Nogomet

Ćirina "galvanizacija", borbenost Splita ili kvaliteta Dinama, Kramarić protiv Sammira, Mršić protiv ostatka lige

Tomislav Pacak, Josip Piršljin, Ante Dubravac • petak, 09.11.2012.
Ćirina "galvanizacija", borbenost Splita ili kvaliteta Dinama, Kramarić protiv Sammira, Mršić protiv ostatka lige
Foto: Bruno Karadža

Može li dolazak Ćire u Kranjčevićevu ugroziti ambicije Hajduka, hoće li borbenost biti dovoljna Splitu da se odupre Dinamu, tko će biti najbolji jesenski strijelac i kako će Mršić s Osijekom reagirati na izostavljanje s izborničke pozicije selekcije HNL-a teme su o kojima su svoja mišljenja ponudili Ante Dubravac, Tomislav Pacak i Josip Piršljin.

Mišo Krstičević kaže da bi Hajduku "sigurno bilo lakše da Ćiro nije došao u Zagreb". Točno ili netočno?

Ante Dubravac: Vjerojatno je ta izjava točna, ali uz sav respekt koji zaslužuje Miroslav Blažević ne vjerujem da on u tako kratkom vremenu može napraviti neko čudo i dovesti Zagreb na taj nivo da ozbiljnije zaprijeti Hajduku. "Galvanizacija" sasvim sigurno neće izostati, ali puno toga ovisi i o igračkoj kvaliteti odnosno nedostatku iste. Zagreb je već promijenio dva trenera i momčad stalno djeluje dosta loše. S druge strane Hajduk iza sebe ima lijepu seriju pozitivnih rezultata za koju vjerujem da će se nastaviti i u Kranjčevićevoj.

Tomislav Pacak: Već je Luka Bonačić probudio Pjesnike, a dodatna "galvanizacija" legendarnog trenera učinit će ih nezgodnim suparnikom za Hajduk, barem u Kranjčevićevoj. Ćiro je proteklih godina u Hrvatskoj uglavnom imao ulogu "društvenog komentatora", no Blažević je super iskusan trener kojeg usprkos godinama ne treba podcijeniti, bez obzira smatrali ga šarmantnim ili šarlatanom zbog brojnih izjava. I da, Hajduku bi bilo lakše da nema Ćire, iako su na terenu još uvijek isti igrači koji su u 14 kola skupili samo devet bodova.

Josip Piršljin: Poklopilo se da će Miroslav Blažević svoju prvu utakmicu u novom mandatu na klupi Zagreba igrati protiv Hajduka, još jednog bivšeg kluba. Ćiro možda i nije htio takvog protivnika za start u Kranjčevićevoj, no on je poznati motivator i zna izvući maksimum iz svojih igrača. Stoga je Mišo Krstičević u pravu kada kaže da bi Splićanima bilo lakše bez Ćire na suprotnoj strani. Trener s iznimnim iskustvom pokušat će uzeti barem bod Hajduku, a igrači će morati pružiti više nego dosad.

Iz tabora Splita su najavili da "uz borbenost kao protiv Slavena, nema straha ni protiv Dinama". Točno ili netočno?

Ante Dubravac: Split definitivno ima dovoljno kvalitete da na svom terenu, uz podršku domaćih navijača, zagorča život aktualnom prvaku. Iako sama borbenost neće biti dovoljna ona je svakako jedan od bitnih preduvjeta da bi ipak lošija momčad mogla nešto napraviti protiv favorita. Olakotna okolnost za igrače trenera Zorana Vulića je i podatak da su Modri još uvijek glavom na Parku prinčeva pa će Anti Čačiću biti vrlo teško vratiti igrače u svakodnevicu domaće lige. Uz sve navedeno treba spomenuti i sve češće glasine o smjeni na Dinamovoj klupi što je sigurno unijelo nemir u svlačionicu.

Tomislav Pacak: Ne vjerujem da će Splitov problem protiv Dinama biti hrabrost ili strah - Splićani bi sigurno bili "nabrijani", motivirani i željni dobrog rezultata protiv Dinama i bez vrlo karakternog nastupa u Koprivnici. No, Splitov problem su nestalna forma i nekarakteristično propusna obrana (zadnji put bez primljenog gola davnog 1. rujna protiv Intera) što nije dobar znak za Splitovce uoči gostovanja momčadi koja bi morala biti željna napadačkog nogometa i golova nakon anemičnog izdanja u Parizu.

Josip Piršljin: Borbenost je u svakom slučaju vrlo važna ako određena momčad želi do bodova, no kvaliteta i iskustvo su presudni faktori. Nitko ne sumnja da će Splitovci pred svojom publikom na Parku mladeži dati sve od sebe i boriti se za svaku loptu, no to ne znači i kako će pobijediti. Osim požrtvovnosti na terenu, crveni će morati pružiti puno bolju igru nego u Koprivnici kako bi Dinamovci napustili Split "pognutih glava".

