Zimski sportovi

Četrdeset dana mraka – hoće li, kada i kako završiti NHL lockout?

Piše:Krešimir Ferlak • srijeda, 24.10.2012.
Četrdeset dana mraka – hoće li, kada i kako završiti NHL lockout?

Vrata su zaključana, svjetla pogašena, sjedala prazna. Tako trenutno izgleda 30 dvorana diljem SAD-a i Kanade u kojima se igra najbolja hokejska liga svijeta. Lockout u NHL-u traje već 40 dana, a iako su se strane približile u razmišljanjima oko najvažnijeg pitanja, dogovora još uvijek nema na vidiku...

U eri povjerenika NHL lige Garya Bettmana lockout i nije nova stvar. Već četvrti puta se desio, a najduže do sada je trajao prije osam godina. Tada je, naime, cijela sezona 2004./05. otkazana i NHL se nije igrao gotovo šesnaest mjeseci. Svaki lockout je trajao duže nego onaj prethodni, a svakako se treba nadati da to nije trend koji će se i ovoga puta ponoviti...

Prekid rada u NHL-u ipak nije toliko iznenađujući. Mnogi analitičari su već krajem prošle sezone upozoravali na tu opasnost, imajući u vidu rast plaća i duljina ugovora igrača. Zarada od, da tako kažemo hokeja (popularni Hockey related revenue ili HRR) u zadnjoj sezoni bila je 3,3 milijarde dolara. Od toga 57% pripalo je igračima, a to je nešto na što liga nikako nije željela pristati. Kako su pregovori počeli tek krajem kolovoza i strane ostale na početnim pozicijama, 15. rujna je sve stavljeno pod ključ, a najveći problem je što se do danas nije puno toga promijenilo.

Hokej je jedini američki sport koji je zbog štrajka izgubio cijelu sezonu, a postoji opasnost da se to ponovi. No, te 2004. je situacija bila znatno drugačija. Tada je liga inzistirala na uvođenju Salary Capa na što igrači prvo nisu pristajali, a na kraju su godinu dana kasnije popustili i prihvatili ugovor koji su mogli odmah i ne bi izgubili sezonu. Tada je i prekid u pregovorima dviju strana trajao čak tri mjeseca. Sada su te dvije strane gotovo u svakodnevnom kontaktu i sami problemi oko ugovora su znatno drugačiji, ali činjenica da je dogovor dosta daleko je frustrirajuća.

Najviše frustrirani su navijači i igrači. Igrači već mjesec dana igraju diljem Europe, a očekivano je najviše profitirala ruska KHL liga. Iako su uveli neke restrikcije, najbolji ruski igrači su tamo i uživaju. Alex Ovečkin, Evgeni Malkin, Pavel Dacjuk, Ilja Kovalčuk i ekipa drmaju ligom i igraju sjajno. Najglasniji među njima je, očekivano Ovečkin, koji još jednom podsjeća da nema dlake na jeziku.

˝Ovaj lockout se desio jer je liga to htjela. Mi smo potpisali ugovore s njima i moraju ih poštovati. Ako nam smanje ugovore mogu očekivati da se mnogi igrači neće vratiti˝, kaže Ovečkin, te nastavlja:˝Tu prije svega mislim na igrače iz Rusije. Ovdje nam ništa ne fali, u svojoj smo zemlji, blizu naših obitelji, a veliki sponzori su spremni platiti puno novaca za naše ugovore. I poštovati ih.˝, kaže Ovečkin.

Naravno da Ovečkin može u svojoj izjavi i malo pretjerati, ali to je nešto što ipak treba zabrinuti ligu. Jer, dok polemike da li je on najbolji igrač svijeta mogu dugo potrajati, činjenica je neosporna da je Ovečkin najveća zvijezda i eventualni njegov gubitak bio bi nenadoknadiv. Svi se nadaju da se tako nešto ipak neće dogoditi, no kako je krenulo, sve je moguće.

