Zimski sportovi

Radim Vrbata u matičnom klubu nakon 14 godina, nova "invazija" Kanađana u Europu

Ivan Dominik • četvrtak, 01.11.2012.
Radim Vrbata u matičnom klubu nakon 14 godina, nova "invazija" Kanađana u Europu
Foto: EPA

Nakon što novi pregovori u NHL-u, točno poslije dva tjedna od posljednjih pregovora, još uvijek nisu održani te su dvije strane još uvijek dosta daleko od dogovora, dogodila se i nova invazija NHL igrača u mnoge europske lige, koje nekako sve teže "trpe" dolaske iz Sjeverne Amerike. Međutim, i među posljednjim se transferima u zadnjih nekoliko dana našlo mnoštvo velikih zvijezda koje su dodatno pojačale već ionako jake europske hokejske lige...

Točno dva tjedna nakon posljednjih pregovora u NHL-u u svezi sa završetkom lockouta još uvijek nema pomaka, a što još više zabrinjava - nema ni novih zakazanih pregovora. Sezona je otkazana do 30.studenog, ugrožen je i mjesec prosinac, a po mnogima i sam Winter Classic, koji bi se trebao igrati na Novu godinu.

Zbog svega toga, ali i drugih mnogobrojnih problema u NHL-u oko novog kolektivnog ugovora, ponovno se mnoštvo poznatih i velikih hokejaša odlučilo na odlazak u Europu i druge svjetske lige. Naravno, kao i dosad, i među njima se našla pokoja velika zvijezda najjače hokejske lige svijeta.

Posljednji u nizu velikana svjetskog hokeja, koji je svoju NHL momčad zamijenio nekom europskom, bio je Čeh Radim Vrbata. 31-godišnje se desno krilo Phoenix Coyotesa odlučilo nakon punih 14 godina vratiti u matični klub, češku Mladu Boleslav, gdje će nastaviti igrati do kraja lockouta u NHL-u. Ovo je Vrbati prvi dolazak u svoju Mladu Boleslav, budući da je za vrijeme prošlog lockouta otprije osam godina igrao u Bijelim Tigrovima iz Libereca.

Češki je reprezentativac jedna od najvećih i najdugovječnijih europskih zvijezda NHL-a. Odigrao je 678 utakmica "regularne" sezone u kojima je postigao 385 bodova uz 183 gola, dok je u doigravanjima upisao 36 utakmica te šest golova i osam asistencija kroz četiri sezone. Poznat je po svojoj brzini, ubojitom slap shotu i vrhunskom kreativnošću te izvođenjima penala i atraktivnosti u igri. Draftiran je 1999. godine od strane Colorada, a igrao je još i u Tampi, Chicagu i Carolini izuzev Avalanchea i 'Yotesa.

Prije Vrbate, koji se vratio u matični klub, i mnogi su drugi europski hokejaši pronašli put do domovine ili pak u njenu blizinu. Tako je danski napadač Vancouver Canucksa, Jannik Hansen, pronašao angažman u najjačem finskom razredu hokeja, SM-liigi, i to potpisavši za momčad Tappare.

Šveđanin Marcus Johansson, koji je kao član napada Washington Capitalsa postao i ponajboljim mladim igračem NHL-a, potpisao je za BIK Karlskoga, momčad iz švedske druge lige, Allsvenskana. Time se suigrač Aleksandra Ovečkina iz Capsa pridružio mnogim NHL zvijezdama u drugoj švedskoj ligi, ali je postao i jedini NHL-ovac u ekipi Karlskoga.

Kanađani su napravili novi egzodus iz svoje domovine i NHL-a te se zaputili u Europu - naravno, posebno u Švicarsku. Tako je napadač Boston Bruinsa, Chris Kelly završio u NLB ligi, dakle drugoj najjačoj švicarskoj hokejskoj ligi, u klubu naziva Red Ice, gdje već igra Šveđanin Patric Hornqvist. U isto se vrijeme u prvu švicarsku hokejsku ligu, NLA, zaputio fantastični mladi bek NY Rangersa, Michael Del Zotto, koji je stigao u Rapperswil Lakerse, kod Jasona Spezze.

Ionako (pre)jaki KHL dodatno je pojačao lucidni i vrlo dobri ljevokrilni igrač Toronto Maple Leafsa, nekad hokejaš Anaheim Ducksa, Joffrey Lupul. On je došao u redove Automobilista iz Jekaterinburga, postavši time prvi NHL-ovac toga kluba. Bek Tampa Bay Lightninga, Brendan Mikkelson otišao je u drugu švedsku ligu, u momčad Vasterasa, gdje igraju Bluzer Patrik Berglund i Calgaryjev Mikael Backlund.

Najlošije su od svih Kanađana, koji su u posljednja tri dana promijenili sredinu, prošli bivši i sadašnji igrači San Jose Sharksa koji nisu našli adekvatan europski angažman pa su morali preseliti u ECHL, jednu od najlošijih sjevernoameričkih liga. Sjajni bivši napadač Sharksa, a od prošle sezone igrač Minnesota Wilda, Devin Setoguchi, otišao je Ontario Reign, dok se šuška kako će Ryane Clowe preseliti u San Francisco Bullse. Njegov transfer još uvijek nije kompletiran ni siguran, ali je vrlo izvjestan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!