockout prije sedam godina. Tako se Koivu, velika zvijezda finskog hokeja i kapetan izabrane vrste, nakon mnogo godina vratio u domovinu, čime je obistinio i kuloarske priče o svom povratku u Finsku, koje su trajale dosta dugo. Mladi napadač Ottawe Colin Greening preselio je iz kanadske prijestolnice u danski Aalborg te će do prekida lockouta u NHL-u boraviti na europskom poluotoku Jyllandu.

Enstrom će iskustvom, razornim i preciznim šutem s plave linije te brzinom i velikom kreativnošću zasigurno uvelike pomoći obrani Bikova, ali će i cijelu momčad iz Salzburga podići na jedan drugi nivo. Radi se o braniču koji je kao branič u jednim Atlanta Thrashersima ostvario dvije uzastopne sezone s preko 50 bodova te je dosad u 380 NHL utakmica ubilježio odlična 204 boda od čega 32 pogotka.

Lucidni i kreativni te u defenzivi jaki i čvrsti bek koji zna s pakom i koji je pametan u odlukama na ledu nikad u NHL-u nije nastupio u doigravanju, ponajviše zato jer je uvijek igrao u slabijim momčadima - Thrashersi pa Jetsi. No, zato je nastupio za Švedsku na OI u Vancouveru te na još dva seniorska i tri juniorska svjetska prvenstva.

Izabran je u osmoj rundi drafta kao 239. izbor, ali se kao i primjerice Pavel Dacjuk ili Henrik Zetterberg brzo probio do dosta velikog rejtinga i poštovanja struke i suigrača. Atlanta ga je uzela te 2003. godine, a četiri godine kasnije je postao i standardan igrač ekipe. Toby ma 27 godina i već sada respektabilnu karijeru, a broj koji preferira na dresu jest 39.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.10.2012. u 23:31
    Red bull je tek počeo s kupovinom (bojim se), nisu njima sredstva problem, jedino ih boli glava kad gledaju na ljestvicu lige.
    Obrisan korisnik