Zimski sportovi

Dva NHL-ovca uz Rendulića, u SM-liigi završio i Maxime Talbot

Ivan Dominik • ponedjeljak, 12.11.2012.
Dva NHL-ovca uz Rendulića, u SM-liigi završio i Maxime Talbot
Foto: EPA

Premda još uvijek traju pregovori oko okončanja lockouta u NHL-u te su posljednji sastanci održani kroz zadnjih nekoliko dana, u posljednjih je sedam dana ponovno najjaču ligu svijeta napustilo podosta renomiranih hokejaša zvučnih imena. Koji su se nastanili u Europi ili u nekim manjim svjetskim ligama, dok se, u isto vrijeme, za identičan korak sprema još nekolicina velikih hokejaških imena...

Prvi među jednakima, koji je iz NHL-a proteklog tjedna stigao u Europu, bio je Finac Antti Miettinen, koji se vratio kući potpisavši za HPK Hämeenlinnu u najjačoj finskoj hokejskoj ligi - SM-liigi. Defenzivni napadač i grinder Winnipeg Jetsa postao je tako drugi igrač iz tog kanadskog kluba u Hämeenlinni - nakon Kanađanina Erica Fehra - u kojoj igra i hrvatski reprezentativac Borna Rendulić.

SM-liiga najviše je profitirala NHL igračima u posljednje vrijeme, a kao jedno od najrenomiranijih imena najpopularnije hokejske lige svijeta, koje je stiglo u najjači razred finskog hokeja jest Maxime Talbot. Fenomenalni konstantni all-rounder i centar Philadelphia Flyersa te osvajač Stanley Cupa s Pittsburgh Penguinsima iz 2009. godine stigao je u Ilves Tampere gdje već brani švedski vratar Nashvillea Anders Lindback.

Talbot je dolaskom u Finsku postao i jedan od najboljih NHL hokejaša trenutno u toj zemlji te prvi igrač u Ilvesu. Osim njega, u bogatu je skandinavsku državu došao i američki napadač NY Rangersa Derek Stepan, koji se pridružio ekipi KalPe kao njen prvi igrač iz NHL-a.

Izuzev hokejaša iz NHL-a koji su angažmane pronašli u (po)najboljim europskim ligama mnogo je i onih koji su "premješteni" u filijale svojih klubova u nižim ligama. Posljednji u nizu takvih bili su kanadski tamnoputi bek Edmonton Oilersa, Theo Peckham, koji je otišao u San Francisco Bullse, kao i Ryane Clowe, Peckhamov sunarodnjak i efikasni napadač San Jose Sharksa. Također, i nekad vrlo perspektivni napadač Montreal Canadiensa, Amerikanac Scott Gomez, završio je u ECHL-u, točnije u Alaska Acesima.

Vrlo dobri švedski bek Chicago Blackhawksa, Niklas Hjalmarsson, napustio je Grad vjetra te se iznenađujuće nastanio u Italiji, odnosno klubu Bolzano. Kanađanin Josh Bailey, koji je vrlo dobar mladi napadač NY Islandersa, otišao je, pak, u njemačku drugu ligu i klub Bietigheim Steelers, dok je češki veliki i poznati branič Florida Panthersa, Filip Kuba, postao novim igračem HC Vitkovica u svojoj domovini, čime se vratio u svoj matični klub.

Još jedan švedski "par" vratio se u svoju zemlju i to u drugu ligu tamošnjeg hokeja, Allsvenskan. Branič Toronto Male Leafsa, Carl Gunnarsson, potpisao je za Örebro, dok je napadač Nashville Predatorsa Patric Hornqvist otišao u Djurgarden, nakon što mu je istekao angažman u Red Iceu u drugoj švicarskoj hokejskoj ligi. Stoga mu je Djurgarden sada drugi klub u Europi za vrijeme tekućeg lockouta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2012. u 07:58
    Gledao sam jučer na telki da su pregovori oko novog ugovora trajali ciglih sat vremena. Jučer su Medveščak napustili Huculak, Hrebar i Leavitt. Dečkima hvala i sretno.
    Obrisan korisnik