Rukomet

Chupa-Chups ne bira utakmice

Sportnet • ponedjeljak, 29.10.2012.
Chupa-Chups ne bira utakmice
Foto: Marlon Janiček

U proteklih sedam dana europske su rukometne momčadi odrađivale svoja natjecanja, a u nedostatku utakmica Lige prvaka, neki su zaigrali i domaće kupove. Ivan Čupić je tako ponovno bio sjajan u susretu protiv slabašnog Gdanska, u kojem je sa 12 pogodaka pokazao da on utakmice ne bira, a da od brzina poznaje samo jednu – pun gas. S druge strane, Blaženko Lacković bio je prisiljen zaigrati sa slomljenim prstom u utakmici protiv Kiela…

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Ugodno iznenađenje

Vedran Zrnić (Gummersbach): Iako je njegova momčad doživjela dva poraza, Zrnić je u prošlom tjednu pokazao napredak u formi i u dvije utakmice zabio devet golova. Gummersbach je u utakmici DHB-Pokala poražen od Rhein-Neckar Löwena s 32:25, a Zrnić je uspio zabiti tri pogotka, ali i zaraditi tri isključenja pa mu je u 57. minuti utakmice pokazan crveni karton. U desetom kolu Bundeslige Zrnićeva je momčad poražena šesti put, ali je on na gostovanju kod Wetzlara zabio šest golova i uz Adriana Pfahla bio najbolji igrač svoje momčadi. Jedan gol je zabio iz sedmerca, a ostalih pet iz igre.

Forma u usponu

Ivan Čupić: (Kielce) U tjednu bez europskih obaveza, a ususret reprezentativnom okupljanju, momčad Kielcea zaigrala je u prvom kolu Poljskog kupa gdje je snage odmjerila s ekipom Gdanska koju je, pak, svladala s čak 21 pogotkom razlike. Hrvatsko desno krilo ponovno je bilo sjajno te je apsolutno predvodilo momčad Kielcea do slavlja s 12 postignutih pogodaka.

Na standardnoj razini

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Aktualni viceprvak Španjolske u novom je tjednu netom prije okupljanja reprezentacija zaigrao u osmom kolu Lige Asobal te je tako predahnuo od svojih europskih obaveza koje do sada nije baš najbolje izvršio. Protiv Ville de Arande u nacionalnom je prvenstvu Atletico de Madrid bio siguran i uvjerljiv te je tako nastavio svoj pobjednički niz i stopostotan učinak. Najbolji rukometaš svih vremena ponovno se, nakon oporavka od ozljede, našao u sastavu Talanta Dujšebajeva te se jednom upisao u strijelce.

Igor Vori (HSV Hamburg): Hrvatski pivot i prošloga je tjedna bio na svojoj uobičajenoj razini. U utakmici DHB-Pokala Bergischeru je zabio tri pogotka iz četiri pokušaja i zaradio jedno isključenje na dvije minute. HSV je taj dvoboj dobio s 32:28, a u Bundesligi je tri dana kasnije ugostio Kiel i šokantno izgubio velikim preokretom u samoj završnici. Vori je Omeyeru zabio dva pogotka iz svoja četiri pokušaja te također zaradio jedno isključenje na dvije minute.

Robert Markotić (Nexe): Sa svojim Nexeom Markotić je u proteklih sedam dana odradio dva velika susreta. Prvo je odigrana utakmica u Zagrebu, a u porazu u hrvatskom derbiju je Markotić sudjelovao s četiri gola, od ukupno 31 svoje momčadi. Potom je pet golova Markotić zabio prvaku Regionalne lige Vardaru, u remiju 27:27.

Marko Kopljar (PSG Handball): Utakmicu sedmog kola LNH lider prvenstva odradio je u srijedu i još jednom stigao do više nego izražene pobjede. Ovoga su puta Gardentove trupe lako svladale Sélestat, a dva se puta na popisu strijelaca našlo i ime Marka Kopljara. Kopljar i PSG u nedjelju su na iznenađenje velike većine ispali iz Liga kupa. U borbi za polufinale preko produžetka zaustavio ih je Nantes, a hrvatski se reprezentativac uklopio u slabu igru u obrambenoj liniji. Ipak, protivničku je mrežu uspio pronaći sedam puta iz osam pokušaja.

Filip Ivić (Croatia osiguranje Zagreb): Mladi Ivić naviknuo nas je u posljednje vrijeme na dobra izdanja, a prvi vratar CO Zagreba i novopečeni hrvatski reprezentativac opravdao je svoj status i prošlog tjedna u utakmici regionalne lige protiv Nexea. Obranio je deset lopti i tako pomogao svojoj ekipi na putu do pobjede. Međutim, Zagrebaši su u potpunosti zakazali u regionalnom derbiju u Skoplju protiv Metalurga. Pad u igri, pogotovo u obrani, osjetio se i na vratarskom učinku, a u uvjerljivom porazu Ivić je sudjelovao samo sa šest zaustavljenih protivničkih lopti. U prvom dijelu te utakmice, dok je rezultat bio još koliko toliko izjednačen, imao je samo dvije uspješne intervencije. Obrana CO Zagreba je u dvije posljednje utakmice primila 64 pogotka i taj defenzivni segment igre morat će se drastično popraviti ukoliko Zagrebaši žele do boljih rezultata.

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Vratio se na parket nakon ozljede koljena u kup-utakmici protiv Füchsea koju je njegova momčad dobila s 32:28. Iako je uglavnom igrao samo u obrani i to vrlo dobro, uspio je postići jedan pogodak. Lübbecke je pobjedu prošlog tjedna upisao i u Bundesligi kada im je u goste stigao Essen. Na toj utakmici Vuković se u strijelce upisao dva puta i zaradio jedno isključenje na dvije minute.

Damir Bičanić (Chambéry): Rukometaši Chambéryja u srijedu su u susretu s Créteilom podijelili bodove u utakmici koja je završila rezultatom 29:29. Hrvatski reprezentativac Damir Bičanić polako hvata formu nakon pauze poslije ozlijede gležnja i iako je prema protivničkim vratima pucao dva puta niti jednom nije bio precizan. Puno je bolji međutim bio u dvoboju četvrtine finala Liga kupa u kojem je njegova momčad preko Toulousea osigurala plasman u polufinale. Bičanić je u 29:26 pobjedu ugradio svojih pet pogodaka.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) Europski klupski viceprvak u tjednu iza nas obaveze je imao u domaćem prvenstvu, točnije, Ligi Asobal gdje je u sklopu osmog kola snage odmjerio s novopridošlom ekipom španjolske rukometne elite, Villom de Arandom. Momčad iz Madrida sigurno je stigla do novog slavlja te je tako zadržala svoje mjesto na samom vrhu ljestvice. Hrvatski je reprezentativac uz svoje standardne obrambene obaveze ulogu imao i u napadu gdje je postigao jedan pogodak.

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Igra kružnog napadača uvelike ovisi i o formi i raspoloženju vanjskih igrača, ali i o suparničkoj obrani pa se Marićev prošlotjedni učinak treba gledati iz tog aspekta. Nexeu je zabio pet pogodaka, uz solidnu igru, dok je protiv Metalurga gotovo čitava ekipa odigrala ispod svojih mogućnosti. Marićevih pet pogodaka protiv Makedonaca izgleda solidno, ali sve je postigao u posljednjih 15 minuta, kada je utakmica već bila odlučena, kada je suparnik imao desetak pogodaka prednosti i kada pažnja njihove obrane nije više bila na maksimalnoj razini.

Goran Šprem (Gummersbach): U dva prošlotjedna poraza njegove momčadi nije se uspio značajnije iskazati. I Rhein-Neckar Löwenu u Kupu i Wetzlaru u prvenstvu zabio je tek jedan pogodak, što je u posljednjim tjednima postala njegova konstanta.

