Nogomet

Pola lige oko drugog mjesta, Hajduk podcrtao primat u Splitu

Piše:Ivor Krapac • ponedjeljak, 29.10.2012.
Pola lige oko drugog mjesta, Hajduk podcrtao primat u Splitu
Foto: Bruno Karadža

S približavanjem zime, 13. kolo MAXtv Prve lige prošlo je uz novo zagrijavanje ionako već zahuktale borbe za drugo mjesto na ljestvici, za leđima vodećem Dinamu. Na toj poziciji trenutno je Slaven Belupo, koji je u petak uzeo bod u Puli, dok u razmaku od četiri boda slijedi još pet momčadi. Ostane li tako i do kraja druge trećine prvenstva, borba za mjesta koja vode u Europu bit će vrlo zanimljiva...

Od ugodnog jesenjeg do oblačnog, kišovitog i hladnijeg vremena koje najavljuje zimu, hrvatski prvoligaši su tijekom protekla tri dana bili u akciji u lovu na bodove u 13. kolu, a susret koji je izazivao najviše pozornosti bio je ostavljen za kraj. Poslije pobjede na Poljudu u prvom dijelu prvenstva, Hajduk je i u nedjelju navečer pokazao previše za nogometaše Splita, ovog puta u njihovom Parku mladeži, a kao i kada su se ove dvije momčadi susrele u srpnju, Hajdukovci su odigrali dovoljno dobro i za veću pobjedu od 1:0, s koliko je oba puta završilo.

Na početku prvenstva je momčadi Miše Krstičevića pobjedu osigurao Franko Andrijašević, a ovog puta je junak bio iznenađujuć, Avdija Vršajević, koji je poslije sat vremena igre zabio svoj prvenstveni prvijenac za Hajduk. Krstičevićeva momčad uglavnom je imala inicijativu, stvorila je više prilika i zasluženo osvojila tri boda s kojima su se probili na treće mjesto.

Korak ispred Hajduka i dalje je Slaven Belupo, koji je u petak navečer u Puli mogao biti zadovoljniji rezultatom nego igrom. Istra 1961 nadala se dolasku do druge uzastopne pobjede, nakon prošlotjedne nad Hajdukom na Poljudu, ali na nevolju Igora Pamića, domaće momčadi i njihovih navijača, gosti iz Koprivnice otišli su kući s 0:0 - iako su Puljani imali više prilika, među ostalim, i pogođeni okvir vrata (Blagojević), a i opravdano poništeni pogodak zbog zaleđa (Roce).

S jednakim brojem bodova kao Hajduk, a s dva manje od Slaven Belupa, trenutno su u ovom društvu i Osijek i Rijeka, s bodom zaostatka je Split, a još jedan bod iza Lokomotiva, koja je u petak na Maksimiru ispustila 2:0 protiv zaprešićkog Intera. S tom pobjedom, momčad koju vodi Borimir Perković pristigla je ispred zone koja vodi u drugu ligu, na deveto mjesto, s tri boda više od desetoplasirane Cibalije.

Vinkovčani su u subotu poslijepodne kod kuće izgubili od Dinama, uz odlučujući pogodak Ivana Krstanovića 15 minuta do kraja, četiri minute nakon što ga je Ante Čačić uveo u igru. Dinamov trener je na ovo gostovanje poveo samo četiri pričuvna igrača, srećom za njega, s uvođenjem jednoga od njih je i pogodio vrlo brzo nakon što se odlučio za izmjenu, a među onima kojih nije bilo, izostao je i Tonel, kojeg su dva dana kasnije ispratili iz momčadi bez da je za oproštaj dobio cvijeće i bombone.

Utakmica kola

U subotu navečer Rijeka je na zadarskim Stanovima slavila u ogledu u kojem je palo šest golova, a po prilikama, moglo ih je biti i dvostruko više. Igrači Elvisa Scorije imali su i dosta promašaja, poslije prvog poluvremena mogli su voditi i s više od 1:0, no poslije ranog vodstva u koje ih je doveo Cesarec, Riječanima je u potpunosti procurilo u nastavku utakmice. Benko i Čulina iz igre, a Kreilach iz kaznenog udarca povisili su na 4:0, da bi Banović i Jerbić od 81. do 85. minute vratili domaćima kakvu-takvu nadu da se utakmica još može zakomplicirati. No, Zadrani nisu stigli dalje od 4:2.

