Zimski sportovi

NHL objavio otkazivanje do 30. studenog, izgubljena četvrtina sezone

Ivan Dominik • subota, 27.10.2012.
NHL objavio otkazivanje do 30. studenog, izgubljena četvrtina sezone

Vlasnici i Liga na čelu s Garyjem Bettmanom službeno su produžili lockout do 30. studenog, otkazivanjem sezone i svih eventualnih utakmica do tog datuma. Time je u NHL-u skraćena sezona postala neminovnost, puna sezona je izgubila i svaku teorijsku šansu, a ujedno je izgubljena i, grubo rečeno, četvrtina sezone...

"Nažalost, izgleda da sezona od 82 utakmice nije baš realna i neće postati stvarnost", riječi su kojima je povjerenik NHL-a, Gary Bettman, još jedanput "slomio srca" svim obožavateljima hokeja diljem svijeta.

Govorio je prvi čovjek najbolje svjetske hokejske lige o tomu u srijedu 24. listopada na službenoj konferenciji za novinare, koja je organizirana nakon što je Liga potvrdila premještaj New York Islandersa u Brooklyn počevši s 2015. godinom.

"Čini se da stvari ne napreduju putem kojim bismo mi htjeli da napreduju. To je razočaravajuće"
- povjerenik NHL-a, Gary Bettman

Bettman je iskazao i veliko nezadovoljstvo posljednjim pregovorima te "usuđivanjem" NHLPA-a da predloži svoje ponude vlasnicima oko podjele HRR-a, nakon što su oni "dali svoju najbolju ponudu", o kojoj se više očito, prema Bettmanu, ne bi trebalo raspravljati.

"Očigledno je da znate kako smo prošlog tjedna ponudili Udruzi igrača podjelu prihoda uz postotak 50-50 i time pokušali sačuvati punu sezonu od 82 utakmice, za koju smo vjerovali da bi mogla početi 2. studenog. No, to bi značilo da se moramo dogovoriti najkasnije do četvrtka 25. listopada kako bi trening-kampovi krenuli 26. listopada, dakle sedam dana prije početka 'regularne' sezone. Međutim, Udruga igrača izabrala je svoje protuprijedloge i nije htjela prihvatiti našu ponudu", rekao je glavni povjerenik NHL-a.

Tri dana kasnije, u subotu 27. listopada, Bettman je, po običaju, ostao dosljedan sebi te je svoje riječi pretvorio u djelo. NHL liga službeno je objavila otkazivanje NHL sezone do 30. studenog, čime je i matematički potvrđeno da se ove godine u NHL-u neće odigrati puna sezona od 82 utakmice, već će se eventualno gledati skraćena sezona kao lani u NBA ligi.

Bettmanovo otkazivanje lige za još mjesec dana došlo je logičkim slijedom događaja jer se vlasnici i igrači nisu dogovorili oko novog kolektivnog ugovora do predviđenog i zakazanog termina - 25. listopada, koji je istaknuo Bettman kao ključan za dogovor i spašavanje čitave sezone. Štoviše, od četvrtka 18. listopada dvije strane nisu ni razgovarale, a novi pregovori još nisu ni zakazani.

Rezultat svega jest gubitak ravno 326 utakmica "regularne" sezone koje su trebale biti odigrane u periodu od 11. listopada do 30. studenog. Tako je već sada izgubljena četvrtina sezone, odnosno točnije 26,5 posto sezone. Ona će u ovom trenutku biti moguća tek u prosincu, kada bi se trebala igrati skraćena sezona od šezdesetak utakmica, međutim, za start sezone i kraj lockouta potreban je dogovor oko CBA-a, koji je se još uvijek - ne nazire.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 22:22
    Evo citam da ce winter classic sigurno biti otkazan, taman je dosao red da bude u hockey town-u ono otkazano, fuj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.10.2012. u 21:19
    Apsoutno se slažem s tobom. Razočaran sam do boli što neću moći gledati hokej ovu sezonu.S druge mi je strane drago jer se Dustin pokazao kao veliko pojačanje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.10.2012. u 18:30
    Na pocetku sam bio na strani igraca ali iskreno sada mi se svi gade, pa nikome nije u interesu da se sezona odgada... i onda kad bi svi trebali dati svoj maksimum i pokusati doci do optimalnog rjesenja i kompromisa-oni se niti ne neđu na pregovorima-SRAMOTA! Nazalost kao i uvijek navijaci ispastaju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik