Košarka

Repešin dvojac "zaludio" Malagu, Pop "raketirao" grčkog velikana

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 12.11.2012.
Repešin dvojac "zaludio" Malagu, Pop "raketirao" grčkog velikana
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatski košarkaški legionari diljem Europe imali su sjajan tjedan iza sebe. Odlične predstave pružili su Luka Žorić i Krunoslav Simon u Repešinoj Unicaji, a jednako dobar učinak imao je Marko Popović čija momčad još uvijek ne zna za poraz u Euroligi. Svakako raduje i "buđenje" dijela igrača nakon nešto lošijeg ulaska u sezonu, dok s druge strane Dario Šarić i dalje trenira "birokraciju"...

Igrač tjedna

Luka Žorić (Unicaja): Dvije pobjede prošlog tjedna ostvarila je Unicaja i to uz odličnu igru Luke Žorića. Žorić je i na gostovanju kod Chalona, a i na gostovanju kod Lagun Ara bio središnja figura momčadi Jasmina Repeše. U Francuskoj je za 23 minute ubacio 17 poena (4/8 za dva, 9/10 slobodna) i uhvatio sedam skokova, a učinak bi zasigurno bio i bolji da nije imao problema s osobnim pogreškama. Odličnu utakmicu odigrao je i protiv Lagun Ara u prvenstvu, tu je odradio 35 minuta i ubacio 13 poena (5/12 za dva, 3/4 slobodna) uz uhvaćenih čak 11 skokova te podijeljene dvije blokade.

Ugodno iznenađenje

Damir Markota (Bešiktaš): Prošlog ponedjeljka u porazu od Fenerbahčea igrao je 26 minuta, zabio 12 poena uz šut iz igre 5/10 te prikupio sedam skokova. U Euroligi Bešiktaš je slavio u Litvi, a Markota je s 13 poena u 27 i pol minuta bio drugi strijelac momčadi, a upisao je i šest skokova. U prvenstvenoj pobjedi nad Gaziantepom igrao je 23 minute i ostvario učinak od šest poena, pet skokova i pet asistencija.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U posljednjih sedam dana Pašalić je sa svojim Turk Telekomom odigrao dvije prvenstvene utakmice. U domaćem porazu od Aliage Petkim predvodio je momčad s čak 24 poena (šut iz igre 10/16), sedam skokova i dvije asistencije za 29 minuta na parketu. Prvi strijelac kluba bio je u subotu u gostujućoj pobjedi kod Tofaša. Odigrao je 31 minutu i uz šut iz igre 5/9 postigao 15 poena te upisao tri skoka i jednu asistenciju.

Rok Stipčević (Armani Milano): Sergio Scariolo u domaćem euroligaškom porazu od Olympiacosa nije koristio usluge hrvatskog razigravača, dok je u prvenstvenom porazu od Umana Venezije Zadranin odlično iskoristio 12 minuta na parketu te za to vrijeme zabio 14 koševa (za dva 1/1; za tri 3/3), čime je svom treneru dao do znanja da je neopravdano bio marginaliziran protiv grčke momčadi.

Boris Barać (Široki WWin): Može se reći da je "živnuo" poslije nekoliko mlakih partija. Iako mu šut u porazu od Budućnosti nije bio odličan (4/9 za dva, 2/4 za tri), bio je jedan od najbolje trojice u redovima prvaka Bosne i Hercegovine s 14 poena, šest skokova, dvije asistencije i jednom osvojenom loptom.

Visoka forma

Krunoslav Simon (Unicaja): Vrlo zadovoljan svojom igrom prošlog tjedna može biti Kruno Simon. Nekadašnji kapetan Zagreba dao je veliki doprinos u dvije pobjede Unicaje, šuterski je bio vrlo dobar, nije potrošio puno lopti, a one koje je "uzeo", na ispravan način je realizirao. Na gostovanju kod Chalona za 19 minuta je ubacio 16 poena (2/4 za dva, 3/3 za tri, 3/3 slobodna) i uhvatio dva skoka, ali i zaradio četiri osobne pogreške. Dobru je igru prikazao i na gostovanju kod Lagun Ara gdje je za 21 minutu ubacio 15 poena (3/4 za dva, 1/1 za tri, 6/6 slobodna) i uhvatio dva skoka.

Krešimir Lončar (Himki): Iza Lončara je vrlo dobar tjedan. U pobjedi nad Nižnji Novgorodom (86:82) u ruskom prvenstvu imao je 10 poena i šest skokova za 21 minutu na parketu, dok je u još jednom uspjehu svojeg kluba, s euroligaških 79:67 protiv Panathinaikosa u Ateni, bio još bolji od toga. Svojih 19 minuta iskoristio je za 14 poena uz 5/6 za dvicu i 4/4 iz slobodnih bacanja, dodajući i osam skokova, a jedini pravi minus bili su mu problemi s prekršajima. Utakmicu je okončao prijevremeno, s pet osobnih pogrešaka.

Marko Popović (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa i dalje pobjeđuje u Euroligi, prošlog tjedna to im je uspjelo protiv Anadolu Efesa (77:64) u Istanbulu, a Popović je u tom susretu bio sjajan. Za 24 i pol minuta na parketu ubilježio je 21 poen, sve šutevima za tricu, koju je pucao 7/10, a tome je dodao i tri skoka, asistenciju, ali i četiri izgubljene lopte. Četiri od sedam svojih trica zabio je u trećoj četvrtini, u kojoj je Žalgiris odmaknuo do 60:51, nakon što je prvo poluvrijeme završilo s 37:37. U porazu od VEF-a (77:72) u Rigi u VTB ligi je za 28 i pol minuta imao devet poena (3/6 za tricu, 0/2 za dvicu), s po jednim skokom, asistencijom i izgubljenom loptom.

Na standardnoj razini

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Perić je u svom drugom nastupu u Italiji u dresu Cremone upisao i drugi poraz, no ovaj put je bio ponajbolji igrač u svojoj momčadi. Na parketu je bivši Zagrebaš proveo 23 minute, a za to vrijeme ubacio je 11 koševa (za dva 5/7; za tri 0/2) te usto dohvatio četiri lopte.

Darko Planinić (Široki WWin): Pokazuje da mu sve više odgovara uloga lidera momčadi, pa ju je protiv Budućnosti predvodio s 21 poenom (9/12 za dva), pet skokova i dvije asistencije. Nije bilo dovoljno za pobjedu s obzirom na slab učinak igrača s klupe.

Zoran Planinić (Himki): Već po običaju, Planinić je među najboljima u Himkiju. Na putu do gostujućih 86:82 protiv Nižnji Novgoroda u ruskom prvenstvu igrao je 24 minute i za to vrijeme ubilježio 15 poena, s 7/14 za dvicu i 1/1 iz slobodnih bacanja, a imao je i tri skoka i po dvije asistencije i osvojene lopte, uz tri izgubljene. U dolasku do euroligaških gostujućih 79:67 protiv Panathinaikosa, svojih 33 i pol minuta iskoristio je za 18 poena, sa 7/13 za dvicu, 1/2 za tricu i 1/2 iz slobodnih bacanja, uz šest skokova i tri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte.

Miro Bilan (Cedevita): Bilanu je prošlog tjedna najbolje išlo u premijernoj Cedevitinoj pobjedi u Euroligi, sa 76:69 protiv Caje Laboral u petak predvečer. Za nepunu 21 minutu na parketu upisao je 16 poena (7/9 za dvicu, 2/4 iz slobodnih bacanja) i pet skokova. U pobjedi nad Igokeom (78:76) u ABA ligi imao je osam poena za 12 minuta u igri, dok je u još jednom regionalnom nastupu, uz poraz od MZT-a (74:61) u glavnom gradu Makedonije, za 21 minutu zabio dva poena sa slabih 1/6 iz igre, sve za dvicu.

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona je proteklog tjedna pokazala svu svoju snagu. Momčad Xavija Pascuala upisala je dvije velike pobjede prvo razbivši u Moskvi CSKA, a zatim je to ponovila na domaćem terenu protiv Manrese. Ante Tomić je u Moskvi dobio 23 minute, ali je izostao uobičajeni napadački učinak te je susret završio sa šest poena (3/6 za dva, 0/4 slobodna), ali je upisao i četiri skoka, dvije blokade i dvije asistencije. Nešto skromniji napadački učinak u Moskvi nadoknadio je za vikend kada je Barcelona ugostila slabu Manresu. Tu je Tomić bio prvo ime utakmice i za 19 minuta ubacio je 16 poena (7/10 za dva, 2/2 slobodna), uhvatio šest skokova, podijelio četiri asistencije i ukrao dvije lopte.

Mario Hezonja (Barcelona): Druga momčad Barcelone u prvenstvu je nakon produžetka svladala Planas Navarru uz značajan doprinos Marija Hezonje. Hezonja je igrao 35 minuta i bio prvi strijelac i skakač Barcelone, ali i najveći potrošač lopti. Ubacio je 15 poena, no ne uz najsjajniji postotak ubačaja - za dva je šutirao 6/11, za tri 0/7 te slobodna bacanja 3/4. Tome je dodao i devet skokova, dvije asistencije i pet izgubljenih lopti. Treba napomenuti kako je naš mladi reprezentativac s linije slobodnih bacanja deset sekundi prije kraja produžetka zaključio priču i osigurao pobjedu Barcelone.

Damjan Rudež (Zaragoza): Zaragoza je ubilježila gostujuću pobjedu kod Estudiantesa uz dobru igru Damjana Rudeža. Rudež je bio šuterski na 50-postotnom učinku te je za 24 minute ubacio 11 poena uz šut 1/2 za dva poena te 3/6 za tricu. Tome je dodao dvije izgubljene lopte i skok.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Prošli tjedan odlično je počeo za Bogdanovića i Fenerbahče, ali je loše završio. U ponedjeljak je Bogdanović iz igre šutirao 7/11 te s 18 poena, tri skoka i tri asistencije za 30 minuta na parketu vodio svoju momčad do pobjede u derbiju protiv Bešiktaša. Fenerbahče je u četvrtak teško stradao kod Cantua u Euroligi, a Bogdanović je za 21 minutu zabio osam poena (šut iz igre 4/8). Drugi uzastopni poraz momčad Simonea Pianigianija doživjela je u domaćem prvenstvu od Pinara, a Bogdanović je igrao tek 15 minuta i zabio šest poena (šut iz igre 2/4).

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Unatoč tome što je bio prvi strijelac svog kluba s 13 postignutih poena čemu je pridodao i dvije asistencije Ukić ovaj tjedan nije imao razloga za zadovoljstvo. Naime Panathinaikos je poražen u sklopu petog kola košarkaške Eurolige na domaćem terenu od Himkija te se trenutno nalazi na pretposljednjem mjestu skupine A.

Lukša Andrić (Cedevita): Na početku tjedna, u pobjedi nad Igokeom (78:76) u ABA ligi, Andrić je svoje 22 minute iskoristio za 12 poena, mučeći se jedino sa slobodnim bacanjima (4/10), a imao je i četiri skoka, tri asistencije i po dvije osvojene i izgubljene lopte. U euroligaškoj pobjedi nad Cajom Laboral (76:69) u Domu Dražena Petrovića završio je s osam poena i pet skokova, ali i četiri izgubljene lopte za nešto više od 19 minuta u igri, dok je u skopskom porazu od MZT-a (74:61) upisao 11 poena, četiri skoka i ponovno četiri izgubljene lopte za 21 minutu na parketu. U toj utakmici mučio se s prekršajima, završivši nastup s petom osobnom u 34. minuti.

