Nogomet

Video: Efikasna Srbija sredila Čile, Belgija poražena u Bukureštu

Branimir Korać • srijeda, 14.11.2012.
Video: Efikasna Srbija sredila Čile, Belgija poražena u Bukureštu
Foto: EPA

Hrvatski protivnici u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo odradili su "prijateljski termin" dosta šareno. Srbija je prikazala dobru igru u pobjedi protiv Čilea, Belgija je poražena u Bukureštu dok se Škotska pošteno namučila s Luksemburgom...

Srbija u St. Gallenu nadigrala Čile

Hrvatski protivnik u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u St. Gallenu je odigrao prijateljski dvoboj protiv reprezentacije Čilea. Nakon poraza od Belgije i Makedonije, reprezentacija pod vodstvom Siniše Mihajlovića visoko je slavila s 3:1.

Čileanci su se predstavili u blijedom izdanju dok je Srbija s druge strane bila dosta bolja i efikasnija. Već u 22. minuti stigla je u vodstvo kada je Miralem Sulejmani dobro ubacio, a mladi Lazar Marković glavom proslijedio loptu u mrežu.

Do kraja prvog poluvremena Čileanci su svim silama pokušavali doći do poravnanja, stvorili su pritisak, ali nisu uspjeli pronaći put do mreže.

U drugom dijelu Srbiji je trebalo svega 20 minuta da riješi pitanje pobjednika. Prvo je u 48. minuti Đuričić pronašao Filipa Đorđevića koji vara čileanskog vratara da bi u 65. minuti Đorđević bio u ulozi asistenta, a Đuričić strijelca.

Deset minuta prije kraja susreta Čileanci su ostali s igračem manje na terenu nakon isključenja Artura Vidala, no u samoj završnici Henriquez je ipak uspio postići počasni pogodak i smanjiti na konačnih 3:1.

Belgijci poveli pa stali u Bukureštu

Marc Wilmots je sa svojim izabranicima u posljednjem ovogodišnjem susretu gostovao u Bukureštu gdje ih je spremna dočekala domaća selekcija. Rumunji su u susret ušli vrlo motivirani tražeći pobjedu protiv potentne i mlade reprezentacije Belgije, a pobjedu 2:1 donijeli su joj njezini mladi igrači i buduće zvijezde Alexandru Maxim i Gabriel Torje.

Belgija je bolje krenula u utakmicu i opasno je prijetila preko De Bruynea i Mertensa, a tu bolju igru okrunila je u 23. minuti kada Benteke koristi pogrešku domaće obrane i šalje loptu iza leđa Tatarusanua.

Nakon primljenog pogotka Rumunji su krenuli malo otvorenije i to im se isplatilo u 32. minuti. Mladi veznjak Panduriija Alexandru Maxim lijepim udarcem sa 16 metara pogodio je gostujuću mrežu i vratio sve na početak.

S tih 1:1 se otišlo na odmor, a već na startu drugog dijela Rumunji propuštaju veliku priliku. Vertonghen nije uspio zaustaviti Torjea koji sjajno ubacuje za Cipriana Maricu, no rumunjski napadač nije precizan.

Čisti zicer u 59. minuti promašio je i Torje da bi u 66. minuti domaćin ipak stigao do vodstva golom Torjea iz kaznenog udarca kojeg je skrivio Vertonghen. Do kraja susreta Belgija je još jedina imala veliku priliku koju nije realizirao Lukaku i susret je završen zasluženom pobjedom Rumunja 2:1.

Jordan Rhodes s dva pogotka odveo Škote do teške pobjede

Škotska je za posljednjeg protivnika u 2012. godini odabrala reprezentaciju Luksemburga što možda i nije bio loš izbor obzirom na posljednje rezultate Škota. Trebao im je lakši protivnik za povratak samopouzdanja, međutim i Luksemburžane su svladali uz dosta muke 2:1.

Junak u pobjedi Škotske bio je Blackburnov napadač Jordan Rhodes koji je postigao dva pogotka u prvih 25 minuta i tako odveo Škote do komotne prednosti.

