Rukomet

Golužini izabranici otvorili kvalifikacije za EP osječkom pobjedom nad Slovacima

Igor Šestak • srijeda, 31.10.2012.
Golužini izabranici otvorili kvalifikacije za EP osječkom pobjedom nad Slovacima
Foto: Dario Dodić

Hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom je startala u kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Danskoj 2014. godine. Izabranici Slavka Goluže u Osijeku su nadigrali Slovačku rezultatom 25:21 i osvojili svoje prve bodove u skupini 4. Hrvatsku su do pobjede vodili Čupić s osam golova i Alilović s 14 obrana.

Svoju prvu utakmicu u kvalifikacijama za Euro u Danskoj 2014. godine Hrvatska je odigrala u ispunjenoj osječkoj dvorani Gradski vrt, a igrači Slavka Goluže Slavoncima su se za podršku odužili pobjedom rezultatom 25:21.

U odnosu na olimpijski turnir u Londonu, u sastavu Hrvatske nije bilo Loserta, Ninčevića, Balića, Bičanića i Lackovića, a poziv su zato dobila neka nova lica poput vratara Ivića te Sliškovića, Matića, Batinovića i Josipa Valčića. Slovački izbornik zbog ozljeda u Osijeku nije mogao računati na neke važne igrače poput Valoa, Kukučke i Szücsa.

Goluža je na početku na vrata postavio Alilovića, a u napadu su zaigrali Štlek, Čupić, Vori, Duvnjak, Gojun i Kopljar. Prvi gol Hrvatska je zabila u drugoj minuti kada je Čupić sam izborio i realizirao sedmerac. U prvih pet minuta to je bio jedini gol na utakmici, a Hrvati su propustili nekoliko dobrih prilika. Dobro je na početku branio slovački vratar Stochl, a gosti su prvi gol postigli preko Urbana u šestoj minuti.

U tim trenucima nije dobro funkcionirao hrvatski napad, a za Slovake su poentirali Stranovsky dvaput i Kopčo jednom za vodstvo 4:2. Goluža je pozvao time-out, nakon kojeg je Štrlek izborio sedmerac, a Čupić još jednom pogodio. Razbranio se tada i Alilović, a Čupić je bio nezaustavljiv za Slovake pa je Hrvatska stigla do izjednačenja 5:5. Nakon još jedne dobre reakcije hrvatske obrane Duvnjak je sjajno poslužio Čupića, koji šalje loptu kroz noge Stochla za 6:5.

Golovima Štrleka i Buntića Hrvatska je povela s 8:6, a gostujući trener je pozvao minutu odmora. Nije to pomoglo Slovacima jer Hrvatska je bila u naletu. Golovima Čupića i Duvnjaka na semaforu je u 24. minuti zasvijetlilo 10:7. Minutu kasnije Goluža je prvi put na vrata poslao Ivića da pokuša obraniti sedmerac Slovaka, a Stranovsky je opalio preko gola. Za goste je uspio smanjiti Hruscak, ali Hrvatska je prvo poluvrijeme okončala serijom 3:0 i na odmor otišla s velikih plus pet. U završnici su pogađali Buntić, Valčić i Duvnjak iz kontranapada sa zvukom sirene.

Drugo poluvrijeme s dvije je obrane otvorio Stochl, ali njegovi napadači nisu bili na toj razini. Upropastili su tri uzastopna napada, a hrvatsku prednost povećao je Čupić. Nakon pogotka Rabeka Kopljar je izborio sedmerac, a Čupić zabio svoj osmi pogodak na utakmici za 15:9.

Slovaci su nakon deset minuta igre imali priliku smanjiti zaostatak na četiri gola. Dvaput ih je u tome onemogućio Alilović novim dobrim obranama, ali iz trećeg pokušaja su poentirali preko Rabeka. Hrvatski napad se u tim trenucima također našao u krizi, a posebno je nedostajao šut izvana. Stochl je bio uspješan protiv Kopljara i Gojuna, a golom Antla Slovaci su došli na minus tri.

Napadačka kriza Hrvatske nastavljena je sve do 45. minute, a nakon Kopljarovog isključenja Kopčo je pogodio za 15:13. Goluža je pozvao minutu odmora, a mrežu Stochla napokon je pogodio Buntić.

U 46. minuti nepotrebno su se sukobili Antl i Čupić, a suci iz Bjelorusije pokazali su Antlu isključenje na dvije minute, a najefikasnijem igraču Hrvatske izravni crveni karton. Umjesto njega ušao je Horvat, a na crti je zablistao Vori i s tri pogotka donio Hrvatskoj prednost 19:14.

Gosti su smanjili zaostatak na dva pogotka novim obranama Stochla i golovima Rabeka, Hruscaka i Durisa. Duvnjak iz igre i Horvat lobom iz sedmerca održavali su prednost Hrvatske u tim minutama, a Vori je u 55. minuti pogodio za 22:18. Do kraja utakmice igralo se gol za gol pa je Hrvatska ipak bez većih poteškoća ubilježila bodove. U završnici svoj jedini pogodak zabio je Batinović, a još jednim sjajnim lobom istaknuo se Horvat.

Hrvatsku je s osam golova predvodio Čupić. Četiri je zabio iz igre, a četiri iz sedmerca prije nego je morao napustiti teren zbog crvenog kartona. Vori, Buntić i Duvnjak u strijelce su se upisali po četiri puta, a vrlo dobar nastup imao je Alilović s 14 obrana. Slovački vratar Stochl završio je susret sa 16 obrana, a prvi strijelac gostujuće momčadi bio je Rabek s pet golova, a po četiri su zabili Hruscak i Kopčo.

Hrvatska iduću utakmicu igra u subotu u Latviji, dok Slovake u nedjelju čeka važan okršaj s Mađarima na domaćem parketu.

Hrvatska - Slovačka 25:21 (13:8)

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Danskoj 2014.
Osijek, Gradski vrt
Suci: Andrei Gousko i Siarhei Repkin (Bjelorusija)

Hrvatska: Alilović 14 obrana, Ivić, Batinović 1, Buntić 4, Čupić 8, Duvnjak 4, Gojun, Horvat 2, Kopljar, Matić, Musa, Slišković, Štrlek 1, Valčić 1, Vori 4, Vuković
Izbornik: Slavko Goluža

Slovačka: Stochl 16 obrana, Putera, Paul, Antl 1, Dudas, Duris 2, Guzy 1, Hruscak 4, Kopčo 4, Kucharik, Mazak, Rabek 5, Stranovsky 3, Šulc, Urban 1, Volentics
Izbornik: Peter David

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Slovačka 8 minuta
CRVENI KARTON: Čupić 46'
SEDMERCI: Hrvatska 5/5, Slovačka 1/2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 12:34
    Šprem je ozljeđen!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 09:56
    nema tu sreće dok god se Goluža i pogotovo Gobac ne maknu, a to će biti malo sutra...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 08:17
    golužu ću početi cijeniti tek kad se javno pospe pepelom i prizna da drvo-kopljar ne može igrati u napadu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 23:14
    Goluža bi trebao dobro se zamisliti kod zvanja u repku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 21:16
    http://www.hrsport.net/SportnetKlub/Tema.aspx?pID=3164704#poruka3164704 Kad se samo sjetim ovih piskarala požeških, dođe mi da odcijepimo državu Slavoniju. Kakav crni Kopljar, najbolja stvar kod čovjeka jest njegov menadžer. Tko god je prodao ta dva metra drva je majstor. Hoćemo novog lijevog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik