Rukomet

Hrvatski rukometaši put do Europskog prvenstva u Danskoj nastavljaju gostovanjem kod Latvije

Igor Šestak • subota, 03.11.2012.
Hrvatski rukometaši put do Europskog prvenstva u Danskoj nastavljaju gostovanjem kod Latvije
Foto: Dario Dodić

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom druga je utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se odigrati u Danskoj 2014. godine. Nakon pobjede nad Slovačkom u Osijeku, Goluža je svoje izabranike poveo u Latviju. Utakmica protiv rukometno prilično egzotičnog, ali ne i sasvim neopasnog protivnika, odigrat će se u gradu Dobeleu, a Hrvatska će igrati bez kapetana Igora Vorija.

Hrvatska rukometna reprezentacija u srijedu je otvorila kvalifikacije za naredno Europsko prvenstvo domaćom pobjedom nad Slovačkom i uknjižila prva dva boda. Samo tri dana kasnije pred njom je utakmica drugog kola, koju će odigrati na gostovanju u Latviji.

Pobjeda nad Slovacima vrijedna je i važna, ali igra reprezentacije nije bila na najvišem nivou. Priznao je to nakon utakmice u Osijeku i izbornik Slavko Goluža: "Moram biti zadovoljan pobjedom, iako ovo nije bila prava utakmica Hrvatske. Cijeli tijek utakmice određen je u početku, kad smo promašili svašta. Moramo u utakmicu ulaziti mnogo ozbiljnije."

I dok je obrana na čelu s vrlo dobrim Alilovićem (14 obrana) funkcionirala zadovoljavajuće i ograničila Slovake na 21 pogodak, napad je bio vrlo neefikasan. Pridonio je tome i raspoloženi vratar Slovačke, Richard Stochl, sa 16 obrana, ali mnogo nepreciznosti u realizaciji pokazali su prije svih Kopljar, Gojun i Štrlek. Reprezentaciju je s osam golova predvodio Ivan Čupić, igrač koji je trenutno u sjajnoj formi, ali je 15 minuta prije kraja zaradio crveni karton zbog naguravanja s protivničkim igračem. Tada je uzde preuzeo kapetan Igor Vori i s četiri pogotka do kraja utakmice zapečatio sudbinu Slovaka.

Izbornik Goluža za gostovanje u Latviji napravio je tek jednu promjenu. Kako je ranije dogovoreno na taj put s reprezentacijom ne ide Vori, a na poziciji pivota svoje će mogućnosti moći pokazati Željko Musa i Marino Marić. Svi ostali igrači iz dvoboja sa Slovačkom na raspolaganju su izborniku.

Iako Latvija nije potpuno bezopasan suparnik, Hrvatska bi tu utakmicu trebala dobiti bez većih stresova, a bit će to i dobra prilika za uigravanje napadačkih linija. Igrači koji do sada nisu bili u prvom planu, kao i mladi koji su prvi put u kadru, imat će odličnu priliku za dokazivanje. "U Latviji moramo popraviti pristup utakmici. O protivniku znamo vrlo malo, njihovi navijači zasigurno će stvoriti dobru atmosferu i važno je da u utakmicu uđemo na pravi način", poručio je Goluža.

Latvija je reprezentacija koja nikad nije sudjelovala na Europskom prvenstvu, a uspjeh joj predstavlja i sami plasman u drugi krug kvalifikacija te mogućnost igranja protiv brončane reprezentacije s Olimpijskih igara.

Izbornik reprezentacije Latvije je Valdis Lebanovskis koji o ciljevima svoje momčadi kaže: "Plasman u drugi krug kvalifikacija za nas je uspjeh. Igranjem na ovako visokom nivou naša bi igra trebala napredovati i nadam se kako ćemo jakim momčadima pružiti dobar otpor. Bit ću zadovoljan ako će moji igrači igrati na svom najvišem nivou, a u tom bismo slučaju mogli osvojiti i pokoji bod."

U prvom krugu kvalifikacija Latvija je bila smještena u skupinu D zajedno s Turskom, domaćinom kvalifikacijskog turnira, te Estonijom i Maltom. U prvoj je utakmici pobijedila Maltu s 36:10, a u preostala dva susreta upisala neriješene ishode i osvojila drugo mjesto iza Turske. U prvom kolu drugog kruga kvalifikacija Latvija je gostovala u Mađarskoj i doživjela poraz rezultatom 32:25.

Mađari su u toj utakmici čak i gubili sredinom prvog poluvremena, ali su do odmora izgradili četiri pogotka prednosti. U nastavku su pobjegli na 11 golova prednosti, ali su se u završnici malo opustili i okončali susret na plus sedam. "S igrom u napadu generalno sam zadovoljan" izjavio je nakon utakmice Lebanovskis i dodao: "Na ovom nivou greške se ne opraštaju. Moramo biti fokusirani svih 60 minuta."

Najbolji igrač Latvije je Dainis Krištopans, član slovačkog Tatrana iz Prešova. Radi se o igraču koji igra na poziciji desnog vanjskog, a visok je čak 215 centimetara. U utakmici s Mađarskom zabio je šest golova i svakako će biti najveća prijetnja hrvatskim vratarima. Dosta igrača igra u Njemačkoj, ali u niželigaškim klubovima. Valja još izdvojiti Girtsa Lilienfeldsa koji igra za Eisenach, treću momčad 2. Bundeslige. Još jedno poznato ime je Aivis Jurdzs koji igra u Hannoveru, ali on zbog ozljede nije na raspolaganju za utakmicu s Hrvatskom.

Latvija nema kvalitetu kojom bi mogla parirati Hrvatskoj, ali je momčad koja će od Golužinih igrača iziskivati ozbiljan pristup i maksimalan angažman, barem dok ne stvore kakvu osjetniju prednost. U svakom slučaju, nova dva boda za hrvatsku reprezentaciju ne bi trebala biti upitna.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2014. godine, skupina 4:
Latvija - Hrvatska, 18 sati, Sportski centar Dobele

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 21:20
    Prošlo se rutinski kroz Latviju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 15:52
    da da slažem se s tobom dimnjacar, Joso je s 29 godina najveća mlada nada hrv. rukometa :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 13:06
    Najvise se ocekuje od Batinovica, Matica i zeta Valcica. Mlade nade hrvatskog rukometa.
    Obrisan korisnik