Mate Šunjić (Nexe): Vratar našičkog kolektiva iza sebe ima jedan slabiji i jedan bolji susret. U hrvatskom derbiju u šestom kolu SEHA lige Šunjić je mrežu obranio šest puta od Zagrebovih strijelaca, dok je u utakmici protiv Vardara, u sedmom kolu regionalnog natjecanja, upisao mnogo boljih 11 obrana.

Mirko Alilović (Veszprem): Mađarski je prvak jedini svoj zadatak u proteklom tjednu odradio upisavši prvi ovosezonski poraz, ali vrlo neugodan. Na domaćem terenu rezultatom 31:24 svladao ih je Pick Szeged. U redovima poražene momčadi ponovno je najbolji bio Nagy, a Alilović i Fazekaš ponovno su podijelili minutažu. Vrataru Hrvatske prosjek obrana po utakmici ove sezone je oko brojke pet, a upravo toliko je udaraca uspio zaustaviti i u nedjelju završivši utakmicu na slabašnih 24 posto uspješnosti.

Denis Buntić (Kielce): U tjednu za nama momčad poljskog prvaka igrala je samo susret osmine finala Poljskog kupa i u potpunosti je deklasirala Gdansk s 36:15 na gostujućem parketu. Trener Bogdan Wenta je odlučio poštedjeti svoje prvotimce, pa je većina odradila tek po poluvrijeme. Denis Buntić je ušao u drugom dijelu, u kojem je sa 16:10 rezultat dignut na konačnih +21, i postigao dva pogotka.

Forma u padu

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Na utakmici protiv Neuhausena igranoj 17. listopada slomio je prst i liječnici su mu prognozirali mjesec dana stanke. Zbog ozljede je propustio kup-utakmicu protiv Bergischera, ali se na iznenađenje svih našao u sastavu za prvenstveni dvoboj s Kielom samo deset dana nakon ozljede. Martin Schwalb vjerojatno nije planirao ubaciti Lackovića u igru, ali kada je crveni karton zaradio Flohr nije imao izbora. Lacković nije šutirao prema protivničkim vratima, a u derbiju se najviše istaknuo isključenjem na dvije minute u 50. minuti kod vodstva HSV-a 28:23. Rukometaši Kiela iskoristili su igrača više za početak velike serije i sjajnim preokretom odnijeli pobjedu iz Hamburga.

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Kapetan Zagrebaša vidljivo nije toliko efikasan kao prošle sezone. Drugačiji Golužin stil igre, umor, nedostatak Balića, Kopljara, koji su mu otvarali više mjesta na krilu? U prošlotjedna dva nastupa u regionalnom nastupu, Nexeu je zabio smo jedan pogodak, dok se protiv Metalurga četiri puta upisao u listu strijelaca, ali sve golove postigao je u prvih 11. minuta igre. Ponovno nije bio pretjerano siguran i uvjerljiv s linije sedam metara.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Iza srednjeg vanjskog igrača HSV-a loš je tjedan. Duvnjakova je momčad u srijedu prošla treće kolo DHB-Pokala pobjedom 32:28 nad drugoligašem Bergischerom, ali hrvatskom igraču je na toj utakmici malo toga polazilo za rukom. Prema protivničkim vratima je šutirao devet puta, a samo dvaput je bio precizan. U velikom derbiju protiv Kiela imao je smanjenu napadačku minutažu i uglavnom je igrao u fazi obrane. Na protivnička je vrata pucao dvaput i oba puta pogodio mrežu Omeyera, ali je izgubio tri lopte. HSV je u nevjerojatnoj završnici izgubio utakmicu s 33:30.