Iznenađenja i preokreti

Dvije momčadi iz donjeg dijela ljestvice u petak su uz preokret slavile protiv suparnika koji su u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazali više. Inter je uspio okrenuti minus od 2:0 protiv Lokomotive, koja je u utakmicu krenula furiozno, golovima Tomislava Barbarića i Andreja Kramarića u prvih osam minuta, dok je Zagreb došao do 2:1 protiv Osijeka, koji je poslije prvog poluvremena imao 1:0, zaslugom Zorana Kvržića u 32. minuti. Za Zagrebaše su zabili Ante Mitrović i Hrvoje Štrok, a drugi pogodak domaćih pao je poslije jedne od dvojbenih sudačkih procjena na utakmici, nakon što je Nestor Djengoue došao do lopte mogućim prekršajem nad suparničkim igračem, poslije kojega je asistirao Štroku.

Igrač kola

Poslije Lokomotivinog početka s 2:0, Inter je s tri pogotka izveo preokret i uzeo tri boda protiv momčadi Tomislava Ivkovića, a glavni junak na tom putu bio je Mirko Kramarić, jedini dvostruki strijelac u 13. kolu. Kramarić je oba svoja pogotka postigao u razmaku od deset minuta, prvo u 66., za poravnanje na 2:2, a potom za vodstvo i pobjedu 15 minuta do kraja.

Pogodak kola

Hajdukov trener Mišo Krstičević je u ogledu sa Splitom približio Avdiju Vršajevića gostujućim vratima, gurajući ga na desno krilo, a reprezentativac BiH pokazao je da zna kako i kada se s te pozicije treba ubaciti u napad. U 61. minuti to je učinio kao prava, klasična špica, prvo izbjegavši zaleđe utrčavanjem iza suparničke obrane u pravom trenutku, a potom mirnom realizacijom pokraj Andrije Vukovića, za pogodak vrijedan tri boda u Parku mladeži.

Pobjeda - pa oproštaj

Nakon osvojena tri boda protiv Osijeka, definitivno je puklo u odnosu Luke Bonačića i Zagrebovog predsjednika Dražena Medića, a Bonačić je pritom u razgovoru za Večernji list opovrgnuo nekoliko glasina zbog čega je točno puklo, ističući tek da je iznenađen što su iz kluba javili da više nije trener. U traženju nasljednika, u Zagrebu su prvo najavili dolazak Mile Petkovića, no barem zasad, Bonačića će ipak zamijeniti dvojac Mario Cvitanović - Leonard Bisaku.

Rezultat definitivno nije bio problem. Nakon što je Bonačić preuzeo Zagrebaše u osmom kolu, bez osvojenog boda u ranijem dijelu prvenstva, u šest utakmica vodio je momčad do devet bodova, za hvatanje priključka sa zonom spasa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 20:20
    Ta neizvjesnost samo može dobro donjeti ligi.Još da nije Dinamo tako suveren u nšoj domaćoj ligi bila bi još interesantnija.Ništa manje neće biti neizvjesnije i za opstanak.Još kada bi se publiku uspjelo vratiti na stadione onda bi i liga imala neki veći rejting i smisao.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 18:14
    Nije jedini grobar, ali se godinama provlači ispod radara, a da mu daš pola šanse da vodi Dinamo/HNS bi kolektivno plakali za Mamićem.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 17:59
    Znalo se da Bonačić neće dugo ostati u Zagreba jer on ne preza ni pred kim i nikome ne dopušta da mu se miša u posao i sastavlja mu momčad...A Medić je samo jedan od puno grobara našeg nogometa...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2012. u 17:41
    Zar nije čudno da trener koji je preporodio klub i odvojio ga od cementa na dnu tablice dobije otkaz nakon više nego dobrih rezultata, a usput je poznato da ne dozvoljava 'menadžerima' i PREDSJEDNICIMA klubova da mu slažu momčad? Mediću, dabogda crko, i ti i tvoj sinček koji MORA biti u prvih 11... [više na forumu]
    Obrisan korisnik