Košarka

Alkar "na mišiće" dobio Dardu i tako ostao na dobrom kursu

Iz ŠSD Sinj:Mišo Gulić • subota, 17.11.2012.
Alkar "na mišiće" dobio Dardu i tako ostao na dobrom kursu
Foto: Mišo Gulić

Gledatelji u Sinju svih 40 minuta su gledali pravu rovovsku bitku iz koje su na kraju kao pobjednici izašli košarkaši Alkara. Odluka o pobjedniku tako je odgođena za posljednju minutu u kojoj je Alkar pokazao više odvažnosti, zbog čega je i nagrađen novim bodovima.

Alkar - VROS Darda 70:64 (13:16, 22:15, 14:14, 21:19)

Sinj, ŠSD Sinj, gledatelja: 750

Suci: Hordov (Zadar), Basarić, Jurčević (oba Split)

Alkar: Jugo 10, Bilić 15, M. Modrić 3, Modrić S. 14, Matić 6, Boban, Gaurina, Šipić, Ivišić 7 (9sk), Ćurković, Župić 15, Kanaet.
Trener: Damir Milačić

VROS Darda: Kujundžić, Meznarić 16, Tešija 9, Šarić, Glavinić 6, Bičvić 4, Perajica 16, Mandić, Hrkač 2, Hrnić 9, Drča, Pandurić 2.
Trener: Senad Muminović

Skokovi: Alkar 33 (13); VROS Darda 30 (7)

Izgubljene lopte: Alkar 10; VROS Darda 16

Veći dio susreta obje momčadi su na jedan dobar "davale" i tri loša poteza, igralo se na "mišiće", ali u samoj završnici odlično je odreagirao Antonio Bilić, postigao ključne koševe i tako se prometnuo u junaka večeri. Treba svakako i spomenuti da je domaći trener prilično iznenadio uvrštavanjem mladog centra Ivišića u prvu petorku, no dobro se nosio Vitežanin s iskusnim Perajicom, što je otvorilo dosta opcija na vanjskim pozicijama.

Sinjani uz generale i Vukovar

Baš kao što je to bio slučaj i na drugim sportskim borilištima diljem Lijepe naše, i Sinjani su posebno obilježili i pozdravili povratak oslobođenih hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Isto tako, zapaljene su svijeće uzduž cijele dvorane u spomen na veliku žrtvu koju je Vukovar podnio u Domovinskom ratu. "Mi smo Sinjani, Vukovar je naš" čulo se iz sinjskog gledališta.

Pomalo nevjerojatno, no čak su tri minute bile potrebne da bi gledatelji vidjeli prvi koš na utakmici (Jugo), uzvratio je Meznarić, nakon čega su momčadi ponovno utonule u "stvaralačku" pauzu nizajući grešku za greškom. Prvi su se trgnuli gosti, poveli 7:2, no pravovremeno su reagirali i domaći, brzo se vratili u egal, ali na prvi predah s prednošću ipak odlaze Baranjci (13:16).

"Packe" domaćeg trenera između dvije četvrtine očito su dobro djelovale na Sinjane, vrlo brzo se to odrazilo i na semaforu (22:18), a četiri minute do odmora trica Župića Alkar odvodi i na plus osam (31:23). "Nudili" su se Baranjci u tim trenutcima domaćima, u napadu su bili potpuno bezopasni, u obrani propusni, međutim, Sinjani promašuju seriju otvorenih šuteva, zbog čega su na odmor odnijeli tek četiri koša viška (35:31).

Izjave trenera:

Damir Milačić, trener Alkara: "Iako se mnogi neće baš složiti sa mnom, ja sam zadovoljan kako smo odigrali, primili smo svega 64 koša, a upravo je ovo obrazac kako treba odigrati u gostima. Dakle, ne oslanjati se na šut i ne dozvoliti kada to izostane da nas 'nakantaju' 20 razlike. U Sinju smo do sada odigrali tri sjajne utakmice, ali bilo je to pomalo i nerealno stanje, baš kao i ono u gostima kada smo gubili. Tvrdim da smo danas utakmicu dobili zbog Nikole Ivišića i Antonija Bilića. Moram također reći da nisam zadovoljan napadačkim dijelom, vidno smo bili uplašeni nakon nekoliko poraza, ali na kraju smo zasluženo slavili."

Senad Muminović, trener VROS Darde: "Utakmica je cijelo vrijeme išla u onom ritmu na kojeg smo se mi i pripremali, znali smo da ih ne smijemo pustiti da igraju svoju igru brze tranzicije, jer tada ne bi imali baš nikakve šanse dobiti. Ovako smo tu priliku imali, nismo je iskoristili, a presudio je loš skok u završnici. Na kraju čestitam Alkaru na pobjedi."

Niti nastavak nije ponudio bolju košarku, ponovno je to bilo silno mučenje, doslovno se vodila prava rovovska bitka za svaki koš, a pred odlučujućih deset minuta Alkar je imao četiri koša viška (49:45).

Jasno je već tada, ako ne i ranije, bilo da će o pobjedniku odlučivati posljednje minute. Tri minute prije kraja semafor je pokazivao 56:56, Bilić se tada diže i zabija za tri, jednako uspješan bio je i Slavko Modrić, a ubačajima Župića s linije za slobodna bacanja domaći bježe na 64:58, minutu i pol prije kraja.

Činilo se tada da su gosti slomljeni, no tada Meznarić u kratkom razdoblju pogađa dvije trice preko ruke, vraća goste na dva koša zaostatka (66:64), što je ponovno utakmicu odvelo u neizvjesnost.

Alkaru je 15 sekundi prije kraja četiri razlike vratio Bilić s linije za slobodna bacanja, pokazalo se to i ključnim detaljom, jer gosti su potom loše reagirali u napadu, stoga su Sinjani bez veće drame zaključili susret u svoju korist (70:64).

Prvo ime u redovima Alkara bio je Bilić koji je zabio 15 koševa, jednako kao i Župić, koš manje djelo je Slavka Modrića, a dobar učinak ostvario je i Ivišić sa sedam koševa i devet skokova. Kod gostiju najbolji je bio Meznarić sa 16 ubačaja, jednako koliko je zabio i Perajica.

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Slavonski Brod90:77Dubrovnik
Križevci74:85Kvarner 2010
Osječki sokol97:100Jolly JB
Alkar70:64Vrijednosnice Osijek
Zabok88:62Zagreb
1Zagreb 144+130
2Kvarner 2010 135+160
3Jolly JB 126+112
4Alkar 126+71
5Vrijednosnice Osijek 108+39
6Slavonski Brod 108+8
7Zabok 711+34
8Križevci 612-136
9Osječki sokol 513-134
10Dubrovnik 117-284

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!