Zimski sportovi

Video: Pregovori u NHL-u opet ne daju rezultate, novi veliki odlasci igrača put Europe

Ivan Dominik • subota, 17.11.2012.
Video: Pregovori u NHL-u opet ne daju rezultate, novi veliki odlasci igrača put Europe
Foto: EPA

Iako je u početku izgledalo drugačije, novi pregovori oko novog kolektivnog ugovora u NHL-u - koji su započeti prošlog vikenda te prolongirani kroz cijeli tekući tjedan - ne daju, nisu dali, niti će, vjerojatno, dati konkretne rezultate. Dogovora oko prekida lockouta još nema, kao ni pomaka u tom kontekstu, a sve su to osjetili i igrači koji su u proteklih nekoliko dana napravili novi egzodus iz najjače lige svijeta u Europu.

Čak je 13 igrača u posljednjih četiri-pet dana napustilo NHL te se zaputilo u mnoge europske lige. Pomaka u vezi dogovora o prekidu lockouta još uvijek nema ni na vidiku, Gary Bettman je sve nervozniji te je zatražio i moratorij pregovora od dva tjedna (!), premda konstantno tvrdi kako on najviše želi da sezona što prije počne, u javnost se pušta sve manje informacija, a sastanci su zatvoreni za novinare i održavaju se na nepoznatim lokacijama...

Zbog svega toga, ali i drugih (financijskih) problema, mnogi su renomirani hokejaši odlučili napustiti NHL te sreću, barem nakratko, potražiti u europskim ligama, koje ih još uvijek mogu primiti. Tako je stvoren i novi mali egzodus iz najjače i najpopularnije hokejske lige svijeta na Stari kontinent, a novo je pojačanje, između ostalih, dobila i regionalna liga, odnosno EBEL.

Vrlo dobri bek Boston Bruinsa i osvajač Stanleyja iz 2011. godine, Johnny Boychuk, postao je 11. igrač Bruinsa, koji je za vrijeme lockouta otišao iz Sjeverne Amerike. Pridružio se ekipi Red Bull Salzburga u EBEL-u te će u dogledno vrijeme postati novi veliki rival vodeće momčadi lige - zagrebačkog Medveščaka. Među Bikovima se od NHL-ovaca već nalaze David Clarkson i Alex Auld, dok je Tobias Enstrom ubrzo nakon dolaska napustio Mozartov grad.

Zasad nije poznato kada će Boychuk debitirati za Red Bull niti hoće li to biti na zagrebačkom Arena Ice Feveru, jer Bikovi već u nedjelju gostuju kod zagrebačkih Medvjeda. Nagađa se kako Boychuk neće nastupiti na Ice Feveru, ali da će ga ipak "isprobati" baš Medveščak i to u Austriji 23. studenog kada je na rasporedu gostovanje Medvjeda kod Red Bulla. No, jedno je sigurno - Red Bull će sada biti još jači i opasniji s novim sjajnim bekovskim pojačanjem.

Od ostalih hokejaša koji su u posljednje vrijeme iz NHL-a stigli u Europu najviše se ističe ime Amerikanca, reprezentativca SAD-a i olimpijca, Paula Stastnyja. Igrač i alternativni kapetan Colorado Avalanchea, sin legendarnog i karizmatičnog slovačkog hokejaša koji je pred komunističkim režimom iz domovine prebjegao u SAD, Petera Stastnyja, otišao je iz Denvera te se skrasio u Münchenu gdje će igrati za domaći istoimeni klub u prvoj njemačkoj hokejskoj ligi - DEL-u.

Ponajbolji ruski bek u NHL-u i član Zbornaje komande, Fedor Tjutin, zaputio se iz svojih Columbus Blue Jacketsa u KHL, potpisavši ugovor s ekipom Atlanta iz Moskve. Slovak Michal Handzus, koji je jedan od boljih napadača San Jose Sharksa, vratio se u domovinu u klub HC Banska Bystrica, dok je ponajbolji mladi kanadski bek Cam Fowler dres Anaheim Ducksa zamijenio onim švedskog Södertäljea u Allsvenskanu.

Također u drugoj ligi švedskog hokeja i klubu Södertälje završio je i švedski bek Philadelphia Flyersa, Nicklas Grossmann, a osim njih dvojice u tom klubu već igraju NHL-ovci Matt Read, također iz Flyersa, te Carl Hagelin iz NY Rangersa. Još jedan igrač iz Phillyja, Bruno Gervais, promijenio je adresu te je postao novim igračem Heilbronner Falkena, koji su inače klub u drugoj njemačkoj ligi hokeja na ledu.

Nadalje, Jesse Winchester, napadač Ottawe, otišao je u finski TuTo koji igra drugu ligu Finske, tzv. Mestis, a u isti bi klub uskoro mogao doći i napadač Blue Jacketsa, Jared Boll. Mnogo je Kanađana opet završilo u Europi pa je tako prije svih Chris Stewart iz St. Louis Bluesa otišao u Eispiraten Crimmitschau, klub iz njemačke druge lige.

Njegov sunarodnjak i bek Nashvillea, Kevin Kline potpisao je za Herlev u danskoj prvoj ligi, dok je odlični napadač Washington Capitalsa, Jason Chimera otišao u KLH Chomutov u češkoj prvoj ligi, gdje se pridružio Michaelu Froliku. Amerikanac Mike Weber, bek Buffalo Sabresa, posljednji je u nizu onih koji su angažmane pronašli u Europi, jer je došao u Lorenskog, klub iz najjačeg razreda norveškog hokeja.

Te sreće - da pronađu klub u Europi - nisu imali Matt Frattin, napadač Toronta koji je poslan u filijalu Maple Leafsa u AHL-u, Toronto Marliese. A potom i B.J. Crombeen iz Tampa Bay Lightninga, koji je poslan da bude pojačanje u ekipi Orlando Solar Bearsa u ECHL-u.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido17.11.2012. u 11:54
    Lako je Red Bulu, budzet neogranicen...
    nido