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Srednji vanjski CO Zagreba nastavio je sa slabim izdanjima iz Lige prvaka i u regionalnom natjecanju. Protiv Nexea još to nije bilo toliko loše, kako je bilo protiv Metalurga. Bez napadačkog učinka, uz dosta tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti. Josip Valčić pozvan je u krug reprezentativaca, ali prema rukometu kojeg trenutno prezentira, možda je bolje da mu izbornik Goluža ne povjeri previše minuta na terenu.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): S 45 pogodaka u prvih deset kola Bundeslige Ninčević je 16. na listi strijelaca, ali prošli tjedan će željeti što prije zaboraviti. U porazu od Lübbeckea zabio je tri pogotka. Jedan iz igre i dva iz sedmeraca. No, nije igrao posebno dobro, a najviše se isticao nervozom tijekom cijele utakmice čiji kraj nije dočekao. Isključenja je zaradio u 22., 54. i 58. minuti, kada mu je pokazan i crveni karton. Lisice su poraz doživjele i od Flensburga u prvenstvu, a Ninčević je na toj utakmici ostao bez ijednog pogotka. Istaknuo se tek isključenjem u desetoj minuti utakmice.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Batinović niti protiv Nexea proteklog utorka nije imao posebno dojmljiv nastup, dok je u Skoplju u petak morao uskočiti na mjesto prvog lijevog krila umjesto ozlijeđenog Šprema, međutim, nije se posebno dobro snašao, baš poput većine suigrača. Zabilježiti se mora debi 18-godišnjeg Lovre Mihića, njegove zamjene, koji je s dva pogotka u završnici dvoboja s Metalurgom pokazao da Zagrebova škola rukometa i dalje proizvodi talentirane igrače.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Nakon odličnog ulaska u sezonu za berlinski Füchse došao je izrazito loš tjedan. Lisice su u utorak poražene kod Lübbeckea u kup-utakmici nakon vrlo loše igre. Hrvatski specijalist za obranu uspio je na tom dvoboju postići jedan pogodak, ali je u obrani igrao prilično loše te sa svojim suigračima nije uspio pronaći lijek za brze napada Lübbeckea. Novi poraz, prvi prvenstveni, Füchse je doživio na gostovanju kod Flensburga i to s uvjerljivih 29:18. Iako je u toj utakmici posebno zakazao napad Lisica, ni obrana se nije proslavila.

Petar Metličić (Montpellier): Prethodni tjedan rukometašima Montpelliera donio je dva ogleda protiv drugoplasiranog Dunkerquea. Prvenstveni susret odigran u četvrtak završio je rezultatom 26:26 nakon čega su obje momčadi zadržale poziciji koju su i prije njega držale, a u strijelce se dva puta upisao i Metličić. Jedan od najiskusnijih pojedinaca francuskog prvaka susret je otvorio isključenjem pri početnih 0:0. Tri dana kasnije, ovoga puta u ulozi gosta, sastava Patricea Canayera izgubila je u 1/4 Liga kupa s uvjerljivih 3:27. Metličić je ovaj dvoboj završio bez postignutog zgoditka, ali ponovno s jednim isključenjem.

Klupa, tribina, doktori

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Šprem je Nexeu u šestom kolu regionalne SEHA lige zabio tri pogotka, no, ozlijedio je koljeno te ga na terenu neće biti minimalno dva tjedna. U Skoplju su ga mijenjali Batinović i mladi imenjak, 18-godišnji Lovro Mihić.

Manuel Štrlek, Željko Musa (Kielce): Momčad Kielcea u tjednu iza nas odmorila je kako od europskih tako i od nacionalnih obaveza te je zaigrala u Poljskom kupu gdje se suprotstavila ekipi Gdanska koja je pokazala kako nije dorasla svom suparniku te je na domaćem terenu poražena s velikih 21 razlike. Bivše lijevo krilo hrvatskog prvaka CO Zagreba u ovom se ogledu nije upisalo u strijelce, a pogotke nije upisao ni bivši pivot Gorenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!