Nogomet

Nogometni klub Šibenik ostaje bez novca od Hajdukova duga za Rukavinu?

Ivana Jurica • srijeda, 31.10.2012.
Nogometni klub Šibenik ostaje bez novca od Hajdukova duga za Rukavinu?
Foto: Ivana Jurica

U Nogometnom klubu Šibenik kao ozebli sunce čekaju novac koji im Hajduk duguje na ime transfera Ante Rukavine u Grčku, a riječ je o iznosu od četiri milijuna i 700 tisuća kuna. Ali, prema najnovijim informacijama, čini se da bi vjerojatno mogli ostati bez tog novca, odnosno da bi im ukupan dug kluba trebao biti umanjen za taj iznos. Veliki je to šok za klub sa Šubićevca kojemu je taj novac doslovno značio život.

1. studenog Šibeniku (ali i Hajduku) istječe nova jednomjesečna odgoda suspenzije. Predsjednik nogometnog kluba Šibenik Goran Pauk, gostujući u emisiji Radio Šibenika, na pitanje što poduzimaju po tom pitanju kaže: “Poduzimamo non stop po tom pitanju i očekivao sam ja do jučer da to bude riješeno na očekivani način kad Vlada donese odluku o prijenosu potraživanja koje država ima prema Nogometnom klubu Šibenik na Grad Šibenik. Onda se podrazumijeva da su nestala sva potraživanja koja postoje i da su prenesena na nekog drugog, te da se u postupku preoblikovanja čeka s rješavanjem te cifre na način kako se u preoblikovanju to rješava, a to je da Grad u konačnici dokapitalizira s tim iznosom formiranu tvrtku i da preuzme 90 i nešto posto svog vlasničkog udjela u takvoj tvrtki.“

"Ne znam kako to nazvati, da se ide u korist koga, protiv koga, ali definitivno ono što sam očekivao da je pozitivno napravljeno od strane države ispada da nije napravljeno pozitivno. Ovo je korak nazad, to je ono što nama onemogućava da riješimo te financijske obveze u ovom trenutku, da zaključimo rep koji nam se vuče otkako smo upali u financijske probleme. Da čekamo nekakvo svjetlo u tunelu kroz preoblikovanje. To je ono na što apeliram kod igrača tražeći sad da naprave odgodu, da ćemo kroz preoblikovanje doći do određenih sredstava uplatama dionica na kojima ćemo podmiriti te obveze."

“Međutim, nažalost, Porezna uprava je u davanju informacija prema Vladi RH koja je donosila odluku o prijenosu potraživanja na grad, izdvojila iz mase ovaj iznos obveze koji je pod rješenjem porezne uprave, a riječ je o cca 4,7 milijuna kuna. Predmnijevajući da će 49 i nešto milijuna kuna što nastane u međuvremenu ići u preoblikovanje, a da će ovih 4,7 milijuna biti naplaćeno, što je tragično sve skupa. U ovom trenutku nemam nekakve naznake da bi to moglo biti drugačije, da bi se to rješenje moglo ukinuti što smo mi tražili i službeno, žalili smo se i uputili na Poreznu upravu. Ali zaprepastilo me saznanje o toj činjenici da je taj dio obveze izdvojen iz ovog globalnog dijela radi čega se i preoblikujemo“, nastavio je Pauk.

S (otprilike) 53 milijuna kuna dugovanje se smanjuje na 49 milijuna? “Tako je. Dug je 49 milijuna predan prema Vladi, ali on je bio umanjen za 4,7 milijuna kuna tako da je u stvari bio veći. Bio je na razini 53 – 54 milijuna kuna, a predočen je da je 49 milijuna i nešto, uz to da će ta 4,7 milijuna kuna biti naplaćena preko Hajduka, odnosno preko ovrhe Hajduka koji duguje Šibeniku. U konačnici bi to isplatio Šibenik i to je ono što me jako rastužuje. U nekom trenutku jednostavno ne znam kako krenuti dalje što se tiče te naplate koju smo svi očekivali i koja bi nam trebala razriješiti sve probleme koje imamo: platiti sve obveze zbog kojih smo suspendirani, a suspendirani smo zbog neplaćanja obveza prema igračima“, ističe predsjednik Šibenika.

"Ovo je nova informacija koja me malo poljuljana u uvjerenju da je sve rađeno transparentno i na način da se klub spasi, jer ovako ispada da je rađeno da se klub ne spasi. S jedne strane se radi nešto što se zove preoblikovanje, izdvajate zamislite 49 milijuna kuna, a ne želite izdvojiti još ta četiri? A cijelo preoblikovanje se radi jer klub nije u mogućnosti platiti te obveze prema državi i što se traži modus da se ne gasi nogomet i cijeli sport i svi takvi, a svi smo u sličnoj situaciji da se upravo provodi preoblikovanje da nam se ne bi ugasio nogomet u Hrvatskoj. E sad, ako se to tako radi, a jedan dio te cifre se izdvaja da bi je Porezna uprava naplatila onda stvarno ne vidim svrhu svemu ovome."