U ovih osam godina od zadnjeg lockouta dogodile su se velike stvari za NHL. Hokej je sport koji je zabilježio najveći rast gledanosti i popularnosti, mlade zvijezde su postajale sve veće, idoli mladih diljem svijeta, a sve je veća bila gledanost i zarada lige. Igrale su se, ne samo pripremne, nego i utakmice regularne sezone u Europi, NHL je svuda bio tražen. Ukoliko sezona ubrzo počne, ovo kašnjenje će se još nekako uspjeti gurnuti pod tepih, ali ako dođe do najcrnijeg scenarija i sezona bude otkazana, pitanje je kada će se opet doći do te razine. Jer navijače i sponzore se ne može više uzimati zdravo za gotovo.

Gdje strane trenutno stoje?

Kod nas popularna uzrečica ˝Tako blizu, a tako daleko˝, mogla bi se primijeniti na trenutnu situaciju u pregovorima lige i igrača.

Gary Bettman i njegov prvi suradnik Bill Daly smatrali su da je prošli utorak, 16. rujna, bio veliki dan. Tada su naime oni u ime lige dali ponudu u kojoj su predložili podjelu HRR-a na 50%-50%. Gledajući da je takva podjela i u NFL- u i NBA-u, smatrali su da je tako najpoštenije. Kasnije je ponuda objavljena javno, čime se stavio dodatni pritisak na igrače. I objavili da je to najbolja ponuda koju oni mogu dati. Sezona bi po tome počela 2. studenog i odigrale bi se sve 82 utakmice. Ugovor bi morao biti potpisan do 25.10. Među javnosti se počeo graditi optimizam da bi dogovor mogao biti blizu.

No, NHLPA (udruga igrača) i njihov izvršni direktor Donald Fehr nisu mislili tako. Igrače je zanimalo što ta podjela na pola točno znači, a što su više gledali ponudu postali su nezadovoljniji. Fehr je čvrsti pregovarač. 23 godine bio je izvršni direktor udruge igrača bejzbola (MLB) i uspio je u naumu da se u taj sport ne uvede Salary Cap, a sada u hokeju ima igrače iza sebe koji mu u potpunosti vjeruju.

Optimizam koji se stvorio u utorak, dva dana kasnije se rasplinuo poput balona od sapunice. Četvrtak je donio sastanak na kojem je NHLPA kao odgovor ponudila tri svoje ponude, a sastanak je trajao tek sat vremena jer su Bettman i Daly odmah odbili te ponude. ˝Ovo je korak nazad, ja sam duboko razočaran˝, kazao je Bettman. ˝Na žalost, ovo nije bio dobar dan za hokej. Trebao je biti, ali nije.˝, rekao je medijima Fehr.

Iako su izjave i dojam bili takvi, ipak nije sve izgubljeno. Fehr je odmah rekao da će nastaviti raditi na idejama, a Bettman da se nada kako će ubrzo opet pregovarati. Upravo ona treća ponuda udruge igrača bi mogla biti ta koja će dovesti do dogovora. Naime, u njoj NHLPA prvi puta spominje i pristaje na podjelu 50%-50%. Samo da se poštuju već potpisani ugovori i da se njih ne smanjuje. Zvuči prilično korektno.

Igrači bi pristali na tu pola-pola podjelu, ali tek kroz nekoliko godina da se dođe do tog postotka, dok bi liga htjela odmah. I tu se treba naći dobra volja i zajednički jezik. Sva ostala pitanja, slobodnih igrača, novaka, duljina ugovora igrača i sl., trebala bi se relativno lako i brzo dogovoriti, kada se sklopi dogovor oko podjele HRR-a.

Igrači su željni igrati NHL sezonu, to nije uopće upitno. Iako ih je puno otišlo u Europu, kod gotovo svih je vidljivo da su na Stari kontinent došli smo održavati formu dok se ne vrate u svoje matične klubove. Pa čak se čini da i Rusi koji prijete ostankom u KHL-u, samo žele napraviti dodatni pritisak da se ugovor što prije postigne.

Koji su mogući raspleti?

Od četvrtka se strane više nisu našle na pregovorima. Mrak u dvoranama traje već 40 dana. Preko vikenda su imali nekoliko konferencijskih poziva, a zadnji kontakti su ostvareni u utorak, ali dogovori za nove sastanke nisu ostvareni. Obje strane uvjeravaju da žele dogovor što prije, ali sastanka nema. Bez pregovora neće biti niti dogovora, to je jasno. Zato se stvari moraju pokrenuti.