Goran Vrbanc (Zadar): Na povratku poslije kraće stanke zbog ozljede koljena, Vrbanc je u Zadrovoj teškoj izborenoj domaćoj pobjedi nad Igokeom (61:60) u ABA ligi predvodio svoju momčad s 13 poena za 24 minute u igri, uz 3/3 za dvicu, 2/5 za tri poena i loših 1/6 iz slobodnih bacanja. U završnoj četvrtini imao je sedam poena, držeći Zadar u igri s dvije trice, ali kod vodstva od 61:60 zamalo je poništio te pozitivne stvari promašivši dva slobodna bacanja koja bi donijela +3. Srećom za Zadrane, Igokea potom nije iskoristila svoj posljednji napad.

Mario Delaš (Žalgiris): Bez puno odudaranja od uobičajene minutaže i učinka, Delaš je ostavio za sobom i euroligašku pobjedu nad Anadolu Efesom (77:64) u Istanbulu i gostujući poraz od VEF-a (77:72) u VTB ligi. U Istanbulu je igrao malo više od 16 minuta i za to vrijeme imao dva poena (1/2 za dvicu) i po jedan skok i izgubljenu loptu, dok je u Rigi za nešto manje od 13 minuta završio s tri poena, uz 1/1 za tricu, s po jednim skokom i osvojenom loptom, uz tri prekršaja.

Forma u padu

Ivan Ramljak (Široki WWin): Nije "divljao" s trice protiv Budućnosti kao protiv Cibone, ali je ostao dojam da je mogao učiniti više od pet poena, šest skokova i asistencije. Vragović i on najviše su podbacili u startnoj petorci, što se osjetilo na rezultatu zbog neraspoloženosti njihovih zamjena.

Mario Kasun (Montepaschi Siena): Prvenstveni susret njegova momčad imala je zakazana nakon zaključenja ovog teksta,dok je u euroligaškom demoliranju Prokoma bio tek "sporedna ličnost". Naime, trener mu je dao tek šest minuta, dovoljno za tek tri skoka.

Luka Babić (Cedevita): U tri prošlotjedna Cedevitina nastupa Babić nije ubilježio poen, u pobjedi nad Igokeom (78:76) s 0/2 za dvicu za tri minute, u euroligaškom uspjehu protiv Caje Laboral (76:69) s jednom promašenom dvicom za pet minuta, a u porazu od MZT-a (74:61) u Skoplju s po jednim promašajem za dvicu i tricu za pet minuta na parketu. Za malo vremena što je bio u akciji tijekom proteklih sedam dana, nije bio puno upečatljiviji ni u drugim stvarima.

Fran Pilepić (Bilbao): Fran Pilepić i dalje igra samo sporedne uloge u Bilbau. Minutaža je i dalje mizerna, a samim time i učinak. Napokon je dobio nešto veću minutažu u Eurokupu protiv Budućnosti, odradio je 12 minuta, ali je ostao bez poena (0/2 za dva, 0/2 za tri). U prvenstvenom dvoboju protiv Reala igrao je dvostruko manje, ovaj puta nije uputio niti jedan šut prema protivničkom košu i upisao je tek jednu osobnu pogrešku.

Dontaye Draper (Real Madrid): I dok je u Cedeviti imao gotovo neograničenu slobodu, Dontaye Draper u Realu bilježi utakmice bez ijednog šuta. Prošli tjedan je odradio dva susreta, ukupno igrao 15 minuta, a nije ubacio niti jedan poen, čak štoviše, nije šutnuo niti jednu loptu. Protiv Olimpije u Euroligi za pet minuta je jedino napravio i iznudio osobnu pogrešku dok je protiv Bilbaa u prvenstvu ubilježio četiri asistencije, skok i blokadu.

Goran Suton (Cedevita): Sutonov tjedan započeo je solidnim učinkom u dolasku do pobjede nad Igokeom (78:76), s osam poena i četiri skoka za 15 minuta na parketu. U preostale dvije utakmice tijekom proteklih sedam dana igrao je manje i nije se osobito istaknuo. U pobjedi nad Cajom Laboral (76:69) u Euroligi bio je bez poena i s jednim skokom za nepunih sedam minuta, dok je na putu do poraza od MZT-a (74:61) u Skoplju završio s dva poena za odigranih pet minuta.

Marko Tomas (Cedevita): U prvim utakmicama otkako se oporavio od ozljede i operacije stopala, Tomas je pomogao da se momčad Božidara Maljkovića podigne u obrani, dok se s napadačkim učinkom zasad još traži. U pobjedi nad Igokeom (78:76), u svojem prvom nastupu u Cedevitinom dresu, odigrao je 18 minuta i završio s dva poena (0/4 iz igre, 2/2 iz slobodnih bacanja) i četiri skoka, a nešto više ubacio je u naredna dva susreta. Na putu do euroligaške pobjede nad Cajom Laboral (76:69) imao je šest poena s 1/5 iz igre i 4/5 iz slobodnih bacanja, odigravši 17 minuta, dok je u skopskom porazu od MZT-a (74:61) na parketu proveo 22 minute i ubilježio šest poena s 2/3 za dvicu, 0/5 za tricu i 2/2 s crte slobodnih, uz četiri skoka i po dvije asistencije i izgubljene lopte.

Pavle Marčinković (Cibona): U prvoj ovosezonskoj europskoj utakmici Vukova, s porazom od Spartaka iz Sankt Peterburga (64:56) u Domu Dražena Petrovića, Marčinković je za 19 minuta na parketu ubilježio osam poena, uz 1/4 iz igre i 5/6 iz slobodnih bacanja, a dodao je i šest skokova i dvije osvojene lopte. Cibona je doživjela poraz na domaćem parketu i u ABA ligi, s 85:81 u korist Radničkog iz Kragujevca, a 23-godišnji Zadranin u tom je susretu igrao 21 minutu i završio sa šest poena i pet skokova. Pored toga, bio je među onima koji su pokušali zadržati raspucanog Amerikanca Terrica Whitea, bez puno uspjeha, s obzirom da je White Cibosima utrpao 36 poena.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Radošević proteklih sedam dana neće pamtiti po dobrom. Nakon što je propustio gostujuću pobjedu nad Nevežisom (102:80) u litavskom prvenstvu, u porazu na domaćem parketu protiv Bešiktaša (73:67) bio je u akciji, ali bez većeg učinka. Za 12 i pol minuta na parketu imao je jedan poen, s 0/3 za dvicu i 1/2 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao i po jedan skok, asistenciju i osvojenu loptu, uz dvije izgubljene.

Klupa, tribine, doktori...

Stanko Barać (Anadolu Efes): I dalje je izvan parketa zbog ozljede lakta.

Toni Katić (Split): I dalje u problemima zbog ozlijeđenog koljena, propustio je i Splitov poraz od Krke u Novom Mestu (79:68).

Dario Šarić: Još uvijek nije na parketu, iako je od Fibine odluke o odšteti koja se mora platiti Zagrebu prošlo već dosta vremena.

Marko Banić (Uniks): Prošlog tjedna se prvi put ove sezone našao u sastavu svoje nove momčadi, u gostujućoj pobjedi nad poljskim Stelmetom iz Zielone Gore (74:67) u Eurokupu, ali nije igrao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2012. u 08:07
    Marko Tomas - forma u padu ??? Pa on se tek vraća nakon duge stanke...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2012. u 01:10
    Grčkog velikana?
    Obrisan korisnik
  • LazialZD12.11.2012. u 14:21
    Čini mi se da Pop trenutno igra najbolju košarku u životu i želin mu da samo tako i dalje nastavi i zadrži visoku formu, zabiti Efesu u gostima 21poen u šut za tricu 7/10 mogu samo pravi majstori kapa do poda za našeg Zadranina.
    LazialZD