Privremeni izbornik Billy Stark izveo je sastav s dosta novih igrača, a najviše se istaknuo dvostruki strijelac. Prvi pogodak postigao je u 11. minuti na dodavanje Dixona, a drugi u 23. minuti nakon odbijene lopte poslije udarca Andrewa Shinnieja.

Odmah na početku drugog poluvremena Lars Christian Krogh Gerson iz slobodnog udarca smanjuje na 2:1 nakon čega Škoti počinju igrati s puno pogrešaka i u nekoliko navrata Luksemburg je imao priliku doći i do poravnanja.

Švicarci u 96. minuti do pobjede, u Istanbulu remi

Švicarska je gostovala u Tunisu gdje je uz dosta muke s 2:1 svladala domaćina. Pobjedu Švicarskoj donio je Xherdan Shaqiri golom u 96. minuti kada se već činilo da će susret završiti bez pobjednika. Prije toga su Švicarci propustili realizirati kazneni udarac u 18. minuti kada je Mathlouthi obranio pokušaj Inlera, da bi poveli u 40. minuti golom Derdiyoka, a domaćin je stigao do poravnanja u 59. minuti golom Dhaouadija. Od 74. minute Tunižani su igrali s igračem manje nakon što je drugi žuti karton dobio Bedoui, no sve do sudačke nadoknade gosti nisu mogli do pogotka.

Posljednju ovogodišnju utakmicu Islanđani su odradili na gostovanju kod Andore. Očekivano su slavili 2:0 postigavši u svakom poluvremenu po jedan pogodak. Vodstvo Islandu donio je u 15. minuti Johann Berg Gudmundsson, a konačnih 2:0 postavio je u reprezentativnom debiju Runar Mar Sigurjonsson. Prema izvještajima iz Andore, Islanđani su bili puno bolji protivnik i domaćin je još dobro i prošao.

Južna Afrika je razočarala na svom travnjaku protiv Zambije. Dosta bolja igra gostiju rezultirala je pobjedom 1:0 zahvaljujući pogotku Collinsa Mbesume u 64. minuti susreta. Mbesuma je iskoristio malo prostora što je dobio na rubu kaznenog prostora, dobro je opalio i prevario Khunea. U nastavku susreta umjesto da Južna Afrika pokuša doći barem do poravnanja, Zambija je stvorila još nekoliko dobrih prilika i na kraju zasluženo slavila.

Bjelorusija je u Jeruzalemu bila bolja od Izraela 2:1 nakon što su domaćini poveli s 1:0 i držali prednost sve do završnice prvog poluvremena. Izraelce je u vodstvo nakon velike pogreške Filipenka doveo Damari u 20. minuti nakon čega je Izrael bio bolji, ali Bjelorusija je stigla do pogotka. Zabio je u 45. minuti Sergej Kisljak za 1:1 na poluvremenu. U stilu u kojem su završili prvo poluvrijeme, Bjelorusi su otvorili drugo. Odmah u prvim sekundama Sergej Balanovič je udarcem iz daljine svladao Aouatea. Nakon tog pogotka Izrael se više nije oporavio, a gosti su preko Putila, Bressana i Draguna propustili niz prilika za povećanje vodstva.

Turci su u Istanbulu u Turk Telekom Areni ugostili Dansku u 500. susretu Turske u povijesti. Tijekom ceremonije prije meča posebno su nagrađeni Hakan Sukur, Rustu Recber i Fatih Terim, a susret je završio s miroljubivih 1:1. Danska je povela u 65. minuti golom Nicklasa Bendtnera iz kaznenog udarca da bi četiri minute kasnije Mevlut Erding postavio konačnih 1:1.

Prijateljske utakmice:
Tunis - Švicarska 1:2
Tanzanija - Kenija 1:0
Andora - Island 0:2
Južna Afrika - Zambija 0:1
Lihtenštajn - Malta 0:1
Izrael - Bjelorusija 1:2
Turska - Danska 1:1
Čile - Srbija 1:3
Maroko - Togo 0:1
Rumunjska - Belgija 2:1
Niger - Senegal 1:1
Luksemburg - Škotska 1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 10:44
    Ma razbucat ćemo Srbe :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.11.2012. u 01:35
    hajd i da srbi nekog pobjede :-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.11.2012. u 23:17
    ibraaaaaaaa !!!
    Obrisan korisnik