U NHLPA-u se ponovno osjećaju uvrijeđenima jer su zadnji saznali da je NHL dopustio generalnim menadžerima klubova razgovor s igračima prošlog tjedna. Nije to bio dobar taktički potez od strane lige, ali to ne bi trebalo previše utjecati na pregovore. Iz udruge igrača najavljuju da su odmah sutra ili bilo koji drugi dan spremni na razgovore sve dok nema nikakvih obveza unaprijed, odnosno da se o svemu može ponovno pregovarati.

Tu nastupa problem jer liga želi da se o najvažnijem pitanju, kako doći do podjele na 50%-50% pregovara, ali i traži da se gotovo sve druge točke njihove ponude od utorka prihvate. NHLPA to ne želi, traži pregovore o svemu i tako niti dan prije roka koji je liga navela kao zadnji da bi se odigrala puna sezona, ne samo da nema ugovora, nego niti nema dogovora o pregovorima.

Prvi scenarij je, dakle, da se ugovor potpiše do četvrtka 25.10., što je iluzorno za očekivati. Smatra se da bi Bettman pristao taj rok produžiti možda za još tjedan dana, ako se pregovori zahuktaju i ako dogovor bude na vidiku, no s obzirom na trenutnu poziciju, to je vrlo daleko. Zato se već početkom sljedećeg tjedna može očekivati novo otkazivanje utakmica i sezona od pune 82 utakmice tada definitivno otpada.

Drugi scenarij je skraćena sezona. Taj se nekako čini najrealnijim. Kako bi lockout bio sve duži, utakmica bi bilo sve manje, i pritisak na obje strane sve veći. Sezona bi u svakom slučaju završila do kraja lipnja, u srpnju se sigurno neće igrati. Popularni Winter Classic predviđen je za samu novu godinu i zbog svega što njega prati (sponzori, gledanost, TV prava), on se smatra jednim od ključnim elemenata sezone. Ukoliko ta utakmica bude otkazana, cijela sezona je u pitanju.

Treći scenarij je i onaj najcrniji, potpuno otkazivanje sezone. Ako bi se to zaista dogodilo, sramota svih u ovim pregovorima bi bila neizbrisiva. Gledajući na to da su svima koji to detaljno prate izvana strane relativno blizu dogovoru, te da je potrebno samo dobre volje i želje s obje strane da se ugovor sklopi,a oni uvjeravaju da ih imaju, nadamo se da se to neće desiti. Krajnji rok se smatra sredina siječnja, ako do tada ne bude dogovora, cijela sezona će biti bačena u vjetar.

Činjenica je da i jedni i drugi imaju previše za izgubiti dok traje lockout , a i prema izjavama jednih i drugih, svi smatraju da se dogovor može postići ako se malo više poradi na ponudama od prošlog tjedna. Zato je vrijeme da i jedni i drugi prestanu glumiti uvrijeđene zvijezde, zasuču rukave i krenu u pregovore da se postigne konačni dogovor. Što prije to bolje.

Cijela hokejska javnost već pomalo gubi strpljenje, niti NHLPA više nema onakvu podršku navijača kao na početku. Jer svi žele dogovor, svi žele gledati najbolji hokej u najboljoj ligi svijeta. Ako to zaista žele i NHL i NHLPA, te ako zaista dobra volja postoji na obje strane – dogovor će biti postignut.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava24.10.2012. u 17:34
    neka dođu dotada u Ledenu .....zig-zag-Medveščak.....!
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik24.10.2012. u 14:51
    Ma na kraju nece biti ni prosecni hokejasi vec bankari majku im njihovu mogu da uniste celu sezonu, uf uf sta ce mo mi bez nhl-a...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2012. u 12:43
    slažem se s ivosom, mislim da gr8 je najveći superstar, čemu pomaže i imidž hahara i frajera, ali nikako da je najbolji hokejaš, tu mi pada na pamet nekoliko definitivno boljih. kaj se tiče lockouta, baš su gramzljivi lopovi i jedni i drugi. dajte više sredite to, fali mi ušuškavanje u krevet u 1... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ivos24.10.2012. u 11:26
    @lundquist realno gledajući i je najveća zvijezda, a sada je li najbolji igrač ja mislim da nije
    ivos
  • Obrisan korisnik24.10.2012. u 11:01
    prestao sam čitat nakon ovog ''Ovečkin je najveća zvijezda''
    Obrisan korisnik