Nogomet

Tottenham brani poziciju na Emiratesu, Lazio prijeti Juventusu

Sportnet • petak, 16.11.2012.
Tottenham brani poziciju na Emiratesu, Lazio prijeti Juventusu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

I ovog će vikenda biti puno zanimljivih utakmica na europskim travnjacima, igra se londonski i sevillski derbi, a Lazio putuje u Torino. U Francuskoj će se sučeliti Bordeaux i Marseille, a u Njemačkoj Bayer i Schalke.

Iako ove sezone ne predstavljaju kandidate za prvaka, Arsenal i Tottenham tradicionalno provlače mnogo pozornosti u svojim međusobnim dvobojima. Nekoliko je ozlijeđenih s obje strane, a Spursi imaju priliku pobjeći Topnicima na četiri boda, dok ovi mogu skočiti za maksimalno dvije pozicije.

Kad je posljednji put pobijedio Manchester United, 2005., Norwich je završio u drugoj ligi. Kanarinci su, jasno, David u ovom dvoboju protiv Golijata, ali imaju pravo na nadu jer su nanizali pet utakmice bez poraza, od toga tri pobjede. Nakon što je poražena od Uniteda na svojem terenu, Villa gostuje kod Manchester Cityja koji ima priliku ili preskočiti gradskog rivala ili barem održati korak s njim. Pobjeda je uz svakom slučaju imperativ za Mancinijeve igrače.

13. Liverpool dočekuje 14. Wigan tražeći tek drugu domaću pobjedu. Remi na Stamfrod Bridgeu sigurno je ulio samopuzdanja Redsima koji već pet utakmica ne znaju za pobjedu, dok je Wiganova forma iznimno promjenjiva. Chelsea će biti na iznimnom testu kod West Browmich Albiona gdje je samo Manchester City uspio odnijeti puni plijen.

Primera je stigla do svog 12. kola, tri momčadi pokazale su kvalitetu više u odnosu na ostatak društva, a upravo će njihovi susreti biti i pod posebnim povećalom. Vodeća Barcelona za protivnika će imati Real Zaragozu, jedinu momčad koja još nije remizirala, no nema sumnje da bi takav scenarij ovaj put unaprijed potpisali, ali realnija je opcija da će Katalonci i dalje nastaviti svoj pobjednički ples.

Sjajno za sada gura i Atletico Madrid, zaostaje tri boda za vodećim, a u ovom kolu putuje u goste Granadi, momčadi iz donjeg dijela ljestvice. Jedan od zanimljivijih susreta bit će i sudar Real Madrida i Athletic Bilbaa. Gosti u Madrid stižu u dobrom raspoloženju, njihova forma značajno se popravila u odnu na početak prvenstva i sasvim sigurno će imati što reći na Santiago Bernabeuu.

No, unatoč glamuru koji prate spomenute klubove, utakmica kola ipak je gradski derbi između Real Betisa i Seville, što je gotovo u pravilu dvoboj za mnogo više od samih bodova. Ostatku društva prije svega ostaje da vrebaju bodove koji bi im omogućili mir za nastavak prvenstva, prije svega se to odnosi na Osasunu i Espanyol, a također ostaje i vidjeti ima li kraja velikoj seriji poraza Mallorce.

Nakon ne posebno lijepe, ali vrlo vrijedne pobjede nad Eintrachtom, Bayern mora na noge lokalnom rivalu. Nürnberg u bavarski derbi ulazi sa samo 11 bodova, tik iznad zone ispadanja, a trener Hecking ima plan: "Moramo igrati poput Celtica protiv Barcelone. Čvrsto u obrani, a prema naprijed nam trebaju samo jedna ili dvije lopte". Određenu bi minutažu mogao dobiti i povratnik u Bayernov napad, reprezentativac Mario Gomez, što će utjecati na ulogu koju će igrati Mario Mandžukić.