Po ovim informacijama teško će Šibenik do novca u slučaju Rukavina. Pauk ističe: “Ono što sam očekivao da će se do sada dogoditi, da će se to skinuti s tereta poreznog rješenja i da ćemo biti u situaciji da od Hajduka naplatimo naše potraživanje i s tim platiti obaveze koje imamo prema savezu i igračima da bi se mogli natjecati, sad ispada da tu teško možemo očekivati to i preostaje nam samo nagodba s igračima, da nam odgode obvezu do provođenja postupka preoblikovanja. Jer druge nema, ili makar do završetka ovog dijela prvenstva što će nam možda dati prostora da završimo preoblikovanje i da tu priču zaključimo onako kako bi trebalo“.

“Ne možemo više čekati Poreznu da povuku svoje rješenje, jer naznake su da to neće napraviti upravo iz razloga koje sam vam kazao“, kaže Pauk i nastavlja: “Međutim, mi smo u onom prvom trenutku bili u zabludi. Mi smo u postupku preoblikovanja još od 2009. godine i u tom postupku postoji određena razmjena informacija državnih tijela. I kad je izašla ona cifra od 49 milijuna koja je doneseno na Vladi uz aneks da će se cifra uskladiti sa stvarnim stanjem kad se dođe do potpisa ugovora između Grada i Vlade, nisam obraćao pažnju na tu cifru. Nije mi se ni činila bitna jer je dana u nekom trenutku Vladi Republike Hrvatske, a to je moglo biti i prije pet – sedam mjeseci ili godinu dana. Bitno je da će se ona obnoviti sa stvarnim stanjem kad bude potpisivan ugovor.“

"Ako igrači ne pristanu onda smo mi u situaciji da ne možemo završiti ovo na kvalitetan način. Netko će nam pokrenuti stečaj, u prvom redu Ministarstvo koje je nadležno da to i napravi ako preoblikovanje ne uspije. I onda smo na putu koji smo nastojali izbjeći."

“Osim HNK Šibenika u preoblikovanju su i Rijeka, Zadar, Osijek, Cibalia, pa Split košarka u dobrovoljnom preoblikovanju, a mi smo u obveznom preoblikovanju. Mi smo obvezni ovo napraviti i to je jedino što nas drži u životu. Ali jedini smo mi blokirani, jedino mi imamo ovakvu situaciju, drugi ne. Jedino nama Vlada donosi odluku o oprostu duga da je tako nazovem, pretvara taj dug u nešto drugu i jedino kod nas se jedan dio tog duga izdvaja i stavlja negdje drugdje da se naplati. Različiti su kriteriji, bojim se i pomišljati kakvi su“, s ogorčenjem govori predsjednik HNK Šibenik.

Vodstvu kluba tako sad do petka predstoji nastavak borbe kako bi momčad uopće mogla nastaviti natjecanje. “Borit ćemo se i dalje, direktor kluba ima zadatak stupiti u kontakt s odvjetnicima, odnosno igračima i pokušati im predočiti ovo o čemu sam vam govorio, da drugog puta u ovom trenutku nema. Ili će nam odgoditi obveze do kraja prvenstva da ga završimo kako treba ili ćemo mi morati ući u stečajni postupak u kojem oni sigurno neće dobiti ništa. Jer klub imovine nema, dugovi su ogromni, a u stečaju se postupa na drugi način, pada i odluka Vlade i preoblikovanje i sve skupa i kreće se u naplatu potraživanja iz stečajne mase, a ona je u slučaju kluba mala sitnica u odnosu na obveze“, kaže Pauk.

SuperSport Prva NL

1Vukovar 1991 711:2+919
2Sesvete 77:4+314
3Opatija 77:4+312
4Cibalia 714:6+811
5Jarun 712:8+411
6Dubrava 79:9010
7Orijent 75:4+19
8Rudeš 76:8-29
9Croatia Zmijavci 66:7-16
10Dugopolje 65:6-16
11Zrinski 72:14-123
12BSK Bijelo Brdo 73:15-122

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport Prva NL

1Vukovar 1991 711:2+919
2Sesvete 77:4+314
3Opatija 77:4+312
4Cibalia 714:6+811
5Jarun 712:8+411
6Dubrava 79:9010
7Orijent 75:4+19
8Rudeš 76:8-29
9Croatia Zmijavci 66:7-16
10Dugopolje 65:6-16
11Zrinski 72:14-123
12BSK Bijelo Brdo 73:15-122

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 16:07
    Kad se nešto djeli mali uvjek izvise
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 14:29
    zakoni nisu prema svima isti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 14:23
    e moji šibenčanci,a di su šoldi od ademija i alispahića kojih ste besplatno pustili u agregat a ispod stola karađole i pauk pokupli stotinjak iljada eura,a sad bi da vas hajduk spašava...
    Obrisan korisnik