Košarka

Maljković: "Caja ima jako dobru momčad i jednog od najboljih europskih trenera, opasnost prijeti sa svih strana"

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • srijeda, 07.11.2012.
Maljković: "Caja ima jako dobru momčad i jednog od najboljih europskih trenera, opasnost prijeti sa svih strana"
Foto: Davor Sajko

Sada već naviknuti na ritam od dvije, a ponekad i tri utakmice u istom tjednu, košarkaši Cedevite u petak će imati novi nastup u euroligaškoj skupini C. Poslije poraza od milanskog Emporio Armanija sredinom listopada, momčad Božidara Maljkovića će u četvrtom kolu drugi put biti domaćin u debitantskoj sezoni u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju, a ogled s Cajom Laboral u Domu Dražena Petrovića imat će i humanitarni karakter...

Uz prihod od prodaje ulaznica koji će biti namijenjen Zakladi Ana Rukavina, što su uime momčadi pozdravili trener Božidar Maljković i povratnik Marko Tomas, u Cedeviti se pripremaju za drugi ovosezonski europski nastup u Zagrebu. U petak s početkom u 18:30 sati u Domu Dražena Petrovića gostovat će Caja Laboral iz Vitorije, jedan od klubova u kojima je Maljković radio u bogatoj karijeri, a sada već dugo s Duškom Ivanovićem na klupi - kojega aktualni Cedevitin trener dobro poznaje iz zajedničkih dana u slavnim godinama splitske Jugoplastike.

Pomoć Zakladi Ana Rukavina

S cijenom ulaznice od 20 kuna, cjelokupni prihod bit će namijenjen Zakladi Ana Rukavina, koja će na utakmici imati i štand s promotivnim materijalima koje će posjetitelji moći kupiti.

Uime Zaklade, njezina koordinatorica za medije i akcije Mirta Vrančić pozvala je Zagrepčane na Dan otvorenih srca, koji će se 27. studenog održati u prostorijama Zaklade u Ulici kneza Mislava 10, a okupljeni će se moći upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Od početka rada, u Registar je bilo upisano 150 članova, dok je sada taj broj na gotovo 37 tisuća. Kako je kazala Vrančić, s tim rastom povećavaju se šanse za pomoć oboljelima od hematoloških bolesti.

Maljković je u opisu dolazećeg protivnika kazao da je riječ o klubu koji je već četvrt stoljeća konkurentan u Španjolskoj, dodajući da se radi o vrlo kvalitetnoj organizaciji, s jakim skautingom, osobito u Južnoj Americi. Iz sadašnje perspektive, riječ je o momčadi koja nije dobro počela u Euroligi, poslije prva četiri kola su na omjeru 1-3, ali porast forme pokazali su tijekom vikenda, kada su u domaćem prvenstvu pred svojim navijačima s 80:69 nadjačali Barcelonu.

"Na njihovu sreću, a našu nesreću, Caja je sada popunila sastav, vraćaju im se Nijemac Pleiss i Amerikanac Rochestie, koji igra za crnogorsku reprezentaciju", rekao je Maljković o trenutnom stanju u momčadi iz Vitorije: "Moj prijatelj i kolega Ivanović sada ima vrlo jak sastav, procjenjujem da će ove sezone biti u finalu španjolskog prvenstva. Imaju skok, brzinu u igri, šut i vrlo veliki izbor igrača. Riječ je o jako moćnoj momčadi, a posljednja utakmica koju su igrali bila im je najbolja dosad, sreli su se s Barcelonom koju su demolirali."

"Probat ćemo se suprotstaviti takvoj ekipi, što neće biti nimalo lako jer je sve na njihovoj strani, ali sport ne bi bio interesantan kad se nekoj ekipi ne bi dozvolilo da igra ravnoporavno s drugom. U Ateni nismo imali takav status, pogotovo u zadnjih pet minuta, ali u Europi nekada trebaš stati u red, pretrpjeti poneki udarac i od sudaca i gledati dalje", dodao je Maljković, prisjetivši se gostujućeg poraza od Olympiakosa, s odlukom u završnici susreta.

"Vidim i neke naše šanse, svaki trener to traži, ali to bih sačuvao za igrače pa da to vidimo na utakmici", dodao je Cedevitin trener, ne želeći otkrivati što pripremaju: "Caja je jako dobra momčad, Duško Ivanović izrastao je u jednog od najboljih europskih trenera, opasnost prijeti sa svih strana. Imaju članove reprezentacija koji kod njih nisu igrali puno, kao što je Bjelica, koji je u srpskoj reprezentaciji već dugo jedan od protagonista, a u klubu ima malo minuta ili uopće ne igra. Kao i Žalgiris koji je isto s nama u grupi, i oni imaju jako dugu klupu."

Cajin europski učinak

Momčad Duška Ivanovića u petak će se boriti za svoju drugu ovosezonsku pobjedu u Euroligi, a s obzirom da su u prva četiri kola dvaput bili domaćini, s dosadašnjih 1-3 ne mogu biti zadovoljni. Caja je svoja tri poraza pretrpjela u gostima kod Olympiakosa (85:81) i kod kuće protiv Žalgirisa (77:71) i Anadolu Efesa (76:64), dok su jedinu pobjedu ostvarili kod Emporio Armanija u Milanu (95:85).

Po sadašnjem stanju stvari, klub iz Vitorije ne bi otišao u Top 16, ispred njih su Žalgiris, Efes, Armani i Olympiakos, pa će ih od utakmice u Zagrebu do kraja prvog kruga čekati dosta posla da bi preskočili nekoga od konkurenata.

Marko Tomas, koji se u ponedjeljak u pobjedi nad Igokeom vratio na parket poslije oporavka od ozljede i operacije stopala, također je istaknuo snagu momčadi iz Vitorije. "Igramo protiv jedne od najboljih španjolskih ekipa u zadnjih 10-15 godina, nisu najbolje startali u Euroligi i žele izbjeći kiks, ciljevi su im Top 16 ili više od toga", rekao je Tomas o suparniku: "Dobili su Barcelonu i to će im dati samopouzdanje, ali ne trebamo podcjenjivati ni sebe."

Cedevitin povratnik poslije ozljede dodao je da bi volio da tribine Doma Dražena Petrovića u petak budu što punije, osobito zbog humanitarnog karaktera utakmice, a govoreći o vlastitom stanju poslije prvog nastupa u sezoni, istaknuo je da će mu trebati vremena za hvatanje prave forme: "Sigurno će mi sa svakom novom utakmicom biti sve lakše, kao i ekipi. Još je rano da očekujem puno od svoje igre, ali dat ću maksimum koliko trenutno mogu."

Zagrebački Crveni će se u dolazećem susretu boriti za svoju prvu pobjedu i zadržavanje priključka s ostatkom skupine, no taj dio priče, kako tvrdi Tomas, igrače previše ne opterećuje: "Moramo odigrati maksimalno u svakoj utakmici, a naš prioritet ipak je Jadranska liga. Šteta što nismo dobili protiv Olympiakosa, ali imamo još dosta za igrati u grupi, pred nama su i još četiri utakmice doma."

Poslije susreta s Cajom Laboral, Cedevita neće imati puno vremena za predah. U subotu će već biti na putu prema Skoplju, gdje ih u nedjelju čeka MZT u osmom kolu ABA lige. Iako su tu utakmicu željeli odgoditi za dan kasnije, nije došlo do dogovora, pa će skopsko gostovanje biti izazov sličan onom u nedavnom ogledu sa Zadrom, kada je Maljkovićeva momčad odigrala vrlo blijedo.

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Monaco 10+13
2Fenerbahçe 10+11
3Panathinaikos 10+10
4Anadolu Efes 10+9
5Bayern 10+8
6Maccabi Tel Aviv 10+7
7Žalgiris 10+7
8Baskonia 10+6
9Crvena zvezda 10+3
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.11.2012. u 15:44
    vidjet ćemo. do sada se caja nije baš pokazala u dobrom svjetlu. samo NEMOJ forsati onog teleta andrića! neka igraju bilan i nurkić pod košem!
    Obrisan korisnik