Automoto

Saga Lorenzo - Pedrosa nastavlja se na mitskom Phillip Islandu

Maja Giljanović • petak, 26.10.2012.
Saga Lorenzo - Pedrosa nastavlja se na mitskom Phillip Islandu
Foto: EPA

Jorge Lorenzo već ovog vikenda na Phillip Islandu može osvojiti naslov prvaka, a Dani Pedrosa se nada ne samo da neće u Australiji nego ni u posljednjoj utrci u Valenciji za 15 dana već da će njemu samom uspjeti nadoknaditi zaostatak i preskočiti ga.

Sve je bliži kraj utrke za ovogodišnjeg prvaka svijeta u MotoGP-ju, Jorge Lorenzo naslov može uzeti već ovog vikenda u Australiji, ali Dani Pedrosa u formi u kakvoj je posljednja dva mjeseca (od pet utrka pobijedio je na četiri, od čega na prošloj u Maleziji po prvi put u karijeri u najjačoj klasi po kišnim uvjetima) sigurno još nije rekao posljednju riječ.

Uoči izlaska na mitski Phillip Island Lorenzo ima 23 boda prednosti i izgledi da nakon 2010. godine stigne do svoje druge titule svjetskog prvaka nisu zanemarivi. "Još su samo dvije utrke do kraja, više nego prije moramo biti usredotočeni i smireni jer jedino tako mogućnost pogreške možemo svesti na minimum. Moramo zadržati koncentraciju, ne opterećivati se onim što je pred nama nego ići korak po korak, treninzi, kvalifikacije, utrka. Bilo bi sjajno osigurati naslov i prije Valencije, ali nećemo preuzimati nepotrebne rizike da bismo to postigli".

Ne samo Veliku nagradu Australije nego i konac sezone propustit će Ben Spies. Teksašanin koji je u ukupnom poretku trenutno na 10. mjestu zbog ozljede ligamenata desnog ramena zadobivenih prošlog tjedna u Maleziji u četvrtak je operiran i čeka ga mirovanje od 10 do 12 tjedana. Spies je tako u Maleziji odvozio posljednju utrku (manje 12 krugova) za Yamahu, u idućoj sezoni vozit će za Ducati.

Lorenzo je ovdje lani u padu na zagrijavanju zaradio neugodnu ozljedu prsta, ali povratak na "mjesto zločina" ga ne zabrinjava: "Nimalo, moglo se to dogoditi na bilo kojoj stazi, ne gajim nikakve negativne osjećaje prema njoj. Ovo je posebna staza, vrlo različita od ostalih, vrlo uska, vrlo brza, u prekrasnom okruženju. Užitak je voziti ovdje, osobito kad je vrijeme lijepo, bez vjetra i kiše".

Pedrosa je u sjajnoj formi, iz utrke u utrku smanjuje zaostatak, ali Lorenzo još ima 23 boda viška. "Za mene nema nikakve razlike u odnosu na prošlu utrku, ići ću postepeno, pokušati odraditi dobre treninge, uživati i ostati fokusiran na zadatak koji je preda mnom. Bilo bi izvrsno produljiti neizvjesnost, da se o prvaku odlučuje o posljednjoj utrci sezone, a pogotovo s bzirom da se radi o Valenciji i s nama obojicom Španjolcima", izjavio je Pedrosa koji je u Maleziji ostvario svoju 21. pobjedu u MotoGP-ju čime je preskočio Freddieja Spencera i na listi svih vremena se smjestio na 13. mjesto. Pobijedi li i u Australiji, izjednačit će se s Geoffom Dukeom, Kenniejem Robertsom i Johnom Surteesom.

Do pobjede bi vrlo rado i Casey Stoner. Još uvijek aktualni prvak pred svojim je navijačima neporažen još od 2007. godine, ali na putu do šeste pobjede uzastopce na Phillip Islandu Australcu bi se mogli ispriječiti bolovi, oporavak nakon operacije ligamenata desnog gležnja zbog ozljede zadobivene na kvalifikacijama Indianapolisa ne teče baš kako se nadao. "Oporavak ne ide brzo kako bismo željeli i u odnosu na Japan" (gdje je osvojio peto mjesto, nap. a.) "stanje se definitvno pogoršalo. Činjenica je da je uobičajena stanka kod ovakvog tipa ozljede dulja nego što sam je ja imao, ali nisam imao izbora, još malo i sezona je gotova".

Tim više što Stoner nakon Valencije napušta sport i utrka na Phillip Islandu posljednja mu je pred domaćim navijačima. "Do kraja karijere preostale su mi još samo dvije utrke i ovo je posljednji put da se utrkujem pred domaćom publikom tako da je sve spremno za pravu zabavu. Napadat ću kao što sam uvijek radio, u tom smislu ovo je i za mene utrka poput svake druge", izjavio je Stoner kojeg će organizatori odati priznanje imenovanjem zavoja 3 njegovim imenom.

Pet pobjeda ovdje ima i Valentino Rossi. "Ova je staza omiljena među svima, mnogima i najdraža u kalendaru, potpuno je drugačija od ostalih, veoma brza i uvijek je sjajan osjećaj ovdje voziti. Lanjski vikend ovdje ne pamtimo po dobru, ja samo bio vrlo spor, možda jedan od najlošiji. Ovog puta smo vrlo koncentrirani, željni dati maksimum i stići do pravog rezultata".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!