Košarka

Thunder razmijenio najboljeg šestog igrača lige. Harden odlazi u Houston u zamjenu za Martina

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 28.10.2012.
Thunder razmijenio najboljeg šestog igrača lige. Harden odlazi u Houston u zamjenu za Martina
Foto: EPA

Nakon što su se uvjerili da s Jamesom Hardenom ipak neće uspjeti pronaći zajednički jezik do roka koji istječe 31. listopada, Oklahoma City Thunder obavili su razmjenu s Houston Rocketsima...

Vodstvo Oklahoma City Thundera ipak je odlučilo donekle "razbiti" svoju mladu jezgru oko koje su gradili šampionsku momčad.

23-godišnji James Harden karijeru će nastaviti u Houston Rocketsima nakon razmjene koja je uslijedila kada je postalo jasno da se Harden i Thunder neće uspjeti dogovoriti oko produženja ugovora za ovog talentiranog beka-šutera.

U zamjenu za Hardena, Thunder je od Rocketsa dobio strijelca Kevina Martina i mladog Jeremyja Lamba.

Oklahoma City će dobiti i dva izbora u prvoj rundi drafta i jedan u drugoj rundi dok su u Houston otišli centar Cole Aldrich, šuter Daequan Cook te 25-godišnji Lazar Hayward.

Epilog je to višemjesečne trakavice između Hardenovih predstavnika i vodstva Oklahoma City Thundera. GM Sam Presti ovog je ljeta odlučio produžiti sa Sergeom Ibakom i dati mu maksimalni ugovor pa su se u Oklahoma Cityju odmah oglasila zvona za uzbunu.

Naime, uz plaće koje će dobivati Kevin Durant i Russell Westbrook Thunder nije mogao još dvojici ponuditi maksimalne ugovore, a da ne prijeđe granicu "poreza na luksuz" koji od iduće sezone postaje iznimno oštar.

Momčad je Hardenu ponudila ugovor vrijedan 55,5 milijuna dolara kroz četiri godine što je otprilike 4,5 milijuna manje od maksimalnog ugovora na koji Harden ima pravo. Harden ih je odbio. Uslijedila je razmjena s Houston Rocketsima.

"Željeli smo produžiti s Jamesom, ali na kraju dana ovakve situacije moraju odgovarati svim stranama. Naši vlasnici pokazali su svoju predanost ovoj organizaciji s nekoliko značajnih ponuda. Nismo se mogli dogovoriti pa smo odlučiti obaviti ovu razmjenu i dovesti igrača Kevinovog (Martin) kalibra, mladi talent i izbore na draftu", izjavio je Sam Presti.

Razmjena

Thunder dobiva: Kevin Martin, Jeremy Lamb, dva izbora prvog kruga, izbor drugog kruga

Rocketsi dobivaju: James Harden, Cole Aldrich, Daequan Cook, Lazar Hayward

Thunder u Kevinu Martinu dobiva provjerenog 29-godišnjeg strijelca koji u karijeri drži prosjek od 18,4 poena. James Harden prošle je sezone kao čovjek s klupe zabijao 16,8 uz 3,7 asistencija i dobio nagradu za najboljeg šestog čovjeka lige. S njim u postavi Thunder je, dakako, igrao značajno bolje, ali njegov nastup u prošlosezonskom NBA finalu nije bio na razini.

Harden ovako odlazi u Houston gdje će udružiti snage s novopridošlim Jeremyjem Linom. Rocketsi su cijelo ovo vrijeme u grad pokušavali dovesti što kvalitetnije ime i vjeruju da su u Hardenu dobili iznimno dobrog igrača.

"Iako mi se nikada nije drago riješiti usluga igrača kao što su Martin i Lamb, ova nam razmjena pruža priliku da odmah napravimo značajan korak u izgradnji budućnosti ove organizacije", smatra vlasnik Rocketsa Leslie Alexander. "Harden je član zlatne olimpijske reprezentacije i jedan je od najvještijih igrača na vanjskim pozicijama."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.10.2012. u 23:06
    Super za OKlahomu.Martin sa klupe uvijek može zabiti u seriji što je dovoljno da zamijeni učinak Hardena barem u regularnoj sezoni.Ali prava krađa je Lamb - e to je već opak igrač za veliku pozornicu .Visok 198 - super za beka,kontrola lopte,shvaćanje igre,fantastičan šut i munjevita... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.10.2012. u 18:10
    Apsolutno..ispao je šupak zbog pišljivih 5 milja. Ali GM OKL zna jako dobro što radi. Ibaka je 3 puta važniji igrač OKL nego Harden. Ja bi isto tako Westbrooka tradeao jer jebes takvog playa koji ima 3 asista po utakmici. Ja bi prije Hardena zadržao nego Westbrooka ali šta je tu je. Ali ono što je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bjede28.10.2012. u 17:52
    @arizona Da, u pravu si. Nažalost, lova je ipak ključni čimbenik u današnjem sportu pa tako i u NBA-u. Iako ne vidim bit u odlasku iz jedne franšize predodređene za naslov u Houston za 1-2 milje više?! Dalo bi se razglabati koga mijenjati, Hardena ili Ibaku. Ja bih najprije Westbrooka :)). Ali... [više na forumu]
    bjede
  • Obrisan korisnik28.10.2012. u 14:12
    @ nikorda......o cemu ti??? skrte gazde koje treba zatuc??? harden je govno najobicnije, nece uzet 55mil vec trazi 60???? jel to licemjerno ili sta?? da bi na kraju otisa za pisljivu jednu milju vise po sezoni u Houston di nikad nece osvojit naslov... apsolutno nikad!!!! sam sebi je oduzeo priliku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.10.2012. u 13:47
    Samo su trebali Ibaki dat malo manje love i sve bi bilo ok.. Ako su vec morali trejdat, bolje sad nego u drugom mjesecu, ovako imaju vremena za sve uigrat.
    Obrisan korisnik