Hoće li izostavljanje Stanka Mršića s popisa izbornika selekcije MAXtv Prve lige utjecati na rezultate Osijeka?

Ante Dubravac: Uz dužno poštovanje prema svim odabranim trenerima mislim da je Stanko Mršić zaslužio biti jedan od izbornika selekcije MAXtv Prve lige. Koliko god ga netko ne volio iza njega je respektabilno iskustvo vođenja momčadi u Prvoj ligi i to je trebalo cijeniti u jednoj tako revijalnoj utakmici. Ipak mislim da zaobilaženje Stanka Mršića u izboru neće utjecati na igru njegovog Osijeka baš zbog iskustva koje ima i ne vjerujem da će dopustiti da se eventualno njegovo nezadovoljstvo prenese na igrače. Već protiv Intera Osijek bi se trebao vratiti na pobjedničku stazu s koje je malo skrenuo u posljednjih nekoliko dvoboja.

Tomislav Pacak: Ne može imati dugoročan učinak, ali u jednoj ili dvije utakmice igrači bi mogli za svakog trenera dati "deset posto više" kako bi dobrim rezultatima i guranjem Osijeka tik do Dinama na vrhu ljestvice pokazali HNS-u da nisu napravili ispravan odabir. No, Mršića i Osijek puno više treba motivirati izvjesnost da je utrka za drugo mjesto sasvim otvorena i da pod vodstvom iskusnog lisca Osječani mogu napraviti iznenađujuće dobar rezultat ove godine.

Josip Piršljin: Ne previše. Stanko Mršić je bio razočaran što je izostavljen, možda i s pravom, ali to se neće odraziti na igru Osijeka, u pozitivnom ili negativnom smislu. Sigurno je da će on i njegovi igrači imati motiv više protiv Intera u sljedećem kolu, ali to neće biti presudno. Osječani se moraju koncentrirati na svoju igru i razmišljati pozitivno, a rezultati na kraju sezone će pokazati je li Mršić zaslužio biti tamo gdje su sad Mrmić, Ferenčina i Scoria.

Tko je najbliže tituli prvog strijelca jesenskog dijela prvenstva: Sammir, Kramarić ili netko treći?

Ante Dubravac: Nakon odličnog ulaska u sezonu Sammir je malo posustao s postizanjem pogodaka što je iskoristio "odbačeni" član Dinama Andrej Kramarić i potpuno se približio. Ipak mislim da je tituli prvog strijelca jesenskog dijela prvenstva bliži Sammir zbog toga što Dinamo stvara puno više prilika, a samim time i postiže više pogodaka od Lokomotive. Obojica igrača su predodređeni za izvođenje najstrožih kazni u svojim momčadima pa im i to dodatno pomaže da se odvoje od ostatka pratnje na ljestvici strijelaca.

Tomislav Pacak: Najbliže je tituli prvog strijelca Lokomotivin Andrej Kramarić koji je zasigurno jedna od najboljih priča ove jeseni. Kramarić je ipak napadač, igra u vrlo dobroj formi i prilično je redovit u postizanju pogodaka, dok Sammir ni ne igra toliko u Prvoj ligi ovisno o zbivanjima u Europi. Sammirov učinak je, dakako, ovisan i o jedanaestercima što mu može donijeti nekoliko laganih golova više, ali zbog pozicije i kontinuiteta forme, prednost dajem Kramariću. Iskusni Vugrinec bi se mogao uključiti u utrku iz drugog plana, no samo ako mu prekidi (jedanaesterci i slobodni udarci) budu išli na ruku.

Josip Piršljin: Bitka za tu titulu vodit će se između spomenute dvojice, no uključit bi se mogao i Davor Vugrinec. Kada su u pitanju pogoci u hrvatskoj nogometnoj ligi, napadača Slaven Belupa treba se shvatiti najozbiljnije. Ipak, zbog dosadašnje forme prednost dajem Sammiru. Hrvatski reprezentativac je pokazao da u domaćem prvenstvu zna pronaći put do mreže premda mu to nije glavna zadaća. Uz to, igra u kvalitetnijoj ekipi od Kramarića i lakše će mu biti ostati na vrhu liste strijelaca. Lokomotiva, pak, do kraja polusezone igra s Rijekom, Hajdukom, Slavenom i Dinamom, te će Kramarić teže probijati suparničke obrane.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava09.11.2012. u 16:56
    http://lonestarseeksgirlfriend.yolasite.com/...........Kranjčevićeva....link
    Torca-Dubrava
  • Torca-Dubrava09.11.2012. u 16:50
    ajmo BILI....ale
    Torca-Dubrava