Automoto

U Valenciji oproštaj Caseyja Stonera

Maja Giljanović • petak, 09.11.2012.
U Valenciji oproštaj Caseyja Stonera
Foto: EPA

Posljednja utrka sezone u Valenciji ujedno je i posljednja utrka u karijeri dvostrukog svjetskog MotoGP prvaka Caseyja Stonera...

Sezona je došla svom kraju, a posljednja utrka u kalendaru u Valenciji ujedno je oproštajna utrka dvostrukog svjetskog MotoGP prvaka Caseyja Stonera. Australac se na najljepši mogući način prije dva tjedna oprostio od domaćih navijača, u najjačoj klasi stigao je do 38. pobjede u karijeri i na listi svih vremena prestigao Mikea Haywooda. Ispred su ostala samo trojica, Valentino Rossi sa 79, Giacomo Agostini sa 68 i Mick Doohan s 54 pobjede.

Stoner je u Australiji postao prvi vozač u MotoGP eri koji je na jednoj stazi pole izborio pet sezone uzastopce, u Valenciji je u poziciji dostići samog sebe, na stazi Ricardo Tormo posljednje četiri godine startao je s prve pozicije.

Ovo je 11. godina zaredom da se posljednja utrka sezone održava u Valenciji, više nego na ijednoj drugoj stazi u povijesti, a najviše uspjeha ovdje postigao je Dani Pedrosa. Svjetski viceprvak pobijedio je na stazi nazvanoj u čast dvostrukog bivšeg prvaka (1978., 1981.) jednom u tadašnjih klasi do 125 kubika te po dvaput u svojedobno klasi do 250 ccm i u MotoGP-ju.

Tim više ljubitelji MotoGP-ja koji ne navijaju za Jorgea Lorenza žale za utrkom u Australiji i izlijetanju Pedrose već na samom početku čime je Lorenzu omogućio da se utrku prije kraja sezone okiti svojim drugim naslovom prvaka. Nije da se i Lorenzo ovdje ne snalazi, u MotoGP-ju pobijedio je ovdje prije dvije godine, a prije tri godine osvojio drugo mjesto.

Prvaci su poznati i u slabijim klasama, u Moto2 prvak je Marc Marquez, a u Moto3 Sandro Cortese.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 21:06
    Uvjek žalosti kada odlaze velikani
    Obrisan korisnik