Zimski sportovi

NHL: Tomaš Vokoun promijenio četiri kluba u dvije godine i vratio se u rodni grad

Ivan Dominik • subota, 03.11.2012.
NHL: Tomaš Vokoun promijenio četiri kluba u dvije godine i vratio se u rodni grad
Foto: EPA

Čeh Tomaš Vokoun i Amerikanac Dustin Brown, koji je i prošlogodišnji osvajač Stanley Cupa, posljednja su dva "zvjezdana" hokejaša, koji su zbog lockouta otišli iz NHL-a put Europe. Uz njih, isto su u posljednjih nekoliko dana učinila još trojica renomiranih NHL-ovaca...

Češki dugogodišnji reprezentativni vratar Tomaš Vokoun promijenio je i četvrti klub u posljednje dvije godine, nakon što se vratio u svoju domovinu iz Pittsburgha, potpisavši pritom za momčad HC Karlovy Vary. U sezoni 2010./2011. Vokoun je još bio branio u Florida Panthersima, da bi potom preselio u Washington Capitalse s kojima je odradio proteklu sezonu.

Međutim, tijekom ljeta je ponovo promijenio klub te je stigao u Pittsburgh Penguinse kako bi na mjestu drugog vratara ekipe, iza Marca-Andrea Fleuryja, odmijenio otpisanog Brenta Johnsona. No, kako je u NHL-u uslijedio lockout Vokoun je morao naći novog poslodavca te ga je pronašao u domovini gdje će se u Karlovym Varyma pridružiti Andrewu MacDonaldu, koji je u tom češkom klubu već dulje vrijeme.

Vokoun je renomirani 36-godišnji vratar, koji je dugogodišnji češki reprezentativac i NHL-ovac od 1996. godine, premda je draftiran bio još 1994. u devetoj rundi kao ukupno 226. izbor od strane Montreal Canadiensa. Igrao je još i u Nashville Predatorsima gdje je proveo većinu karijere u kojoj ima 680 utakmica te 287 pobjeda uz tri poraza manje. No, sada će neko vrijeme provesti u klubu iz svog rodnog grada gdje će čekati kraj lockouta.

Još jedna velika zvijezda NHL-a nakon Vokouna odlučila se za dolazak u Europu. Radi se o Amerikancu Dustinu Brownu, koji je iz Los Angelesa stigao u ZSC, odnosno Lionse iz Zuricha, koji igraju najjaču švicarsku hokejsku ligu, NLA.

Brown je korisni napadač koji je prošle sezone digao Stanleyja kao prvi kapetan u povijesti LA Kingsa te drugi američki kapetan u povijesti Lige, nakon Dallasova Deriana Hatchera 1999. godine. U Švicarskoj se 27-godišnje desno krilo pridružilo mnogim NHL zvijezdama, koje već mjesecima igraju NLA ligu.

Izuzev Browna i Vokouna koji dolaze u Europu kao velikani svog sporta, još su trojica NHL-ovaca odlučila promijeniti klub u posljednja dva dana dok traje lockout. Napadač Phoenix Coyotesa, Kanađanin Paul Bissonnette otišao je u Veliku Britaniju, točnije Wales, gdje je potpisao za Cardiff Devilse u najjačoj britanskoj hokejskoj ligi.

Put Švicarske je osim kapetana LA Kingsa otišao i omaleni centar Montreal Canadiensa, David Desharnais, koji je potpisao za Gotteron u NLA ligi. Mladi i perspektivni američki bek Carolina Hurricanesa, Jamie McBain stigao je u najjaču finsku hokejsku ligu, SM-lligu, potpisavši za Lahti Pelicanse, dok bi u istoj ligi, samo u ekipi Lukko Raume, trebao završiti i danski napadač Ottawe Senatorsa, Peter Regin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!