Titula derbija kola pripala je okršaju drugoplasiranog Schalkea i petoplasiranog Bayera iz Leverkusena, momčadi koje pretendiraju najmanje na drugu poziciju, s obzirom da sastav Juppa Heynckesa trenutačno djeluje teško uhvatljivo. U zadnja dva kola i Schalke i Bayer imaju po pobjedu i poraz te će u međusobnom dvoboju tražiti zlata vrijedne bodove.

Aktualni prvak, Perišićeva Borussia iz Dortmunda, ima na papiru lakši zadatak, domaću utakmicu protiv pretposljednjeg Greuther Fürtha, dok će se Eintracht pozitivnim rezultatima pokušati vratiti protiv fenjeraša iz Augsburga. Olićev i Lakićev Wolfsburg, s Allofsom kao novim sportskim direktorom, bijeg iz opasne zone nastavlja tražiti protiv Hoffenheima.

Paris Saint Germain, unatoč dvije uzastopne prvenstvene utakmice bez pobjede (poraz od Saint Etiennea 2:1, remi s prvakom Montpellierom 1:1), u 13. kolo Ligue 1 ulazi kao vodeća momčad na tablici, a na Parku prinčeva dočekat će desetoplasirani Rennes. Ancelottijevom je sastavu cilj isključivo pobjeda, kako zbog čuvanja vrha francuskog prvenstva, tako i zbog dizanja raspoloženja uoči važnog ogleda s Dynamom iz Kijeva u Ligi prvaka. PSG će pritom biti bez suspendiranog Ibrahimovića, prvog strijelca lige, te Van der Wiela.

Drugoplasirani Marseille, koji je bodovno poravnat s Parižanima uz utakmicu manje, mora na teško gostovanje u Bordeaux. No, unatoč velikom izazovu, u momčadi s Velodromea smatraju kako treba znati iskoristiti dobar ulazak u sezonu. "Na početku sezone ciljali smo na plasman od petog do osmog mjesta. Ako sada počnemo sumnjati u sebe, znači da ništa ne shvaćamo. Ne smijemo zaboraviti sve dobre stvari koje radimo", kaže Andre Ayew iz tabora Marseillea.

Lovrenov Lyon, koji drži treću poziciju, također s utakmicom manje, na svom Gerlandu dočekuje Reims, a najugodnija iznenađenja lige, Saint Etienne i Valenciennes, igraju protiv Eviana, odnosno branitelja naslova Montpelliera. Za vikend je na rasporedu i "pravi" derbi začelja - pretposljednji Troyes odmjerit će snage s posljednjim Nancyjem.

Nakon Interovog poraza u prošlom kolu, Juventus na vrhu Serie A ponovno lakše diše. S četiri boda prednosti pred prvim pratiteljima u subotu će ugostiti Lazio, ali bez svog ponajboljeg igrača, suspendiranog Pirla. Biancocelesti su u prošlom kolu nadigrali gradske rivale i na gostovanje u Torino odlaze s devet bodova zaostatka za Starom damom.

Subota donosi još jedan veliki derbi. Na stadionu San Paolo u Napulju gostovat će Milan. Napoli je na svom terenu do sada neporažen i trenutno drži treće mjesto na tablici s pet bodova zaostatka za Juventusom. Milan nikako da krupnijim koracima krene prema gornjem dijelu tablice. Rossoneri neprestano osciliraju pa su u posljednja dva kola na svom terenu s 5:1 pobijedili Chievo, ali i s 3:1 izgubili od Fiorentine.

Interov niz od sedam uzastopnih prvenstvenih pobjeda prekinut je u prošlom kolu kod Atalante, a slijedi mu dvoboj s Cagliarijem. Zanimljivo bi moglo biti u Firenzi, gdje Fiorentina dočekuje Atalantu, a deseti Udinese će ugostiti devetu Parmu. Nakon tri poraza u četiri utakmice Roma će u ponedjeljak ugostiti Torino. Budanov Palermo će u Bolognu, a Vukušićeva Pescara u Sienu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.11.2012. u 23:43
    Biti će vatreno ovaj vikend u Njemačkoj,Italiji i Engleskoj.
    Obrisan korisnik